Ongelmakohdat ja salaiset aseet – Suomen lentopallomiehet MM-kisoihin

Kuva: CEV.lu

Suomen miehet lähtevät lentopallon MM-kisoihin kirjavissa asetelmissa. Kevään ja kesän ottelut osoittivat, että potentiaalia riittää, mutta paketti vasta tiivistyy.

Tuomas Sammelvuon valmentama joukkue pelasi Euroopan kultaisessa liigassa mukavasti. Saaliiksi tuli seitsemäs sija. EM-karsinnoissa ilme painui alakuloiseksi: pakkovoitto Tanskasta ja kaksi tappiota Romanialle. Harjoitusottelut menivät puolestaan kokeiluihin. Seitsemän ottelua (Hollanti, Viro, Japani), yksi voitto.

Seuraavassa pohdintaa Suomen MM-joukkueesta pelipaikoittain.

Passari: Eemi Tervaportin kevät ja kesä olivat kaikkea muuta kuin ehjät, mutta kapteenilta odotetaan MM-kisoissa paljon. Pienenä lisämotivaationa on näyttää, että uusi seurajoukkue (kreikkalainen Olympiakos) teki oikean hankinnan. Ikisuosikki Mikko Esko on loistava lisä – akseli hakkuri Urpo Sivulan kanssa toimii.

Hakkuri: Olli-Pekka ”Lelu” Ojansivun päätös satsata lentopallokentän ulkopuoliseen elämään ei saa olla liian suuri isku Lentisäijille. Urpo Sivulan täytyy pystyä osoittamaan olevansa MM-kisatason ykköshyökkääjä. Hänellä on siihen rahkeet. Haastajina kärkkyvät tulevaisuuden nimet Samuli Kaislasalo ja Joonas Jokela; toinen saattaa tosin pudota ryhmästä ennen kisoja.


Keskitorjujat: Suomen salainen ase. Tommi Siirilän ja Sauli Sinkkosen täydellinen onnistuminen voi johtaa Suomen yllätystuloksiin MM-areenoilla. ”Keskareilta” löytyy sekä hyökkäys- että torjuntavoimaa. Markus Kaurto on oiva vaihtomies, jos kuntoutuu. Nuorella Henrik Porkalla oli monta hyvää hetkeä EM-karsinnoissa.

Yleispelaajat: Tälle osastolle miesten maajoukkueen sukupolvenvaihdos on iskenyt pahimmin. Kun vielä avauskokoonpanon Niklas Seppänen on loukkaantumisen jäljiltä poissa, tulee Elviss Krastinsille valtava ruutu. Antti Ronkainen, Sakari Mäkinen ja Niko Suihkonen pystyvät väläyksiin, mutta kellään ei ole vielä paukkuja pitkään MM-kisarupeamaan. Antti Siltalan kokemukselle ja johtajuudelle olisi ollut käyttöä. Hänetkin vei sairaslista.


Libero: Seurajoukkuetasolla Lauri Kerminen lienee Suomen merkittävin pelaaja, sillä hän on ehdottomassa huippuliigassa joukkueensa (Kemerovo, Venäjän liiga) avainpelaajia. Aloitussyötön vastaanotot ja erityisesti kenttäpuolustussuoritukset nostavat joukkueen meininkiä. Nuori tuuraaja Niklas Breilin opintomatkalla.

Suomen todennäköinen avauskokoonpano lentopallon MM-kisoihin: Tervaportti – Sivula – Siirilä, Sinkkonen – Krastins, Mäkinen – Kerminen

Ensimmäisessä ottelussaan sunnuntaina Suomi pelaa Bulgariaa vastaan. Muut alkulohkovastustajat ovat Iran, Kuuba, Puerto Rico ja Puola.