Neljä kiperää pointtia uudesta Volleyball Nations Leaguesta

Lentopalloilun uusi maajoukkueturnaus Volleyball Nations League on mielenkiintoinen idea. Se herättää toki kysymyksiäkin.

Kansainvälinen lentopalloliito FIVB tiedotti miesten ja naisten Volleyball Nations Leaguen perustamisesta. Liigaan pääsee 12 ns. ydinmaata ja neljä haastajamaata. Turnaus pelataan lohkomuotoisena. Jokaiselle joukkueelle kertyy vähintään 15 ottelua. Kaikkiaan liiga kattaa 130 ottelua.

Sijoittuminen lentopallokartalle?

FIVB ei heti kertonut, mitä tapahtuu miesten Maailmanliigalle ja naisten World Grand Prix’lle. Ne on tavallisesti pelattu kesällä. Kesälle 2018 uusi turnaus vaikuttaisi mittavalta, sillä syksyllä ovat edessä MM-kisat. Jos pelejä taas levitetään keväälle ja syksylle, seurajoukkueottelut kansallisine liigoineen ja eurocupeineen joutuvat ahtaalle. Varsinkin maajoukkuetason pelaajille on huima työmäärä luvassa.

Suomen rooli?

Maailmanliiga oli avainasemassa, kun Suomi nousi lähelle miesten lentopalloilun maailman huippua. Nyt Suomi jää rannalle 16 joukkueen porukasta, mutta saanee mahdollisuuden osallistua uuden liigan kakkostasolle Challenger Leagueen. Haastajaliiga olisi oivallinen vaihtoehto naisten maajoukkueelle, joka pääsi menneellä kaudella varsin mukavaan nosteeseen.

Suomenkielinen nimi?

Volleyball Nations League taipuu melko huonosti suomalaisen suuhun, eikä se oikein kirjoitettuunkaan suomeen istu. Sana ”nation” viittaa kansaan, kansakuntaan. Lentopallon kansakuntien liiga? Lentopallokansojen liiga? Vai sittenkin vain Lentopallon kansainvälinen liiga?

Elitismiä vai rehtiä kilpaa?

Volleyball Nations League vaikuttaa jokseenkin elitistiseltä ratkaisulta. Siinä ei ole mitään pahaa, onhan urheilussa kyse nimenomaan paremmuudesta ja sen osoittamisesta. Challenger Leaguen on kuitenkin oltava aidosti haastajaliiga ja sen on tarjottava nousumahdollisuus pääliigaan – muuten alemmas rankattujen maiden mielenkiinto ei pysy yllä.