Lentopallon naisten 1-sarja: Harvinaisen tasaista – kaikki on vielä auki

Jos lentopallon miesten 1-sarjassa on todella tiukka kärkiryhmä, laittaa naisten 1-sarja vielä siitäkin paremmaksi.

Joulutauolle siirryttäessä peräti 11 kärkijoukkuetta oli 12 pisteen sisällä. Kun sarjassa pelaa 13 joukkuetta, voi todeta, että loppukaudesta tulee häkellyttävän mielenkiintoinen. Niin tasainen on alkukausi ollut.

Teksti: Antti Raunio

Naisten 1-sarjaa pelataan nyt ensi kertaa (ainakin useaan vuoteen) yhdessä lohkossa, mikä on selvästi tehnyt hyvää sarjalle. Yksikään peli ei ole läpihuutojuttu, ja näin tiukassa sarjassa jokaisella pistellä on oikeasti merkitystä. Tilanne on varmasti ihanteellinen pelaajille. Jokainen erä ratkaisee.

Salolaiset dominoivat tällä hetkellä suomalaista naisten lentopalloa. LP Viesti johtaa Mestaruusliigaa ja LP Viesti Akatemia 1-sarjaa. Janne Harju ja Tomi Lemminkäinen ovat tehneet hienoa työtä nuorten pelaajien kanssa, ja se kantaa hedelmää molemmissa sarjoissa.


Ainoastaan PuMa ja sarjanousija KoLe-57 ovat pudonneet pudotuspelikelkasta. Syksyn yllättäjä löytyy Jyväskylästä. JyLe keikkuu hienosti toisena. Jyväskyläläisessä joulupöydässä voidaan olla tyytyväisiä alkukauteen. LP Viesti Akatemian ja JyLen jälkeen jännitys vain tiivistyy: sijat 3–11 ovat seitsemän pisteen sisällä.

Myös naisten 1-sarjassa pelimäärät ovat jakautuneet epätasaisesti joulun alla. Kuortaneella on pelattuna vasta 11 ottelua, kun kolmella ryhmällä koossa on jo 15 kamppailua takana.

  1. LP Viesti Akatemia

Ansaittu piikkipaikka, kerännyt alkukaudesta pisteitä parhaalla pistekeskiarvolla. Yhteistyö liigajoukkueen kanssa toimii, ykköstykit ovat mukana myös liigajoukkueen pelaajalistalla. Pelaajapolku kunnossa. Saana Lindgren on koko sarjan pistepörssin toisena. Liigaryhmään kuuluva passari Veda Mansikkaviita saa jaella passeja tulivoimaiselle laitaosastolle. Teki kovan tempun, kun haki ennen joulua viisi pistettä kuudesta mahdollisesta tuplapeleistä Joensuusta. Hävinnyt alkukaudesta vain kahdesti ja pääsee viiden pelin voittoputkessa huilaamaan.

  1. JyväsLentis

Tällä hetkellä kuntopuntarin ykkönen, viisi puhdasta kolmen pisteen voittoa alla. Valmentaja Tuulevi Piesanen saanut ryhmänsä todelliseen lentoon, ja samalla sarjasijoitus noussut vaikeamman alkukauden jälkeen. Hävisi neljä ensimmäistä peliään, mutta sen jälkeen kymmenestä pelistä yhdeksän voittoa. Elävä legenda Kaisa Nyman (os. Jokinen) tuli täksi kaudeksi joukkueeseen, ja ollut usean voiton takuunainen. Libero Emilia Joensalo pelaa vahvaa kautta, ja passari Anni Toivosen liigakokemus auttaa joukkuetta paljon.

  1. Helsinki Volley

Sarjataulukossa nimellä HEL Volley/NALE kulkeva helsinkiläisjoukkue jatkaa siitä, mihin viime vuosien kestomenestyjän kuuluukin. Taistelee yhä runkosarjan voitosta kevätkierroksella, kärkeen eroa viisi pistettä. Kärkikaksikon tavoin alla viisi voittoa. Kaksi kovaa syömähammasta: Roosa Heikkiniemi ja Sonja Laitinen ovat paukuttaneet 13 peliin molemmat 148 pistettä liiton mukaan. Vaikea alkuvuosi 2019, kun kohtaa neljään peliin LP Viesti Akatemian, JyLen ja Kuortaneen, ja kaikki pelit vieraskentällä. Teki hienon tempun juuri ennen joulutaukoa voitettuaan Oulun Kiskon vieraskentällä.

