Lentopallon miesten 1-sarja 2018–2019: Joukkueanalyysit

Kuva: Marko Pennanen

Lentopallo.info arvioi lentopallon miesten 1-sarjaan lähtevät joukkueet. Ykkössarjat käynnistyvät lauantaina.

Teksti: Antti Raunio

Aitolahden Riento, Tampere

Kolmas kausi 1-sarjassa käynnistyy, ja AitRi on mennyt joka vuosi hieman eteenpäin. Ensimmäinen pudotuspelipaikka haussa. Jatkaa liigajoukkue Akaa-Volleyn farmijoukkueena: jos saa Kuuselan veljet Mikon ja Teemun sekä Valtter Pennasen yksittäisiin peleihin lainalle, saa todella vahvan avauksen jalkeille. Uusia omia miehiä ovat passari Juuso Paananen ja yleispelaaja Ossi Mäkinen. Hakkuri Henri Laine osoitti harjoituskaudella sopeutuneensa hyvin yleispelaajaksi. Ahti Viita jatkaa valmennuksessa ja Petteri Miettinen tuo lisänäkemystä. Pudotuspelipaikka olisi hyvä saavutus.

Avainpelaaja: Henri Laine. Jos pelaa yleispelaajana, lisääntyy joukkueen lyöntivoima selvästi. Sitä AitRi tarvitsee, koska laitavoima ei ole joukkueen isoin vahvuus.

Kiinnostava pointti: Aitolahti on kaupunginosa Pohjois-Tampereella, mutta joukkueen kotikenttä on Hervannassa Etelä-Tampereella.

JyväsLentis, Jyväskylä

Uusi tulokas, joka peri toisen jyväskyläläisseuran Liikunnan Riemun 1-sarjapaikan. Lähes koko Riemun joukkue siirtyi JyLeen, myös muutamia uusia nimiä tullut. Veikka Manninen jäi pois, keskitorjuja Mika Arkko on laatuluokan vahvistus. Organisaatiomuutos on tehnyt hyvää, ja uutta virtaa on näkyvissä myös taustapuolella: Jarno Huupponen on saanut valmennuspuolelle vastuunjakajia Juhana Autiosta ja Mikko Häyrisestä. Joukkuetta ei ole pilattu pituudella, viime vuodesta tutut vahvuudet kuten kova puolustuspeli taas vahvuutena. Riemu ehti pelata kaksi kautta, ja saavutti viime vuonna niukasti pudotuspelipaikan, siinä riittää taas tavoiteltavaa.

Avainpelaaja: Tino Vuori. Nuori vasenkätinen hakkuri on kaksi vuotta pelannut paljon, nyt voisi loikata uudelle tasolle. Jaakko Aninko kantaa isoa vastuuta, mutta tarvitsee apuvoimia. Vuorella on siihen potentiaali.

Kiinnostava pointti: JyLen kotisivujen mukaan yli 190 senttimetriä pitkiä pelaajia vain yksi, Niko Kajakulma (200). Tasan 190-senttisiä on kuitenkin kolme.

Karelian Hurmos, Joensuu

Fuusioseuran avauskausi oli viime kaudella lähes täydellinen – vain liiganousu puuttui. Ykkössarjan mestaruus lähes näytöstyyliin. Liigapaikkaakin tarjottiin Iskun luovuttua, mutta sitä ei otettu vastaan. Vaikuttaa, että Joensuussa uutta nousua rakennetaan pitkällä kaavalla ja ammattimaisuus edellä, mikä on kestävin ratkaisu. Joukkue ei ole isosti uusiutunut. Latvialainen Aigars Birzulis jatkaa penkin takana, mutta pelaajaduo Latviasta siirtyi muualle. USA:n yliopistosarjoista tulee mielenkiintoinen yleispelaaja Jeff Sprayberry. Teemu Silventoinen on huipputason libero 1-sarjaan. On nyt se joukkue, jonka päänahan kaikki haluavat, ja se on uusi tilanne joensuulaisille. Jälleen kivikova ryhmä koossa.

Avainpelaaja: Tuomas Karjalainen. Passari kuuluu 1-sarjan eliittiin pelipaikallaan. Laitatempo hakkuri Ville Louhelan kanssa iso ase.

Kiinnostava pointti: Joensuulaisilla on kolmen vuoden putki 1-sarjan välierissä, ja aina on tullut parannusta. Ensin SurVo (josta tuli osa Hurmosta) jäi välieriin ja oli hopealla, viime vuonna Hurmos otti mestaruuden.


