Katsaus lentopallon miesten ja naisten 1-sarjoihin

Kotimaisessa seurajoukkuelentopalloilussa väännetään paitsi kansallisesta kunniasta myös paikoista auringossa, kansallisessa pääsarjassa.

Kuten useimmat pääsarjat Suomessa, lentopallon Mestaruusliiga on avoin sarja. Putoamisen ja nousemisen mahdollisuus tuo aivan erityisen panoksen sarjataulukoiden molempiin päihin.

Miesten lentopallon 1-sarja pelataan 11 joukkueen voimin. Kun käydään kaksinkertainen sarja, jokaiselle joukkueelle kertyy 20 ottelua.

Valtakunnallisen runkosarjan jälkeen kahdeksan parasta joukkuetta aloittavat pudotuspelit.


Naisten 1-sarjassa on 13 joukkuetta, ja runkosarja käytiin kahdessa lohkossa. Nyt ovat meneillään jatkosarjat.

Katsaus sarjojen tilanteisiin

Miesten 1-sarjassa joukkueilla on kasassa 14–16 ottelua. Sarjaa johtaa joensuulainen Karelian Hurmos, joka on voittanut 15 peliä ja kärsinyt vain yhden tappion. Hurmoksessa – joka syntyi viime vuonna Liiga-Riennon, Susiraja Volleyn ja Niceteamin fuusiona – pelaa muiden muassa Aivars Petrusevics, tuttu mies Mestaruusliigasta ja Latvian maajoukkueesta.

Myös Maaningan Mahti on pelannut vahvasti. Sillä on 15 ottelusta kasassa 14 voittoa. Kärkikaksikkoa seuraavat tuntuvan hajuraon päässä LeKi, VaLePan kakkosjoukkue, KaVe ja Kuortane. Ainoastaan Vilppulan Tähti näyttää olevan ulkona pudotuspelikamppailusta.

Sarjatilanne

Naisten 1-sarjan lohkosta 1 ylempään jatkosarjaan selviytyivät Hel Volley 1, Rantaperkiön Isku ja Raision Urheilijat. Lohkosta 2 jatkoivat Lentopalloseura Etta, Puijo Wolley ja Karelian Hurmos.

Ylemmässä jatkosarjassa joukkueilla on koossa 1–3 peliä. Jari Tolvasen valmentama Isku on ottanut pienen varaslähdön ehtimällä jo kuuteen pisteeseen. Hurmoksen kaikki kolme peliä ovat sen sijaan päättyneet tappioon.

Sarjatilanne

Kohti liiganousua

Miesten sarjoihin on tulossa muutoksia. Mestaruusliigassa pelaa syksystä 2018 alkaen kymmenen joukkuetta (nyt yksitoista); yksi joukkue vähenee ’luontaisesti’, koska Pielaveden Sampo Volley ja kuopiolainen LEKA Volley yhdistyvät Savo Volleyksi. Ykkössarjaan on tulossa syksystä lähtien 12 ryhmää.

Ykkössarjan finaalit alkavat maaliskuun lopulla paras kolmesta -menetelmällä. Liigahallitus päättää, montako joukkuetta liigakarsintoihin pääsee.


Naisten 1-sarjan ylemmän jatkosarjan (kaikille tulee 10 ottelua) kaksi parasta iskevät finaaleissa maalis- ja huhtikuun vaihteessa. Miesten finaalien tavoin mestaruus ratkeaa kahdella otteluvoitolla.

Syksystä 2018 lähtien naisten 1-sarjaa pelataan 12 joukkueen voimin. Tarkoitus on siirtyä yhteen lohkoon, mutta se ei välttämättä toteudu vielä ensi kaudella.