VaLePan dominointi suurinta Suomen lentopallossa yli 20 vuoteen

Kuva: Hannu Moilanen

VaLePan ylivoima Suomen lentopallokentillä on harvinaislaatuista. Joukkue on vienyt perättäin kahdeksan kansallista mestaruutta.

Sunnuntaina VaLePa varmisti viidennen perättäisen voittonsa lentopallon Suomen cupissa. Lisäksi sastamalalais-tamperelainen ryhmä on voittanut Suomen liigamestaruuden kolme kertaa putkeen.

Kokkolan Tiikerit voitti Suomen cupin 2015 ja Suomen mestaruuden 2016. Sen jälkeen kaikki kansalliset tittelit ovat matkanneet VaLePalle.

Vastaavaa – ja suurempaakin – ylivoimaa on Suomen miesten lentopallossa koettu viimeksi yli 20 vuotta sitten. Silloin kuopiolainen KuPS-Volley hallitsi itsevaltiaan elkein. Sekä pääsarjassa että cupissa tuli kuusi mestaruutta perättäin. Putki katkesi vuoden 1996 mestaruuden jälkeen.

Sunnuntaina Tampereella pelatussa Suomen cupin loppuottelussa VaLePa kaatoi Hurrikaani-Loimaan. VaLePa voitti kaksi ensimmäistä erää, mutta Hurrikaani nousi uljaaseen taisteluun. VaLePa vei mestaruuden voitettuaan finaalin 3-1. Viimeinen erä päättyi pistein 30-28.

Kokenut passari Mikko Esko kuului taas kerran VaLePan ratkaisuhahmoihin.

– Voitot ovat aina erilaisia. Tämä on hieno siksi, että joukkue vaihtui täksi kaudeksi niin paljon. Aamulla mietin, mikä on se oma motivaatio näihin lähteä taistelemaan, mutta tällä kertaa se on juuri se, että joukkueessa on nuoria kavereita, joiden eteen haluaa itsekin panostaa ja antaa kaiken itsestään, Esko kommentoi.

– Olemme erilainen VaLePa verrattuna moneen entiseen vuoteen. Suurin vahvuutemme on fyysisyys torjunnassa ja ketteryys takakentällä, joilla jo monesti olemme puolustaneet palloralleja ja erävoittoja itsellemme voitoksi.

Naisten kansallisissa kilpailuissa asetelmat ovat tasoittuneet viime vuosina. Suomen cup on mennyt viitenä viime vuonna viiteen eri osoitteeseen. Nyt mestariksi iski LP Kangasala. Viiden vuoden sisään cupkunniaa ovat ottaneet myös LiigaPloki, OrPo, HPK ja LP Viesti.

Lentopallon naisten Mestaruusliigassa neljä viime mestaruutta ovat menneet LP Viestin ja Hämeenlinnan välillä 2-2.