Karhulan Veikot, Kotka

Vahva ensimmäinen kausi päättyi runkosarjan viidenteen sijaan ja häviöön puolivälierissä. Vahvistunut viime kaudesta, vakiopelaajista vain Matti Suutari vaihtanut joukkuetta. Marko Määttänen pelasi viime vuonna paljon lainalla Vantaa Ducksista ja siirtyy nyt vakituisesti KaVeen. Eppu Ora saapui Tapanilan Erästä. Antoi myrskyvaroituksen voittamalla harjoituspeleissä Hurmoksen ja Mahdin. Mikäli joukkueen kanssa harjoitellut Jan Helenius vahvistaa ryhmää, voidaan puhua jo ykkössuosikkien koriin hyppäämisestä. Farmiyhteistyö vantaalaisten kanssa jatkuu ja tuo tärkeää apua etenkin leveyspuolella.

Avainpelaaja: Matti Palonen. Pelaajavalmentaja jaksaa yhä ja laittaa passit paikalleen. Ducksin Joona Väänänen voi paikata kentällä, mutta henkisesti Palonen on melko nuorelle ryhmälle isähahmo.

Kiinnostava pointti: Sarjanousijalla oli heti sarjan toiseksi kovin yleisökeskiarvo runkosarjassa, 199 katsojaa (ykkönen oli Vilppulan Tähti, 200).

Kuortane

Viime vuonna Kuortaneen valmennuskeskuksen joukkue eteni aina välieriin ja oli runkosarjan kolmas. Usea pelaaja siirtyi Mestaruusliigaan, ja edessä taas iso uudistuminen. Nuoret saavat pakosti vastuuta, ja se kasvattaa. Kolikon kääntöpuolella on, että ymmärrettävästi nuorien otteet ailahtelevat. Joukkuetta valmentaa italialainen Manlio Puxeddu, joka on mielenkiintoinen uusi nimi 1-sarjassa. Varmaa on se, että nuori joukkue kehittyy koko ajan ja on kevätkaudella parempi kuin syksyn alussa. Sen vuoksi vaikea arvioida tasoa.

Avainpelaaja: Ville Kattelus. Nuori ja lahjakas laitapelaaja saa vastuuta ja sitä kautta mahdollisuus ottaa entistä isompia kehitysaskelia.

Kiinnostava pointti: Isä ja poika kohtaavat. Kuortaneen nimilistalla on Sebastian Pozo Herandez. Hänen isänsä, Jimmy Hernandez, pelaa puolestaan TUTO Volleyn riveissä.

Kyyjärven Kyky

Kuluvan vuosikymmenen kestomenestyjällä oli erikoinen viime kausi, kun kärkitaistelu muuttui pudotuspelipaikan jahtaamiseen. Lopulta Hannu Kalliojärven ryhmä oli seitsemäs, mutta ei mahtanut Mahdille mitään. Joukkue uusiutunut taas jonkin verran. KyKyllä on ulkomaalainen passari, latvialainen Martins Janssons. Ukrainalainen Illia Liunenko jatkaa. Samposta saapui keskipelaaja Mikko Väliaho ja Kuortaneelta Miro Rasinperä. Hakee uutta nousua kärkiryhmään, mikä on pelaajalistaa katsellessa mahdollista. Kaksi kovan tason ulkomaalaispelaaja ollut huhuissa tulossa Kyyjärvelle. Jälleen vaikeasti voitettavissa omassa kotisalissaan.

Avainpelaaja: Tuomas Sillanpää. Hakkuri on jo muutaman kauden kantanut isoa vastuuta KyKyn joukkueessa ja tekee sitä taas. Kehittyi viime kaudella.

Kiinnostava pointti: 1-sarjan pienin paikkakunta, noin 1300 asukasta. Lempinimi Betonimiehet tulee paikallisesta Betset-yrityksestä, joka iso tukija.

Lempäälän Kisa

Neljänä 1-sarjakautena kolmesti välierissä. Johtavat pelaajat ovat pysyneet pitkään samana, mikä on auttanut tason säilyttämisessä. Nyt ensi kertaa sama valmennus (Tapani Nyström, Jani Huurne, Marko Laakso) jatkaa toisen kauden putkeen. Pelaajistossa taas vaihtuvuutta, kun seuralegenda Jussi Niemi lopetti ja Simo Puttonen ja Eetu Rantanen siirtyivät Iskuun. Nyt isoa vastuuta kantavat nuoret yleispelaajat Kasper Pennanen ja Tuomas Siirilä. Anssi Vesanen jatkaa, hän taitaa olla maailmassa ainoita, joka on aloittanut kauden 1-sarjasopimuksella ja pelannut lopulta Mestarien liigaa. Akaa-Volleyn farmikumppani Taas laadukas nippu, sarjan laajentunut taso vaikeuttaa neljännen välieräpaikan hakua.

