Maajoukkuepelaaja Salla Karhu on tyytyväinen lähtöpäätökseen: ”En ollut enää itsevarma itseni”

Salla Karhu tuulettaa taas Hämeenlinnan väreissä. Kuva: CEV.lu

Urheileminen ammattilaisena ulkomailla ei tee välttämättä autuaaksi. Sen lentopalloilija Salla Karhu sai kokea omakohtaisesti.

Kun takana olivat kevään 2018 Suomen mestaruus sekä kesän menestys Euroopan kultaisessa liigassa ja EM-karsinnoissa, Karhu otti seuraavan askeleen. Hän siirtyi syksyllä Ranskan liigaan, Quimperin joukkueeseen.

Tammikuussa Karhu palasi yllättäen Suomeen ja Hämeenlinnan Lentopallokerhoon. Nyt hän kertoo, miksi.

– En saanut itsestäni parasta irti, enkä ollut enää oma itsevarma itseni kentällä. Oma pelitapani muuttui paljonkin, Karhu sanoo Lentopallo.infolle.

– Olen aina pitänyt itseäni enemmän nopeana kuin vahvana pelaajana. Vahvaa pelaajaa tässä joukkueessa olisi kaivattu. Emme löytäneet valmentajan kanssa kultaista keskitietä hänen pelitapoihinsa ja niihin, jotka olin kokenut itselleni toimiviksi. Olen hyvin tyytyväinen päätökseeni lähteä.


Vaikka kokemus oli urheilullisesti takaisku, Karhu näkee positiivisetkin puolet.

– Ranskan-reissu oli opettavainen. Paljon hyviä hetkiä ja ystävällisiä ihmisiä. Ulkomaat ovat vielä ajatuksissa. Uskon, että ulkomailla eläminen sekä erilaisiin kulttuureihin ja toimintamalleihin tutustuminen auttavat elämässä tulevaisuudessa.

Takaisin kerhoon

Viime keväänä Karhu oli voittamassa lentopallon Suomen mestaruutta HPK:n paidassa. Nyt hän palasi lähes täysin uusiutuneeseen joukkueeseen. Organisaatio, nyt Hämeenlinnan Lentopallokerho, on nimeä myöten uusi.

Päävalmentaja Matteo Pentassuglia on viime ajat käyttänyt yleispelaajina Suvi Kokkosta ja Emmi Riikilää. Maajoukkueen luottopelaaja Karhu saakin seurajoukkueessa taistella pelipaikasta.

– En missään kohtaa pitänyt kuusikkopaikkaa itsestään selvänä. Paikka pitää ansaita. Se on vain vahvuus tässä joukkueessa, että kentälle voi laittaa erilaisia variaatioita, huomauttaa Karhu.

– Kyllähän siinä hetki menee, että pääsee mukaan pelillisesti tämän joukkueen tapoihin ja rytmiin passarin (Pauline Martin) kanssa. Pari peliä vasta tullut pelattua Mestaruusliigaa. Paljon tehokkaan oloisia ulkomaalaisvahvistuksia. Tuntuu, että taso voi olla hieman noussut.


Hämeenlinnalla on vielä kaksi ottelua Mestarien liigaa jäljellä. Sitten seuraavat Mestaruusliigan pudotuspelit sekä maajoukkuekausi kesäliigoineen ja syksyisine EM-kisoineen.

– EM-karsinnat olivat hieno kokemus. Maajoukkueen tekeminen tuntuu menevän koko ajan eteenpäin. Kisoja odotan kovasti. Uskon, että ensi kesästä tulee haastava, mutta että se on täynnä upeita hetkiä.

Kun hurja vuosi on käynnissä, täytyy välillä ottaa lentopalloon etäisyyttäkin. Karhu, 24, kertoo sen onnistuvan.

– Vapaapäivinä lähden yleensä käymään kotona. Tai tapaan ystäviä lentopallon ulkopuolelta, heidän kanssaan saa hetkeksi unohtaa lentopallon. Myös kummitytön kanssa Hoplop-reissut ovat erinomaisia, Salla Karhu sanoo.

Pasi Tuominen