  1. Oulun Kisko

Vielä viime kaudella Oulun Ettan nimellä pelannut Kisko on jälleen aivan kirkkaimmassa kärjessä. Pelannut muita kärkiryhmiä vähemmän, mikä voi hieman vaikuttaa sarjataulukkoon. Viime vuoden 1-sarjafinalisti aloitti kauden vakuuttavasti viidellä voitolla, mutta sen jälkeen tahti on hieman hidastunut. Kisko pääsee aloittamaan kevään mukavalla kolmen pelin kotipeliputkella. Se sopii oululaisille, joiden kotitaian rikkoi vasta Helsinki Volley ennen joulua. Liigakokemusta useammalta kaudelta kerännyt Eevi Ylä-Viteli ja Roosa Määttä ovat olleet Kiskon parhaita pisteentekijöitä alkukaudesta. Paras yleisökeskiarvo, 175 katsojaa.

  1. Kuortane

Pelannut vasta 11 ottelua, pistekeskiarvo kuitenkin yli kaksi per peli. Kerännyt keskiarvoisesti toiseksi eniten pisteitä alkukaudesta. Kohtaa vielä 22. joulukuuta Hurmoksen, jonka voitti juuri 3–1. Kuortaneen valmennuskeskuksessa tuotetaan vuodesta toiseen paljon liigapelaajia, ja nykyisestäkin joukkueesta usean tulevaisuus on pääsarjassa. Vielä muutama vuosi sitten Kuortane pelasikin Mestaruusliigassa. Joukkue on hävinnyt vain 14 erää alkukaudesta. Jemina Jäärni on tehnyt tuhoisinta jälkeä yhdessä Linnea Kuuselan kanssa.

  1. Puijo Wolley

Viime kaudella 1-sarjan voittanut ja liigakarsinnoissa Woman Volleylle taipunut kuopiolaisryhmä ei ole alkukaudesta pystynyt aivan pitämään asemiaan. Puijossa tehdään vahvaa juniorityötä, mistä osoituksena vasta 12-vuotiaana 1-sarjajoukkueen kokoonpanoon päässyt Viivi Riihimäki. Libero Anna Kaisa Kerminen on iso osa valmentaja Elina Salomäen ryhmää, kuten myös hakkuri/yleispelaaja Miila Puruskainen ja kokenut keskitorjuja Elina Heiskanen. Kärsi juuri ennen joulua neljä tappiota putkeen, mutta palasi voittokantaan PuMa-voitolla.


  1. Raision Urheilijat

Raisiolaiset ovat olleet terästä kotisalissaan, seitsemästä pelistä yhtä monta voittoa. Vieraskentällä puolestaan on ollut selvästi vaikeampaa, ja reissupeleistä on tullut vain yksi voitto syyskaudella. Tasainen pisteiden keräily on pitänyt ryhmän tiiviisti mukana pudotuspelijunassa, eikä kotietukaan ole vielä liian kaukana. Kokoonpanosta löytyy leveyttä, ennen joulua on löytynyt uusia ratkaisijoita. Kati Nikula on kerännyt raisiolaisten parhaat pisteet, ja viime peleissä Emilia Helminen ja Vilma Puottula ovat tehneet hyvää jälkeä.

  1. LP Vampula

LP Vampulan kakkosjoukkue on kerännyt seitsemän voittoa ja kahdeksan tappiota, ja on joulutauolla kiinni viimeisessä pudotuspelipaikassa. Farmiyhteistyö liigajoukkueen kanssa auttaa, ja 1-sarja tarjoaa tärkeää peliaikaa liigassa vähemmälle vastuulle jääneille. Etenkin Mira Hämäläinen on tehnyt tuhojaan 1-sarjassa. Hänelle tärkeää tukea antaa yleispelaaja Ella Marila. Lähes identtinen saldo kuin Raisiolla: kotona kahdeksasta pelistä seitsemän voittoa, mutta vieraskentällä voittotili vielä avaamatta. Vierasvoittotili olisi saatava nopeasti auki. Siihen tulee hyvä mahdollisuus, koska kevätkausi alkaa neljän reissupelin putkella.

