Suomen paikkaa himoitaan lentopallon Mestarien liigassa

LP Salo on ainoa suomalainen joukkue, joka on pelannut nykymuotoisessa Mestarien liigassa kahdesti. Kuva: CEV.eu

Lentopallon naisten Mestarien liigassa saksalainen Stuttgart ja venäläinen Moskovan Dynamo ovat vedonneet päättäjiin saadakseen paikat liigan alkulohkoihin.

Stuttgart, jota edustaa Suomen maajoukkuelibero Roosa Koskelo, ja Dynamo eivät ole päässeet pelaamaan välistään karsintaottelua koronavirusriskien vuoksi. Monen käänteen jälkeen ottelu on määrä pelata 6. marraskuuta puolueettomalla kentällä Sveitsissä.

Venäläinen media Ria Novosti uutisoi, että seurat ovat kirjelmöineet Euroopan lentopalloliitolle CEV:lle. Kirjeessä seurat vetoavat liittoon päästäkseen Mestarien liigan alkulohkoihin ilman suunniteltua karsintaottelua.

Tilanteessa on toinenkin suomalaisaspekti. LP Salolla (kotimaan kentillä LP Viesti) olisi ollut paikka alkulohkoon, mutta vallitsevassa tilanteessa seura koki parhaaksi jättää sen käyttämättä. Sen vuoksi D-lohkossa on nyt kaksi avointa paikkaa.

– Koska Salo vetäytyi, ehdotamme, että joukkueemme täyttävät vapaat paikat D-lohkossa. Näin vältyttäisiin monimutkaiselta logistiikalta ja järjestämisongelmilta Sveitsissä, sanoivat Stuttgart ja Dynamo kirjeessään.

Suomen ”maapaikan” täyttäminenkin oli mutkainen prosessi. Mestaruusliigan runkosarjan 2019-2020 kärkijoukkueiden kieltäydyttyä paikka päätyi LP Viestille, joka sijoittui runkosarjassa vasta viidenneksi.

Mestarien liigan ensimmäisestä karsintavaiheesta Stuttgart pääsi pelaamatta jatkoon, kun Mintshanka Minskin joukkueessa oli todettu koronavirustartuntoja. Dynamo puolestaan pudotti Vasas Obuda Budapestin.

Toisella karsintakierroksella italialainen Scandicci ja puolalainen LKS Lodz olivat voitokkaat ja etenivät varsinaiseen Mestarien liigaan. Stuttgart-Dynamo-kamppailua lukuun ottamatta karsinnat ovat ohi.

Miesten Mestarien liigan karsinnoissa toinen ja ratkaiseva kierros on aikataulutettu ensi viikoksi. Kahdesta avoinna olevasta lohkopaikasta kilpailevat muun muassa puolalainen Jastrzebski Wegiel (Eemi Tervaportti) ja Moskovan Dynamo (Lauri Kerminen).

Lentopallon Mestarien liigassa (niin miehissä kuin naisissa) pelaa 20 joukkuetta, jotka on jaettu neljän joukkueen vahvuisiin alkulohkoihin. Alkulohko-otteluiden on määrä käynnistyä marraskuussa.

Koronaviruspandemian vuoksi suomalaiset lentopalloseurat ovat joukolla vetäytyneet Euroopan seurajoukkuekilpailusta.