Lentopallon maailmanlista viivästyy, ja Suomen kohtalo rankingissa on täysi mysteeri

Kuva: FIVB

Lentopalloväki elää jännityksessä vielä pitkään, sillä lajin uutta maailmanlistaa ei ole luvassa aivan pian.

MM-kisat saatiin syksyllä päätökseen niin miesten kuin naisten osalta. Ne ovat kuitenkin vain osa rankingprosessia.

Lentopallo.infon saamien tietojen mukaan kansainvälinen lentopalloliitto FIVB päivittää rankingjärjestelmäänsä, ja uusittu maailmanlista julkistetaan vasta vuoden lopussa.

Suomen miesten sijoitus on 18. ja naisten 79:s. Voimassa olevaan rankingiin vaikuttavat menestys MM-kisoissa, olympialaisissa ja maailmancupissa. Lisäksi miesten rankingiin lasketaan maailmanliiga ja naisten rankingiin Grand Prix.

Merkittävä muutos tulee kansainvälisiin kesäliigoihin, sillä maailmanliigan ja Grand Prix’n tilalle tuli tänä vuonna uusi kilpailu, Volleyball Nations League. Suomen miehillä on puolustettavanaan maailmanliigan 21. sija. Nyt Suomi pelasi kuitenkin Euroopan kultaisessa liigassa, josta ei näillä näkymin saa pisteitä maailmanrankingiin.

Koska FIVB päivittää järjestelmäänsä, asiaan voi tulla muutos. Muutos olisi oikeutettu ja tervetullut, sillä kultainen liiga kuuluu kiinteästi kesäliigojen uusjakoon: kisastahan voi nousta ykköstasolle eli globaaliin Volleyball Nations Leagueen.


Suomen miesten menestys MM-kisoissa nousee avainasemaan. Suomi sijoittui syksyn kisoissa 16:nneksi (ei siis 13:nneksi, kuten monet lähteet edelleen väittävät). Sijoitus on parempi kuin Suomen nykyinen maailmanranking, mutta huonompi kuin edellinen MM-kisasijoitus: vuonna 2014 Suomi otti yhdeksännen sijan.

Tilannetta vaikeuttaa se, että kaksi alemmas rankattua joukkuetta meni MM-kisoissa 2018 Suomen edelle: Slovenia ja Hollanti. Toisaalta Suomi jätti taakseen Japanin, Kuuban ja Egyptin, jotka ovat Suomea korkeammalla nykyisessä rankingissa.


Uusi maailmanlista näyttelee tärkeää roolia tulevissa olympiakarsinnoissa. Karsintojen ensimmäisessä vaiheessa FIVB:n maailmanlistan 24 parasta joukkuetta – olympiaisäntä Japani pois lukien – jaetaan rankingien perusteella kuuteen karsintalohkoon. Lohkovoittajat saavat paikat kisoihin.

Toisessa vaiheessa kilpailevat maantieteellisten pääliittojen (Eurooppa, Aasia, Afrikka, Etelä-Amerikka, NORCECA) joukkueet, jotka eivät saavuttaneet ensimmäisessä vaiheessa olympiapaikkaa.

Suomen naisten ranking on vielä pohjamudissa, mutta edistystä on tulossa ainakin Euroopan listalla. Euroopan kultaisessa liigassa Suomi sijoittui neljänneksi, ja syksyllä joukkue varmisti paikan lentopallon EM-kisoihin.