Viro saa lentopallohistoriansa suurimman turnauksen

Kuva: CEV.lu

Viro isännöi kesällä miesten Euroopan kultaisen liigan lopputurnausta. Naisten kesäisen lentopalloliigan neljä parasta puolestaan kisaavat Kroatiassa.

Euroopan lentopalloliitto CEV kertoi valinnoista perjantaina. Kultainen liiga on maajoukkueiden välisten kesäturnausten kakkostaso. Huippumaat pelaavat Volleyball Nations League -kisaa.

Tallinnassa käytävä ”Final Four” -turnaus juhlistaa osaltaan lentopallon 100-vuotista taivalta Virossa. Etelänaapurissamme ei ole koskaan aiemmin järjestetty yhtä merkittävää lentopalloturnausta.

– Kotiyleisön edessä pelaaminen tällaisessa turnauksessa on joka pelaajan unelma, Viron kapteeni Kert Toobal kommentoi.

– Fanit saavat nyt näyttää maailmalle, mistä heidät on tehty ja kuinka tärkeää lentopallo on Viron kansalle. Samalla organisaattorit pääsevät todistamaan, miten kunnon turnaus tulee järjestää.


Viro elää lentopalloilussa komeaa nousukautta. Miesten joukkue on Euroopan kultaisen liigan hallitseva mestari. Viron naiset taas läpäisivät EM-karsinnat ensimmäisen kerran. EM-karsintalohkossa se jätti taakseen muun muassa Suomen.

Suomen miehet sijoittuivat viime kesänä kultaisessa liigassa seitsemänneksi. Kesällä 2019 Suomen alkulohkovastustajat ovat Tshekki, Ukraina ja Valko-Venäjä. Maajoukkueeseen etsitään uutta päävalmentajaa.


Lentopallon naisten kultaisen liigan kunnia ratkotaan Kroatiassa Varazdinin paikkakunnalla.

Viime kesänä Suomen naisten maajoukkue esiintyi liigassa upeasti ja sijoittui neljänneksi. Tänä vuonna vastustajat alkulohkossa ovat Valko-Venäjä, Azerbaidzhan ja Espanja.

Euroopan kultainen liiga käynnistyy 25. toukokuuta. Lopputurnaukset pelataan juhannuksena.

Lentopallon Maailmanliiga lakkautettiin kauden 2017 jälkeen, ja sen tilalle tuli uusi kansainvälinen eliittikisa Volleyball Nations League (VNL). Kultaisesta liigasta voi nousta VNL:ään. VNL:n järjestää kansainvälinen lentopalloliitto FIVB.

Euroopan kultaisen liigan voittajajoukkueet kuittaavat 125 000 euron palkintorahat. Kaikkiaan palkintorahaa on sekä miesten että naisten turnauksessa liossa 413 000 euroa eli yhteensä 826 000 euroa.

Lentopallon kesäturnausten mestarit 2018

Volleyball Nations League, miehet: Venäjä
Volleyball Nations League, naiset: USA

Euroopan kultainen liiga, miehet: Viro
Euroopan kultainen liiga, naiset: Bulgaria

Euroopan hopeinen liiga, miehet: Kroatia
Euroopan hopeinen liiga, naiset: Ruotsi