Lentopallon sääntöihin runsaasti muutoksia

Lauri Kerminen Suomen kippariksi? Kuva: CEV.eu

Kansainvälinen lentopalloliitto FIVB on vahvistanut lentopalloiluun suuren määrän sääntöuudistuksia.

Merkittävin uudistus on se, että uudistettujen sääntöjen nojalla libero voi olla joukkueen kapteeni. FIVB totesi, että vaikka libero (puolustuspelin spesialisti, joka pelaa vain takakentällä) tulee kentälle ja poistuu kentältä moneen kertaan, ei ole syytä kieltää liberoa olemasta kapteeni.

Suomalaisista esimerkiksi Lauri Kerminen, Jesse Mäntylä, Roosa Koskelo, Tiiamari Sievänen tai Sanna Häkkinen voikin olla vuoden kuluttua joukkueensa kippari.

Pelaajavaihtoihin tulee muutos. Jos joukkue on tehnyt kaikki kuusi eräkohtaista vaihtoaan, voi se tehdä ylimääräisen vaihdon, jos joku pelaajista on poistettu erästä tai ottelusta ulosajon tai muun syyn vuoksi.

Sääntöä 14.6 täsmennettiin pelin henkeä vastaavaksi. Uudistetun säännön nojalla torjuja ja hyökkääjä saavat koskea palloon samanaikaisesti pallon ollessa hyökkääjän joukkueen kenttäpuoliskolla. Sääntömuutoksen tarkoitus on sujuvoittaa otteluiden kulkua.

FIVB muutti myös sääntöä, joka määrittelee ”irtopallon” hakemista varsinaisen pelialueen ulkopuolelta. Uudistettu sääntö määrää, että pelaaja voi hakea pallon toimitsijapöydän toiseltakin puolelta; vielä nykyisin se on sallittua vain siltä pöydän puolelta, joka on oman joukkueen puolella.

– Tämän säännön ansiosta saadaan vielä aiempaakin näyttävämpiä palloralleja, koska pelaaja voi hypätä koko toimitsijapöydän yli sallitusti, FIVB perustelee.

Lisäksi FIVB teki lukuisia muita, merkitykseltään vähäisiä muutoksia lentopallosääntöihin.

Sääntömuutokset vahvisti FIVB:n maailmankongressi. Muutokset hyväksyttiin äänin 160–3, yksi äänioikeudellinen oli poissa.

Tavallisesti sääntömuutokset tulisivat voimaan kolme kuukautta hyväksymisen jälkeen. Koska ajat ovat koronaviruspandemian vuoksi poikkeukselliset ja Tokion olympialaisetkin lykättiin viime vuodelta, viimeisimmät sääntömuutokset tulevat voimaan vasta 1.1.2022.

Kansainvälisen lentopalloliiton FIVB:n maailmankongressi pidettiin helmikuun alkupuolella. Liiton puheenjohtaja Ary S Graça esiintyi päätöspuheessaan optimistisena, tyylilleen ominaisesti.

– Kaikki voivat olla varmoja siitä, että haastavista ajoista huolimatta lentopallon tulevaisuus on valoisa, Graca vakuutteli.

– Tulevaisuus voi olla itse asiassa valoisampi kuin koskaan aikaisemmin. Täytyy muistaa, ettei kukaan menesty urheilussa yksin. Ainoastaan yhteistyöllä saamme lentopallon ansaitsemaansa asemaan, puheenjohtaja julisti.

Seuraava lentopallon maailmankongressi pidetään Alankomaissa naisten MM-kisojen 2022 yhteydessä.