Avainpelaaja: Kasimir Luostarinen. Passari on Kisan pelin aivot ja selkäranka. Viime kaudella kävi varusmiespalvelustaan, joten lähtökohdat tulevaan kauteen paremmat. Peliäly kuin partaveitsi.

Kiinnostava pointti: Kokemusta löytyy. Pelaajilla liigakokemusta yhteensä yli 2 000 ottelua. Myös valmennuksesta löytyy kokemusta: Tapani Nyström valmensi Rantaperkiön Iskun Suomen mestaruuteen jo vuonna 1988.

Maaningan Mahti

Kuuluu viime vuosien kestomenestyjiin. Savossa tapahtuneet myllerrykset näkyvät myös Maaningalla. Lekasta saapuivat Eelis Karinen ja Lasse Jäntti. Yleispelaajakaksikko sarjan parhaita, kun Vammalasta siirtyi Antti Karttunen. Vastapuolella lähtijätkin ovat kovaa luokkaa: Yrjö Matsi, Andrey Ankudovich, Ville-Erik Tarkiainen, Ilari Sivonen, Ivanov ja Savonsalmi. Farmisopimus Puijo Wolleyn kanssa, ja Puijon valmennuspäällikkö, ex-maajoukkuemies Jukka Lehtonen tulee valmentaja Pasi Seppäsen avuksi. Jälleen sarjan kärkiporukoita.

Avainpelaaja: Lasse Jäntti. Lekan kakkospassari viime kaudella, saa nyt peliaikaa. Astuu isoihin saappaisiin, koska Maaningalla totuttu huippupassareihin, kuten Fedor Ivanov ja Matti Mustonen.

Kiinnostava pointti: Pelaa tulevan kauden evakossa Pielaveden liikuntahallissa ja Pohjantien koululla Kuopiossa, koska Maaningan Urheilutalo on remontissa.


Napapiirin Palloketut, Rovaniemi

Sarjanousu oli kova temppu viime kauden kovatasoisessa ja laajassa 2-sarjassa. Palaa 1-sarjaan muutaman kauden tauon jälkeen. Joukkue pysynyt hyvin kasassa. Rovaniemellä tehdään laadukasta juniorityötä, mikä näkyy NaPan joukkueesta: Matti Alatalon ryhmä koostuu pitkälti nuorista omista kasvateista. Viime kaudella NaPan A-pojat olivat SM-lopputurnauksessa neljänsiä. Vertailuna A:n SM-kultaa 2017 voittanut Tähti oli viime kaudella 1-sarjan viimeinen. NaPa harjoitteli kesän Lakkapään liigajoukkueen kanssa, ja joukkueilla on farmisopimus. On kotisalissaan varmasti vaikeasti voitettavissa. OsVan 2-sarjajoukkueesta saapuivat mielenkiintoiset laitapelaajat Santeri Kammonen ja Oskari Seppä.

Avainpelaaja: Otso Hakala. Nuoren joukkueen kapteeni, jolla eväät kehittyä aina liigaan asti. Yleispelaaja.

Kiinnostava pointti: Rovaniemeläiset saavat ainakin matkustaa. Lyhin pelimatka on Mahdin vieraaksi Pohjantien koululle, 488 kilometriä. Pisin Turkuun Nunnavuoreen, 817 kilometriä.

Nurmon Jymy

Viime kaudella 1-sarjan toiseksi viimeinen, mielii selvästi takaisin pudotuspeleihin. Uusia ja mielenkiintoisia kasvoja on paljon. Keskitorjuja Karri Raveala palasi Rovaniemeltä, Mika Mäntylä palasi puolestaan Iskusta. Kaikkein mielenkiintoisin on valmentajasta pelaajavalmentajaksi siirtyvä serbi Slobodan Krljic. Hän on muutaman vuoden valmentanut Jymyä, mutta palaa nyt myös kentälle keskitorjujaksi. Matias Saviaro siirtyi Tiikereiden sopimuspelaajaksi, mutta esiintyy kehityspelaajana Nurmohallissa. Jymy on etenkin vahva syöttöjoukkue, jolla voi olla aineksia yllättäjäksi.

Avainpelaaja: Mika Mäntylä. Palaa takaisin Jymyyn vietettyään kaksi vuotta liigassa Iskussa. Kehittyi liigatason hakkuriksi, joten todella kova vahvistus Jymyn nippuun.

