Suomen EM-karsintaottelut suorina tv-lähetyksinä

Kuva: CEV.eu

Suomen naisten lentopallomaajoukkue aloittaa EM-karsintaturnauksen. Vastustajat ovat Sveitsi ja Saksa.

Suomi pelaa kotiottelun Sveitsiä vastaan sunnuntaina 18. elokuuta. Vierasottelu Saksaa vastaan on ohjelmassa torstaina 29. elokuuta.

Lentopallon EM-karsinnoissa on mukana 21 maata, jotka on jaettu kolmen joukkueen lohkoihin. Jokainen lohkovoittaja saavuttaa kisapaikan. Lisäksi lopputurnaukseen pääsevät viisi parasta lohkokakkosta.

Euroopan lentopalloliitto CEV:n suoratoistopalvelu Eurovolley.tv esittää karsintaottelut suorina lähetyksinä. Yle TV2 näyttää Suomen pelaamat Sveitsi- ja Saksa-ottelut.

Seuraavat EM-kisat pelataan vasta vuonna 2026. Kamppailut Suomi-Saksa ja Sveitsi-Suomi käydään vuonna 2025.

Ennakkoasetelmissa Saksa on Suomen lohkon vahvin joukkue, joten sunnuntainen Sveitsi-kamppailu on erityisen tärkeä. Suomea valmentaa Nikolas Buser, joka on nimenomaan sveitsiläinen.

Sveitsin päävalmentaja Lauren Bertolacci tietää, ettei EM-karsinnoissa tulee mitään ilmaiseksi.

– Vaikka olemme pystyneet nostamaan rankingiamme Euroopassa, tiesimme, ettemme pääse täydellisiin asetelmiin, varsinkin kun pelataan kolmen joukkueen lohkoissa. Joukkueemme on kuitenkin kehittynyt, joten meillä on itseluottamusta ja valmiuksia lähteä kohti vaikeaa eurooppalaista haastetta, Bertolacci sanoi.

Suomella on alla positiivinen esitys Euroopan hopeisessa liigassa eli kesäliigojen alimmalla tasolla. Sinivalkoiset selvittivät tiensä loppuotteluun ilman tappioita, mutta kaksiosaisessa finaalissa tuli niukka tappio Portugalille.

Suomen avainpelaaja Suvi Kokkonen, joka pelaa ensi kaudella Romanian sarjassa, ei esiintynyt kesäliigassa. Yleispelaaja kuitenkin palaa sinivalkoväreihin EM-karsintoja varten.

Kuva: CEV.eu

Kokkosen paluusta huolimatta Suomelta puutuu huomattavia pelaajia kuten hakkuri Piia Korhonen, keskitorjuja Roosa Laakkonen ja libero Roosa Koskelo. Buserin luotsaama joukkue on esiintynyt tosin niin vahvasti, että kaikilla olisi täysi työ saada peliaikaa.

Lentopallon miesten EM-kisoissa 2026 yksi alkulohko pelataan Tampereella, joten Suomi saa paikan ilman karsintoja. Olli Kunnarin valmentama miehistö sijoittui Euroopan kultaisessa liigassa eli kesäliigojen kakkostasolla seitsemänneksi.

Suomen naisten lentopallomaajoukkue EM-karsintoihin

Passarit: Kaisa Alanko, Emmi Jalonen

Hakkurit: Yasmine Madsen, Saana Lindgren

Keskitorjujat: Daniela Öhman, Netta Rekola, Taija Tikka, Ella Autere

Yleispelaajat: Suvi Kokkonen, Ada Aronen, Emilia Kääntä, Jessica Kosonen

Liberot: Netta Laaksonen, Laura Penttilä

Päävalmentaja: Nikolas Buser