Lentisäijien haaste eurooppalainen komeetta – valmentajana Suomesta tuttu Ugis Krastins

Kuva: FIVB

Lentopallomaajoukkueiden välinen kesäturnaus European Golden League käynnistyy viikonloppuna. Suomen miehet avaavat taipaleensa lauantaina Tampereella.

Lentisäijien ensimmäinen haaste kultaisessa liigassa on Ukraina, yksi taannoisten EM-karsintojen parhaista joukkueista.

Suomen ja Ukrainan lisäksi kansainvälistä väriä tapahtumaan tuo latvialaisuus: Ugis Krastins valmentaa Ukrainaa, ja hänen poikansa Elviss Krastins kuuluu Suomen avainpelaajiin. Ugis Krastins pelasi passarina Suomessa useita vuosia. Pelivuosien jälkeen hän valmensi VaLePaa. Hän voitti SM-kultaa sekä pelaajana että valmentajana.

EM-karsinnoissa Ukraina voitti kaikki kuusi otteluaan ja hävisi yhteensä vain kuusi erää. Suoritus oli lujaa laatua, onhan Ukrainan sijoitus maailmanlistalla vasta 54:s. Suomi pitää sijaa 19.

Ukrainan vaarallisiin pelaajiin kuuluvat muiden muassa pisteahne Ian Jereshtshenko ja lupaava yleispelaaja Oleh Plotnitski.

lentopallo, euroopan kultainen liiga, osta liput

Samassa alkulohkossa Suomen ja Ukrainan kanssa kilpailevat Valko-Venäjä ja Tshekki. Kolmen alkulohkon voittajat sekä järjestäjämaa Viro saavat paikat lopputurnaukseen. Euroopan kultaisen liigan lopputurnaus kisataan Tallinnassa juhannuksena.

Lauantaina Tampereella Suomen naiset pelaavat Espanjaa vastaan. Lohkon muut joukkueet ovat Valko-Venäjä ja Azerbaidzhan.

Euroopan kultainen liiga on kesäturnausten kakkostaso. Ykköstasolla Volleyball Nations Leaguessa (VNL) pelaa 16 miesten ja naisten joukkuetta. Kultaisesta liigasta voi nousta VNL:ään.

Suomen miesten lentopallomaajoukkueen rinki

Passarit: Niko Haapakoski, Akseli Lankinen

Hakkurit: Samuli Kaislasalo, Joonas Jokela, Aaro Nikula

Yleispelaajat: Peetu Mäkinen, Antti Ronkainen, Niko Suihkonen, Elviss Krastins, Ilari Toimela

Keskitorjujat: Tommi Siirilä, Sauli Sinkkonen, Henrik Porkka, Mikko Karjarinta

Liberot: Lauri Kerminen, Niklas Breilin

Kaksi pelaajaa jää pois kultaisen liigan kokoonpanosta

lentopallo, euroopan kultainen liiga, osta liput