  1. Rantaperkiön Isku

Viime kaudella nousukarsintapaikoista loppuun asti kisannut Isku aloitti kauden vahvasti, mutta loppusyksyn tuloskunto on ollut heikompi. Kovasta potentiaalista kertovat tamperelaisten 3–0-vierasvoitot Viesti Akatemiasta ja Kuortaneesta, mutta ei ole saanut joka pelissä parastaan irti. Uusi hakkuri Karoliina Viitaniemi on ollut tärkeä pallontappaja, samoin yleispelaaja Tiia Virta, mutta tasaisuuden puute hieman vaivaa Iskun pelaamista. Camilla Lehto vakuuttaa monipuolisuudellaan. Rahkeita taistella keväällä korkeammista sijoista kuin millä nyt on, tiukka sarja voi keikauttaa tilanteet vielä uusiksi moneen suuntaan.

  1. Juju Joensuu

Joensuulaisilla on joukkueessa ase, jollaista muilta ei löydy. Liiton tilastojen mukaan ukrainalainen hakkuri Anna Jefremenko on takonut peräti 326 pistettä. Se on 141 pistettä enemmän kuin toiseksi parhaalla. Lisäksi Jujun yleispelaaja Sini Kesänen on 174 pistellä kokonaistilaston neljäs. Tulivoimaa Jujulta ainakin löytyy. Vaikka sijoitus on vasta kymmenes, kotietuun on vain viisi pistettä. Juju on pelannut peräti kahdeksan viiden erän peliä, joista hävinnyt kuusi. Tiukkojen pelien kääntyminen tappioksi on maksanut useamman sarjasijan joulutauolle mentäessä. Aloittaa kevätkauden peräti viiden kotipelin putkella.

  1. Karelian Hurmos

Toinen joensuulaisjoukkue aloitti kauden haparoiden neljällä tappiolla, ja seitsemästä ensimmäisestä irtosi vain yksi voitto. Sen jälkeen tahti on parantunut, ja kolmen pelin voittoputkessa marras-joulukuussa kaatui muun muassa Puijo. On yhä vahvasti mukana pudotuspelitaistossa. Kauden kuluessa ryhmään on tullut uusia kasvoja, kun yleispelaaja Maria Turunen liittyi ryhmään ja LP Kangasalan liigajoukkueesta Hurmos sai kehityspelaajina hakkuri Hanna Keskisen ja passari Emmi Jalosen.  Keskinen ja Jalonen ovat saaneet isoa roolia Hurmoksessa, ja uusien pelaajien myötä myös ryhmän tuloskunto on parantunut. Hurmoksen hyökkäyspeli on usean pelaajan varassa, ja vaihtoehtoja löytyy mukavasti. Pelaa vielä ennen joulua Kuortanetta vastaan.

  1. PuMa-Volley

Naisten 1-sarjan toinen helsinkiläisjoukkue pelasi viime kausina Helsinki Volleyn kakkosjoukkueen nimellä. Ryhmä koostuu nuorista pelaajista, joita on tarkoitus kasvattaa eteenpäin. Matkaa pudotuspeliviivaan alkaa jo olla: viiva on 12 pisteen päässä PuMa koottua syyskaudella yhdeksän pistettä. Hyökkäyspää on tasainen: kolmikko Vilhelmiina Prihti, Mira Järveläinen ja Oona Laurell ovat koonneet kaikki yli 150 pistettä. Voitti alkukaudesta kaksi peliä, mutta sen jälkeen on tullut kymmenen tappiota putkeen.

  1. KoLe-57

Kouvolalaisjoukkue oli viime kaudella todella vahva 2-sarjassa, mutta hyppy sarjaporrasta ylemmäs ei ole ollut helppo. Alkukaudesta vain yksi voitto PuMasta ja kolme pistettä. Napannut voittopelin lisäksi vain yhden erän. Sarjanousija vetää tappioista huolimatta yleisöä mukavasti katsomoon, KoLen yleisökeskiarvo on kolmanneksi paras. Passari Sanna Lautamatti palasi kentille pelaten kauden avauksensa syyskauden päätöspelissä. KoLe on saamassa pelaajia takaisin sairastuvalta. Paras pisteentekijä on Sanni Rihu 85 pisteellä. Hyökkäyspelin ongelmia kuvaa, että vielä kukaan ei ole sarjajumbosta ylittänyt sadan pisteen rajaa.

Antti Raunio