Kiinnostava pointti: Joukkueen nimi vaihtunut melko tiuhaan, mutta Seinäjoella ollut pitkään joukkue 1-sarjassa. Oli Kuutoset, Jymy-Kuutoset ja nyt vain ytimekkäästi Jymy.

Rantaperkiön Isku, Tampere

Viime vuonna Mestaruusliigan viimeiseksi jäänyt tamperelaisryhmä piti liigapaikkansa karsintojen kautta, mutta joutui lopulta luopumaan sarjapaikasta. Lähes koko joukkue kuitenkin jatkoi, kuten myös valmentaja Oskari Muurinen, mikä takaa loistavat asetelmat. Käytännössä siis liigatason joukkue, joka vahvistuu huippulibero Aleksi Mutkalla ja LeKistä tulleilla Simo Puttosella ja Eetu Rantasella. Koko 1-sarjan laajin yleispelaajakaarti. Matti Hietanen on supertähti 1-sarjatasolla. Pudottautumisen myötä aloitti yhteistyön VaLePan kanssa ja on sastamalalaisten farmijoukkue. Nähtäväksi jää keitä VaLePa peluuttaa Tampereen farmissa. Ennakkosuosikkeja.

Avainpelaaja: Aleksi Mutka. Aloittaa kauden Iskussa, etsii paikkaa ulkomailta. On huima vahvistus ja mahdollistaa liberopelillään pieniä asioita, joista muut joukkueet voivat vain uneksia.

Kiinnostava pointti: Isku on liigahistorian suurseuroja. Peräti 38 vuoden putki pääsarjassa päättyi. Neljä SM-kultaa, kaikkiaan 19 SM-mitalia ja neljä Suomen cupin voittoa.

TUTO Volley, Turku

Sarjanousija, joka saanut heti vahvan myötätuulen tekemiselleen. Nousijalle erityisen kova kokoonpano: Mauri Kurppa, Jimmy Hernadez, Kirill Borichev, Henri Rajala, Kimmo Kutinlahti ja Kai Lehtinen muun muassa. Valmentajana Ruslan Zhbankov. Rosterissa myös nuoria tulevaisuuden nimiä, kuten Lauri Vanhanen ja Aleksei Zhbankov. Voi nousta heti avauskaudella kärkikastiin tai ainakin kiusaamaan suosikkeja. Oli vahva harjoituspeleissä, joita pelasi paljon, joten joukkueen pitäisi olla valmistautunut hyvin. Kokeneet pelaajat ovat tärkeitä, kun organisaatio ottaa ensi askelia uudella sarjatasolla.

Avainpelaaja: Kirill Borichev. Pelannut vuosia liigaa ja on sarjanousijan suunnannäyttäjä.

Kiinnostava pointti: Usealla liigajoukkueen lähellä olevalla 1-sarjaryhmällä on farmisopimus, mutta TUTO ja naapuriseura Raision Loimu eivät ole farmissa.

VaLePa 2, Sastamala

VaLePan liigajoukkueen farmi Iskun tavoin. Mielenkiintoista nähdä, keitä VaLePa peluuttaa missäkin joukkueessa. VaLePan kakkosjoukkueen tarkoitus on ollut kasvattaa nuoria pelaajia, ja nuorista ryhmä koostuu yhä. Avausseitsikossa kuitenkin pelaajien ikään nähden paljon kokemusta: Tatu Vuorenmaa, Juuso ja Joonas Tulonen sekä Tuomas Tihumäki. Antti Karttunen pelasi käytännössä koko viime kauden VaLePa 2:ssa, ja on iso menetys. Kahden kauden takainen jumbosija vaihtui viime kaudella runkosarjan kuudenteen sijaan. Taas taistelee keskikastin sijoituksista. Alkamassa kolmas kausi 1-sarjatasolla.

Avainpelaaja: Tuomas Tihumäki. Keskitorjuja tuo nuoreen joukkueeseen tärkeää kokemusta, vaikka on vasta 23-vuotias. Ollut VaLePan edustuksen mukana, ja viime kaudellakin kävi auttamassa keskitorjujavajeessa.

Kiinnostava pointti: Vammalassa on pelaajapolku kunnossa: edustus taistelee Mestarien liigan paikasta ja pelaa Mestaruusliigaa, VaLePa 2 on 1-sarjassa ja uusi 3-joukkue pelaa 2-sarjaa.

Antti Raunio

LUE MYÖS: Miesten 1-sarja, kovempi kuin koskaan?