Tuomas Sammelvuo: Maamme-laulusta meni iho kananlihalle

Sammelvuo valmensi Suomea vielä vuosi sitten lentopallon MM-kisoissa. Kuva: FIVB

Venäjän lentopallomaajoukkueen päävalmentaja Tuomas Sammelvuo myöntää, että kotimaa Suomen kohtaaminen EM-kisoissa oli erityinen tapaus.

Maanantaisessa ottelussa Venäjä oli erin 3-0 parempi. Tunteet nousivat pintaan jo ottelun alla, kun vankka suomalaisfanikunta hoilasi antaumuksella Maamme-laulua.

– Totta kai siitä nousi iho kananlihalle. Ajattelin kuitenkin, että on parempi olla laulamatta kumpaakaan kansallislaulua. Siten kunnioitin molempia osapuolia, Sammelvuo kertoi Sport-Expressille.

– Ennen ottelua tuntemukset olivat tietysti erikoiset. Mutta kun ottelu alkoi, keskityin vain peliin. Ja Suomihan pelasikin hyvin.

Lentopallon EM-kisoissa 12 vuotta sitten Suomi otti sensaatiomaisesti neljännen sijan. Turnauksessa Suomen värejä kantoi muuan Tuomas Sammelvuo. Seitsemän vuotta myöhemmin sama mies valmensi Suomen yhdeksänneksi MM-turnauksessa.

– Lentopallon suosio Suomessa alkoi mielestäni EM-kisoista 2007. Ja piikki tuli sitten MM-kisoissa 2014, Sammelvuo sanoi.

Maanantaina Suomen valmentaja Joel Banks sanoi auliisti, ettei Venäjää vastaan voittoa edes odotettu.

– Venäjä on alkulohkon paras joukkue ja todennäköisesti EM-finalisti. Voimme olla ylpeitä taisteluhengestämme, vastassa oli todella kova joukkue. Mielestäni pelasimme hienosti, kommentoi Banks.

Suomella on lentopallon EM-kisoista nyt yksi voitto, kolme tappiota ja neljä sarjapistettä. Joukkue on edelleen mukana taistelussa pudotuspelipaikasta. Käytännössä jatkoon eteneminen vaatinee voittoa Turkista alkulohkon päätösottelussa.

Alkulohkoa Suomi pelaa Slovenian Ljubljanassa.

Lentopallon EM-kisat 16.9.2019

Romania-Kreikka 1-3
Ranska-Bulgaria 3-0

Itävalta-Saksa 0-3
Espanja-Serbia 1-3

Venäjä-Suomi 3-0
Valko-Venäjä – Pohjois-Makedonia 1-3

Montenegro-Ukraina 1-3
Puola-Tshekki 3-0