Suomen voitettava Turkki tänään ratkaisuottelussa, eikä siihen riitä rutiinisuoritus

Turkki ja Suomi kohtasivat Maailmanliigassa 2016. Turkki voitti 3-2. Kuva: FIVB

Suomi tarvitsee keskiviikkoisessa alkulohkopäätöksessään voiton Turkista edetäkseen pudotuspeleihin lentopallon EM-kisoissa.

Turkilla on Venäjän ja Slovenian tavoin pudotuspelipaikka taskussa. Neljäs pudotuspelipaikka Slovenian Ljubljanassa käytävässä alkulohkossa menee joko Suomelle tai Pohjois-Makedonialle. Valko-Venäjä jää lohkon jumboksi.

Lohkosta tuli odotetun kaltainen: Venäjä meni menojaan, ja muiden välille kehittyi tiukka kamppailu. Arvaamattomuudesta kertovat Suomenkin tulokset. Suomi voitti upeasti taistelleen Pohjois-Makedonian, mutta hävisi jumbo Valko-Venäjälle.

Keskiviikon ohjelman Ljubljanassa avaavat Venäjä ja Slovenia. Jälkimmäisessä ottelussa Turkilla saattaa olla mahdollisuus saavuttaa jopa lohkon toinen sija, joten se lähtee varmasti täydellä höyryllä Suomen kaatoon.

Vedonlyöntinäkymät kuvastavat Turkin suurta ennakkosuosikkiasemaa. Kansainvälisten peliyhtiöiden vetolistoilla Suomen otteluvoittajakerroin on keskimäärin 2,83 ja Turkin 1,37. Kotimaisen peliyhtiön listalla vastaavat ovat 2,95 ja 1,34.

Lentopallon EM-kisoissa Suomi on osoittanut erinomaista peli-ilmettä. Avausvoitto Pohjois-Makedoniasta maistui makealle. Suuri pettymys – mahdollisesti kohtalokas sellainen – oli toisaalta 2-0-johdon menettäminen ja häviäminen Valko-Venäjälle.

Keskiviikkoisessa ratkaisuottelussa omalla tasolla pelaaminen ei riitä Suomelle. Suomen on venyttävä ja pelattava turnauksen paras ottelunsa. Lisäksi Turkki ei saa yltää kovimpaan suoritukseensa. Mikäli Turkki syöttää vaarallisesti ja hyökkää tutun vahvasti, Suomen mahdollisuudet voittoon ovat hyvin pienet.

Turkin pelaajat tietävät silti, ettei voitto Suomelta helpolla irtoa. Turkki sai 3-1-voiton Valko-Venäjästä verrattain köykäisesti.

– Suomea vastaan meidän on pelattava paljon paremmin, sanoi hakkuri Adis Lagumdzija.

– Ottelusta Suomea vastaan tulee mielenkiintoinen. Meidän pitää löytää parempi rytmi, jos haluamme hyvän tuloksen, pohti puolestaan passari Eksi Arslan.

Lentopallon EM-kisat 17.9.2019

Kreikka-Portugali 1-3
Italia-Bulgaria 3-1

Itävalta-Espanja 2-3
Slovakia-Belgia 0-3

Slovenia – Pohjois-Makedonia 1-3
Turkki – Valko-Venäjä 3-1

Montenegro-Puola 0-3
Viro-Hollanti 1-3