Suomen lentopallonaisilla huimat vastustajat ja haasteellinen otteluohjelma, mutta pudotuspelipaikkaa haetaan rohkeasti

Kuva: CEV.eu

Lentopallon EM-kisoissa Suomen naiset saavat vastuksen suoraan maailman huipulta, ja otteluohjelmakin osoittautui haasteelliseksi.

Perjantaina Ankarassa käynnistyvän alkulohkon kaksi kovinta joukkuetta – Serbian ja Turkin – Suomi kohtaa heti kisojen kahtena ensimmäisenä päivänä.

Aikaa ei jää hukattavaksi, sillä jo sunnuntaina vastaan tulee Kreikka, joukkue, joka Suomen on voitettava elätelläkseen mahdollisuuksia pudotuspeleistä.

Tiistaina Tapio Kangasniemen valmentama Suomi pelaa Ranskaa ja torstaina Bulgariaa vastaan.

Suomen sijoitus lentopallon naisten Euroopan listalla on 19:s. Seuraavassa Suomen lohkovastuksien ja EM-kisojen suosikkien esittely.

Serbia (1. Euroopan listalla): Maailmanmestari, Euroopan mestari ja EM-kisojen 2019 kuumimman ryhmän joukkue. Hakkuri Tijana Boskovic kerää huomion, mutta joukkue pursuaa huipputason pelaajia vaihtopenkille asti. Tuskin lähtee täysillä avausotteluun Suomea vastaan. Suomelle jää silti vain kiusaajan rooli.

Turkki (5.): Hallitseva EM-pronssimitalisti. Joukkueella riittää varmasti menestysnälkää, koska se hävisi olympiakarsinnoissa Kiinalle ja jäi kesän huippuliigassa (Volleyball Nations League, VNL) niukasti mitaleilta. EM-turnauksessa saa kotiedusta buustia.

Bulgaria (8.): Olympiakarsinnoissa Bulgaria kohtasi saman kohtalon kuin Turkki: yksi tappio tiesi jäämistä toistaiseksi rannalle. VNL:ssä kulki vielä heikommin. Vain kaksi voittoa 15 runkosarjaottelusta ja runkosarjan jumbosija. Yli 190-senttinen yleispelaaja Elisa Vasileva yksi avainhahmoista.

Ranska (16.): Ranskalla ei ranking riittänyt olympiakarsintoihin. Kesäliigojen kakkostasolla Euroopan kultaisessa liigassa Ranska sijoittui jaetulle kymmenennelle sijalle (Suomi jaetulle seitsemännelle). Joukkue, joka Suomen on voitettava, jotta jatkopaikka irtoaa.

Kreikka (28.): Alkulohkon ainoa joukkue, jolla ranking on heikompi kuin Suomella. Kreikka ei päässyt olympiakarsintoihin ja kultaiseen liigaan. Pientä menestystä tuli kuitenkin Euroopan hopeisessa liigassa, jossa Kreikka otti jaetun kolmannen sijan. Espanjalainen Guillermo Naranjo Hernández valmentaa.

Lentopallon naisten EM-kisojen muut ennakkosuosikit

Hollanti (2.): Hakkuri Lonneke Slöetjes kylvää kauhua, mutta ei hän hollantilaispakassa yksin jää. Hollanti taipui olympiakarsinnoissa Italialle, ja VNL:ssäkin tuli vain 11. sija. Raju nippu, mutta taitaa jäädä EM-kisoissa terävimmästä kärjestä jälkeen.

Italia (3.): Haastaa realistisesti Euroopan mestaruudesta. Joukkueessa vallitsee selkeä nousutrendi, jota edustaa loistavasti 20-vuotias hakkuri Paola Egonu. Italia iski olympiakarsintaturnauksen voittoon häviämättä erääkään.

Venäjä (3.): Ei aivan samanlainen voimanpesä kuin Tuomas Sammelvuon valmentama Venäjän miesten joukkue, mutta kivikovaa laatua kuitenkin. Olympiakarsinnat päättyivät Tokio-paikan lunastamiseen. VNL:ssä sen sijaan sujui vaisusti.

Puola (8.): Mitaliehdokas, mutta EM-kulta olisi suuren luokan yllätys kotiedusta huolimatta. Joutui taipumaan Serbialle olympiakarsinnoissa. VNL:ssä Puola eteni lopputurnaukseen pitkälti huippuhyökkääjä Malwina Smarzekin loisto-otteiden ansiosta.

Lentopallon naisten EM-kisat 2019, lohkojako

Ankara, lohko A: Suomi, Turkki, Bulgaria, Ranska, Kreikka, Serbia

Lodz, lohko B: Puola, Belgia, Italia, Portugali, Slovenia, Ukraina

Budapest, lohko C: Unkari, Azerbaidzhan, Kroatia, Viro, Romania, Hollanti

Bratislava, lohko D: Slovakia, Valko-Venäjä, Saksa, Venäjä, Espanja, Sveitsi