Katsaus Suomen naisten lentopallomaajoukkueen tilanteeseen

Kaisa Alanko ja Piia Korhonen ovat Suomen luottopelaajia. Kuva: CEV.eu

Suomen naisten lentopallomaajoukkue esiintyi viikonloppuna hyvällä ilmeellä harjoitusotteluissa Virossa. Tällä viikolla haasteet kasvavat eksponentiaalisesti.

Tallinnassa Suomi kaatoi Viron kolmesti, kaikilla kerroilla erin 3-0. Suomi pelasi käytännössä parhaalla kokoonpanollaan, siinä missä Virolta puuttui parikin kärkinimeä.

Tapio Kangasniemen valmentama Suomi pelaa lauantaina Tampereella kauden ensimmäisen ottelunsa Euroopan kultaisessa liigassa. Vieraaksi tulee Espanja. Kesäliigassa Suomi pelaa myös Valko-Venäjää ja Azerbaidzhania vastaan.

Suurimmat odotukset kohdistuvat syksyisiin EM-kisoihin, joissa Suomi kohtaa Serbian, Kreikan, Turkin, Ranskan ja Bulgarian.

Seuraavassa katsaus Suomen naisten lentopallomaajoukkueen tilanteeseen pelipaikoittain.

Passarit: Kaisa Alanko edustaa korkeaa eurooppalaista passarilaatua ja on varma valinta Suomen ykköseksi. Kaisa johti menneellä seurajoukkuekaudella Nantesin hopealle Ranskan lentopalloliigassa. Katja Kylmäaho, joka palaa ensi kaudeksi Hämeenlinnaan, on kelvollinen tuuraaja. Etenkin EM-kisoissa (vähintään viisi ottelua) tulee varmuudella eteen hetkiä, jolloin joukkue tarvitsee kipinää passarinvaihdosta.

Hakkurit: Alangon tapaan Piia Korhonen on vuorenvarma valinta avauskokoonpanoon. Ensimmäisellä kaudellaan Saksan Bundesliigassa Piia (Dresdner SC) oli yksi sarjan parhaista hakkureista. Kun mennyt kausi jäi heppoiseksi loukkaantumisen takia, näyttöhaluja riittää varmasti. Pelaaja, joka voi yksilöratkaisuilla kääntää tiukkoja eriä Suomelle. Ongelma: tällä hetkellä korvaajaehdokkaat ovat yleispelaajat Suvi Kokkonen ja Jessica Kosonen.

lentopallo, euroopan kultainen liiga, osta liput

Keskitorjujat: Ihannetilanteessa keskellä verkkoa pelaavat Daniela Öhman ja Laura Pihlajamäki. Pihlajamäen torjuntavoima on maanosan kärkilaatua, Öhman taas kehittyy kohti huipputasoa. Harjoitusotteluissa Michaela Madsenin hyökkäykset napsahtelivat parhaimmillaan kivasti kenttään. Anna Czakan ansaitsee peliaikaa ainakin kesäliigassa. Hänen avujaan ovat sähäkkä pelityyli ja vaikeat aloitussyötöt.

Yleispelaajat: Kokenut Saara Esko voi tuoda osittaisen väliaikaisratkaisun yleispelaajatontille. Harjoitusotteluissa hän näytti, etteivät taidot ole kadonneet. Pelipaikan suurin toivo on Suvi Kokkonen, 19, joskin hänellä riittää runsaasti tekemistä vastaanottopelin kanssa. Asenne ja hyökkäyspeli jo kansainvälistä luokkaa. Haastajina Salla Karhu, Jessica Kosonen ja Emmi Riikilä.

Liberot: Hillaelina Hämäläinen ja Tiiamari Sievänen ovat valmista kamaa suuriin kansainvälisiin haasteisiin. ’Pelailu’ ei heillä kuulu sanavarastoon, vaan kentälle lähdetään aina tekemään uhrautuvaa puolustustyötä joukkueen eteen.

Jokerikortit: Keskitorjuja Roosa Laakkonen ja libero Roosa Koskelo eivät olleet mukana harjoitusotteluissa Virossa. Molemmilla on papua haastaa paikasta vähintään kesäliigan joukkueeseen. Iina Andrikopoulou ja Nelli Rantanen pelasivat täydet kaudet hakkureina Mestaruusliigassa – jompikumpi takaisin rinkiin yhden yleispelaajan kustannuksella?

Euroopan kultaisen liigan avausottelussaan lauantaina Suomi pelaa kotona Espanjaa vastaan. Samassa tapahtumassa Tampereen Hakametsässä Suomen miehet kohtaavat Ukrainan.