VaLePa ja Mestarien liiga näyttävät tien Eurooppaan

Lentopallon hallitsevalla Suomen mestarilla VaLePalla on nyt näytön paikka. Sastamalalaisjoukkueesta voi tulla suomalaisen palloilun seurajoukkuemenestyjä, jollaista kipeästi kaivataan. Ehkä Mestarien liiga on suurempi mahdollisuus kuin uskotaankaan.




VaLePa – eurokentillä sponsoroidusti Ford Store Levoranta Sastamala – aloittaa Mestarien liigassa tiistaina. Se on ensimmäinen suomalainen miesten seurajoukkue, joka pelaa nykymuotoisessa Euroopan parhaiden lentopallojoukkueiden kisassa.

Merkittävissä joukkuepalloilulajeissa Suomella on osoittaa modernin ajan seurajoukkuemenestystä vain jalkapallossa. HJK eteni sensaatiomaisesti vuonna 1998 Mestarien liigaan ja vuonna 2014 Eurooppa-liigaan.

Pieksämäen NMKY kuului maanosaan parhaisiin lentopallojoukkueisiin – vuosikymmeniä sitten ja aikaan, jolloin Suomi voitti vielä olympiamitaleja kestävyysjuoksussa. Nykypäivän lentopallossa ja koripallossa parhaat hetket keskittyvät maajoukkueisiin. Se on ongelma. Jos menestys ei juonna ruohonjuuritasolta asti, jatkuvuudesta on turha unelmoida.

Suomalaisessa lentopalloilussa on pidettävä huoli harrastajamäärän kasvusta ja fanikannan uusiutumisesta. Jokainen lentistä kokeillut tietää, kuinka hankalaa tekniikan opettelu ja siinä kehittyminen on. Urbaani kiirekulttuuri ohjaa lapset ja nuoret ennemmin helppojen lajien pariin. Vapaa-ajalla lähdetään pitämään hauskaa eikä opettelemaan vaikeaa, sormet rikkovaa lajia.

Lentopallosta ja sittemmin myös koripallosta on tullut pienten paikkakuntien lajeja. Lisääntyneen kaupallisuuden yhteiskunnassa syyt ovat selvät: jääkiekko vie suurilla paikkakunnilla leijonanosan sponsoreista, ja jalkapallo korjaa loput. Toisaalta pienillä paikkakunnilla joukkueet ovat lähempänä paikallista kansaa. Seuran ja sponsorien saumattomaan yhteispeliin on oivat asetelmat.

Tarvitaanko sisäpalloiluihin urbaaneja esikuvia? Kyllä tarvitaan. Mikään ei puhu sen puolesta, että kaupungistuminen olisi Suomessa vähenemään päin. Mestaruusliigasta löytyvät joukkueet pääkaupunkiseudulta, Turun seudulta, Tampereelta ja Oulusta. Ketään ei tule suosia maantieteellisen sijainnin takia, mutta on päivänselvää, että ainakin näillä seuduilla lentopallon pitää näkyä ja kuulua.

Kaikki lähtee siitä, että seurojen toiminta on laadukasta, edustusjoukkue tasokas ja tapahtumat koukuttavia. Äskettäin Suomen Tietotoimisto kutsui Suomen lentopallokulttuuria ’impivaaralaiseksi’. Sellaisesta on varmasti jo menty eteenpäin. Avoimuutta, ennakkoluulottomuutta ja etenkin rohkeutta tarvitaan silti aina vaan lisää.

Suomalaisessa jalkapalloilussa elettiin upeaa aikaa 1990-luvun lopussa ja 2000-luvun alussa. HJK eteni Mestarien liigaan, maajoukkue pelasi Jari Litmasen, Sami Hyypiän ja Antti Niemen johdolla parasta peliään koskaan. Europelit ja maaottelut olivat usein tapahtumina yhtä juhlaa. Buumi ei silti vaikuttanut sanottavasti kotimaan pääsarjaan, Veikkausliigaan. Sen vähättely on edelleen muodikasta.

Yksi VaLePan Mestarien liiga -taipaleen suurista asioista on uskon valaminen kansalliseen lentopallosarjaan. Kotiotteluista täytyykin tulla kunnon lentisjuhla. Avausotteluun Hämeenlinnaan myytäneen tupa täyteen. Yleisön mobilisoinnissa ei saa kuitenkaan hellittää, sillä saman on toistuttava vielä Vantaalla ennen joulua ja Turussa helmikuun alussa.

Median rooli on tärkeä otteluiden esille tuomisessa. Ihmisten täytyy tietää. Media – mukaan lukien sosiaalinen sellainen – ei tee silti autuaaksi. Ihmisten on oltava valmiit lähtemään liikkeelle oma-aloitteisesti. On ymmärrettävä urheilun olevan aina parhaimmillaan paikan päällä koettuna. Yleinen asenneilmasto on paha vihollinen. Hallille lähteminen ei ole niin coolia kuin ennen, kun voi yhtä hyvin linnoittautua omaan kämppään, ja kodin mediakeskuksessa lukemattomat urheilutapahtumat ovat vain klikkauksen päässä.

VaLePa ja lentopallon Mestarien liiga eivät pelasta Suomen urheilua. Toisaalta nyt avautuu mitä parhain näyteikkuna sille, että Suomesta voi tulla merkittävän palloilulajin eurooppalainen huippuseurajoukkue. Positiivinen kierre on saatava käyntiin nyt kun sille ovat olosuhteet suotuisat. Ehkä VaLePasta tulee urheilukansan ahterille se potku, joka avaa tien jatkuvalle eurokentillä menestymiselle.

Pasi Tuominen
Ota yhteyttä: toimitus (at) lentopallo . info