Euromenestystä tultava joka vuosi – VaLePalla ja Hämeenlinnalla eväät onnistumiseen

Kuva: CEV.lu

Keskiviikkona koittaa suuri päivä. Lentopallon Suomen mestari VaLePa aloittaa taistelunsa kohti Mestarien liigaa.

VaLePa (eurokentillä sponsoroidusti Ford Store Levoranta Sastamala) ottaa kotikentällään mittaa Turkin mestarista Istanbul BBSK:sta. Ottelu pelataan Sastamalassa kello 18.30 alkaen.

Tänä syksynä VaLePan tie Mestarien liigan alkulohkoihin on todella mutkikas. Viimevuotisen lohkopaikan uusiakseen suomalaisjoukkueen on voitettava kolme kivikovaa vastustajaa kaksiosaisissa otteluissa.

VaLePan valmentaja Radovan Gacic tuntee BBSK:n vahvuudet.

– Joukkueen vahvuus on, että he ovat pelanneet pitkään yhdessä. Turkki ei pelannut MM-kisoissa, joten joukkue on saanut valmistautua tulevaan kauteen jo elokuun alusta. He ovat rauhassa hioneet torjunta- ja puolustuspeliä. Aloitussyöttö on tärkeä, ja pitää välttää siinä turhia virheitä, sanoo Gacic.

valepa, hurrikaani, liput, tampere, lentopallo, mestaruusliiga

Takavuosina Pieksämäen NMKY teki pieniä ihmeitä silloisissa lentopallon eurokisoissa. Modernin ajan suuri vaihe alkoi neljä vuotta sitten LP Viestin pelattua naisten Mestarien liigassa. VaLePa säväytti CEV Cupissa 2016 ja räjäytti pankin vuosi sitten etenemällä Mestarien liigaan.

Hämeenlinnan Lentopallokerho lähtee toisena suomalaisena naisten joukkueena Mestarien liigan lohko-otteluihin marraskuussa. Lohkopelit ovat tietysti VaLePankin tavoite. Vaikka tappio tulisi, europelit jatkuvat. Koska Mestarien liigassa pelaa vain 20 joukkuetta, riittää kakkostasolle CEV Cupiinkin rutkasti tasoa. Mestarien liigasta putoaminen olisi VaLePalle pettymys, muttei maailmanloppu.

VaLePalla on loistava ”paperijoukkue”, sen täydellisti huipputorjuja Tommi Siirilän viime hetken kiinnittäminen. Pelaajamateriaalista ei ole kiinni. Yhteispeli ja joukkuehenki ratkaisevat, miten pitkälle mennään.

Hämeenlinna puolestaan joutui loukkaantumiskierteeseen, joka ei täysin hellitä kuukausiin. Kerho toimi ja hankki keskitorjujiksi Mara Greenin ja Katerina Kaltshenkon. Joukkue on päävalmentajaa myöden aivan eri kuin se, joka voitti keväällä SM-kultaa. Kerholla on runsas kuukausi aikaa saada paketti eurokuntoon.

Lentopallomaajoukkue on moneen kertaan näyttänyt olevansa suurten palloilulajien luotettavin suomalaismenestyjä. Jatkuva menestys eurokentillä on loistava tapa todistaa sama seurajoukkuetasolla. Se vaatii menestystä joka vuosi. Saman joukkueen ei voi toki vaatia yltävän huippusuorituksiin aina. Onneksi Suomella löytyy vaihtoehtoja; VaLePa tai Hämeenlinna – toivottavasti molemmat – varmistaa, että eurokauden päätteeksi suomalainen lentopalloväki saa olla ylpeä joukkueistaan.

Pasi Tuominen