Lentisäijien otettava olympia-askel MM-kisoissa

Suomen lentopallomiehet ovat ensi vuonna mukana MM-kisoissa, maailman parhaassa lentopalloturnauksessa, kaikkiaan kahdeksannen kerran ja toisen kerran perättäin.

Alkulohkovastustajat ovat Bulgaria, Puola, Iran, Kuuba ja Puerto Rico.

MM-haaste 2018 on kova. Riman on toki nostanut Suomi itse: viime MM-kisoissa Lentisäijät sijoittuivat yhdeksänneksi. Pienelle maalle sijoitus on sensaatiomainen yhdessä maailman suurimmista urheilulajeista. Syksyn 2014 kohokohtia olivat hallinneen MM-hopeamitalistin Kuuban kaataminen trillerissä 3-2 sekä päätösottelussa historiallisen sijoituksen varmistanut 3-0-voitto kovasta Bulgariasta.
Vuoden 2014 MM-kisojen jälkeen Suomi on esiintynyt arvokisoissa kaksi kertaa. Sekä EM-kisoissa 2015 että 2017 suoritustaso jäi kauas siitä, millä otettiin MM-kisojen 9. sija ja EM-kisojen huikea neljäs sija (2007).

Siirtymäkauden on nyt oltava ohi. Viime MM-kisojen avainpelaajista mukana ovat ainakin passari Eemi Tervaportti, hakkuri Olli-Pekka ”Lelu” Ojansivu ja libero Lauri Kerminen. Keskitorjujat Tommi Siirilä ja Sauli Sinkkonen alkavat olla valmiit kansainväliselle huipputasolle. Yleispelaajien laatu – ykköskandidaatteina Niklas Seppänen ja Elviss Krastins – on suurin kysymysmerkki.

Suomen huippu-urheilussa vallitsee selkeä tavoite, että kesäolympialaisissa 2020 pelaa suomalainen palloilujoukkue. Lentopallomiehet ovat ainoa vaihtoehto. Olympialaisiin pääseminen on kuitenkin todella vaikeaa, sillä säälimättömien karsintojen jälkeen lopputurnauksessa pelaa vain 12 maata. MM-kisoissa 2018 Suomen on otettava iso olympia-askel ja näytettävä olevansa realistinen ehdokas. Aikaa on – Suomelta löytyy vielä paljon kehittyviä pelaajia.

Suomelle haasteista suurin on henkinen kovuus. Päävalmentaja Mauro Berruton aikakaudella kehittyi päämäärätietoinen tinkimättömyys, jollaista ei ole pitkällä aikavälillä koettu missään muussa palloilulajissa Suomessa. Joukkue pystyi tekemään mahdottomasta mahdollisen aina uudestaan. Mitä kovempi tilanne, sen paremmin joukkue pelasi. Kaksissa viime EM-kisoissa tämä suoritushulluus on puuttunut.

MM-kisat alkavat Italiassa ja Bulgariassa 10. syyskuuta 2018. Neljästä kuuden maan alkulohkosta neljä parasta selviytyvät jatkopeleihin.

Pasi Tuominen