Parhaat suomalaiset lentopalloilijat kansainvälisissä liigoissa 2018–2019

Lauri Kermisestä ei libero parane. Kuva: CEV.lu

Kansalliset liigat keskeisissä lentopallomaissa ovat paketissa. On aika luoda katsaus menneen kauden parhaisiin suomalaisiin pelaajiin ulkomaiden liigoissa.

Seuraavassa Lentopallo.infon asiantuntijaraadin valinnat Suomen tähtikokoonpanoksi.

Paras libero ja paras suomalainen lentopalloilija kansainvälisissä liigoissa 2018–2019: Lauri Kerminen Kuzbass Kemerovo, Venäjä

Tuomas Sammelvuo valmensi Kuzbassin sensaatiomaisesti Venäjän liigan mestaruuteen, ja Kerminen vaikutti puolustuspelin luottomiehenä kautta linjan. Avainpelaaja maailman huippuliigan mestarijoukkueessa – juuri enempää ei voi joukkueurheilija toivoa.

Roosa Koskelo oiva haastaja. Roosa liberoi Saksassa Stuttgartin naisten Bundesliigan mestaruuteen.

Passari: Eemi Tervaportti Olympiakos, Kreikka

Eemillä joukkueet vaihtuvat, mutta siitä mies saa vaan lisää puhtia. Nyt tuli Olympiakosin väreissä Kreikan lentopallokultaa. Ehdottomia ydinhenkilöitä myös Suomen maajoukkueen alkavalla, suurella kaudella. Papukaijamerkki Kaisa Alangolle. Hänen joukkueensa Nantes otti Ranskassa hopeaa.

Hakkuri: Samuli Kaislasalo Foinikas Siros, Kreikka

Kreikan liigan runkosarjassa ”Kaisla” mätki joukkueessaan toiseksi eniten pisteitä, vaikka tuli kesken kauden mukaan (hän pelasi alkukauden Raision Loimussa). Foinikas hävisi välierissä Olympiakosille. Saksan Bundesliigassa Piia Korhonen ei päässyt loukkaantumisen jäljiltä huippukuntoon. Kuriositeetti: Mikko Oivanen oli voittamassa Qatarin lentopallokultaa ylivoimaiseen tapaan paikallisessa poliisien palloseurassa (Police Volleyball Qatar).

Keskitorjuja: Daniela Öhman Beziers Angels, Ranska

Öhman on Piia Korhosen ohella Suomen suurin tulevaisuuden toivo naisten lentopalloilussa. Urheilullinen ja hyväasenteinen keskitorjuja otti heti ensimmäisellä ammattilaiskaudellaan näkyvän roolin hallinneessa mestarijoukkueessa. Todella mielenkiintoinen nimi kesän ja syksyn siirtomarkkinoilla.

Keskitorjuja: Miki Jauhiainen BYU Cougars, USA

Suomen miesten parhaat keskitorjujat pelasivat kotimaassa, joten yliopistopelaaja Jauhiainen nousee tähtikokoonpanoon. Miki keräsi joukkueessaan eniten torjuntapisteitä kauden aikana. BYU kuuluu Pohjois-Amerikan yliopistolentopallon voimanpesiin, mutta mennyt kausi jäi vaisuksi.

Yleispelaaja: Jessica Kosonen Lugano, Sveitsi

Sähäkkä 22-vuotias pelaaja keräsi arvokasta kokemusta kansainvälisillä kentillä. Alkavalla maajoukkuekaudella Jessica taistelee jo tosissaan roolista sinivalkoisessa peliasussa.

Yleispelaaja: Sakari Mäkinen Shahter Soligorsk, Valko-Venäjä

Suomalaisilta yleispelaajilta kansainvälinen liigakausi oli köyhä. Mäkiseltäkin pelit loppuivat Shahterissa kesken, kun seura hankki yllättäen toisen ulkomaalaispelaajan hänen tilalleen. Ensi kaudella toimintaympäristö on nykyaikaisempi, sillä Mäkinen siirtyy Hurrikaani-Loimaan joukkueeseen. Ranskan liigan alakastin Arago de Setessä Elviss Krastinsilla oli vaisu vuosi, joten näyttöhaluja maajoukkueessa piisaa taatusti.