Suomi päätti lentopallon EM-kisat kunniakkaasti – näin kisat etenivät

Kuva: CEV.eu

Suomen taival lentopallon EM-kisoissa 2019 on päättynyt putoamiseen neljännesvälierissä.

Lauantaina Ranska oli odotetun korkeatasoinen ja löi Suomen erin 3-0. Kotikentällään Nantesissa Ranska viimeisteli eräpisteet 25-16, 25-23, 25-21. Ranska kuuluu kisojen mestarisuosikkeihin.

Päävalmentaja Joel Banks valitsi Suomen aloituskokoonpanoon passari Eemi Tervaportin, hakkuri Urpo Sivulan, yleispelaajat Antti Siltalan ja Elviss Krastinsin, keskitorjujat Tommi Siirilän ja Sauli Sinkkosen sekä libero Lauri Kermisen.

Ensimmäisen erän hermoiltuaan Suomi mitteli kaksi erää melko tasapäisesti. Sivula ylsi Suomen pisteykköseksi 11 merkinnällään. Siirilä säesti 10 pinnalla, joista kolme tuli torjunnoilla. Myös Sinkkonen teki kolme torjuntapistettä.

Ranskan nuori hakkuri Stephen Boyer urakoi 19 pistettä päätettyään hyökkäyksensä 63-prosenttisesti.

Alkulohkon selvitettyään ja pudotuspeleihin edettyään Suomi todisti palanneensa hyvälle eurooppalaiselle tasolle vaikean kesän jälkeen. Toisaalta Ranska-ottelu näytti, että ero maanosan terävimpään kärkeen on tuntuva.

Suomen miehet alkavat nyt valmistautua seurajoukkuetoimintaan Mestaruusliigassa ja kansainvälisissä sarjoissa. Maajoukkueen suuri tähtäin on EM-kisoissa 2021: Suomi pelaa kotiottelunsa Tampereella.

Näin sujuivat Suomelta lentopallon EM-kisat 2019

Suomi – Pohjois-Makedonia 3-1: Lentisäijät saivat kisoihin riemukkaan avauksen, vaikka Pohjois-Makedonia urheasti taistelikin (ja eteni lopulta aivan pudotuspelien porteille). Banksille ensimmäinen kilpailuotteluvoitto Suomen valmentajana.

Suomi-Slovenia 1-3: Erän ottaminen tasokkaalta kotijoukkueelta toi Suomelle taas rohkaisevan signaalin. Esitys oli tasalaatuinen, vaikka Banks kierrätti kokoonpanoa tuntuvasti.

Suomi – Valko-Venäjä 2-3: Katkeraakin katkerampi tappio, joka ei Suomen onneksi ollut kuitenkaan kohtalokas. Suomi vei ottelua mennen tullen ottelupalloa vaille kolme erää, mutta Valko-Venäjä heräsi viimeisellä hetkellä ja vei kolme viimeistä erää. Saatu sarjapiste oli Suomelle lopulta arvokas.

Suomi-Venäjä 0-3: Tuomas Sammelvuo operoi ensimmäistä kertaa Suomen maajoukkuetta vastaan, Venäjän päävalmentajana. Suomi esiintyi pirteästi, mutta Venäjä näytti olevansa aivan toisella tasolla.

Suomi-Turkki 3-2: Ottelu, jossa Suomi otti kaikki pettymykset ja murskakritiikit korkojen kanssa takaisin. Ajoittainen vaisuilu vaihtui rajuksi taisteluilmeeksi, joka toi voiton, kaksi sarjapistettä ja himoitun pudotuspelipaikan. Kisojen päätavoite oli saavutettu.

Suomi-Ranska 0-3: Suomen ensimmäinen ja viimeinen pudotuspeliottelu. Mallikasta peliä paikoittain, mutta se ei riittänyt edes erävoittoon huippujoukkuetta vastaan.

Lentopallon EM-kisat 2019, neljännesvälierät

Turnauskaavion mukainen järjestys

Suomi-Ranska 0-3
Italia-Turkki sunnuntaina

Serbia-Tshekki 3-0
Belgia-Ukraina 2-3

Venäjä-Kreikka 3-0
Slovenia-Bulgaria 3-1

Puola-Espanja 3-0
Hollanti-Saksa 1-3