Lentopallon maailmanlistat Pariisin olympialaisten jälkeen

Kuva: FIVB

Puola ja Italia pitävät lentopallon maailmanlistan ykköspaikkoja hallussaan. Lentopallon olympiaturnaus iskettiin Pariisissa heinä- ja elokuussa.

Miesten olympialoppuottelussa Puola taipui Ranskalle, mutta piti paikkansa miesten rankingin kärjessä. Puola on hallitseva Euroopan mestari ja MM-hopeajoukkue.

Kaksi viime olympiaturnausta voittanut Ranska harppasi kolme sijaa ja otti kakkospaikan. Kärkikolmikon täydentää Yhdysvallat, joka haki Pariisista pronssia.

Hallitseva maailmanmestari Italia jäi olympiakisoissa mitalitta ja putosi kakkostilalta viidenneksi. Tuomas Sammelvuon valmentama Kanada puolestaan löytyy portaalta 11.

Lentopallon naisten olympiavoittaja Italia komeilee maailmanlistan ykkösenä. Pariisin pronssimitalisti Brasilia on kakkosena ja hopeamitalisti Yhdysvallat kolmosena.

Huiman hakkurin Melissa Vargasin tähdittämä Turkki joutui tyytymään Pariisissa neljänteen sijaan, joten ranking koki kovia. Turkki, hallitseva Euroopan mestari, putosi piikkipaikalta neljänneksi.

Suomen miehillä hyvät asemat

Suomen lentopallomaajoukkue ei ole koskaan esiintynyt olympialaisissa. Sinivalkoiset jäivät ilman edustusta myös Pariisissa.

Miesten maajoukkue osallistui olympiakarsintoihin syksyllä 2023. Suomi voitti kaksi ottelua ja pääsi kaikkiaan neljässä kamppailussa sarjapisteille, mutta saldo ei riittänyt olympiapaikkaan. Valmentajana toimi vielä Joel Banks.

Tuoreella lentopallon maailmanlistalla Suomen ranking on 24:s. Asema on lupaava, sillä MM-kisoihin 2025 pääsee 32 maata, ja kisapaikat ratkeavat maailmanlistan perusteella. Miehistö on siirtynyt Olli Kunnarin valmennukseen.

Kuva: CEV.eu

Suomen naisten lentopallomaajoukkueen ranking ei riittänyt edes olympiakarsintapaikkaan. Kohennusta tulostasoon haetaan EM-karsinnoista, jotka alkavat 18. elokuuta.

Sijoitus naisten maailmanlistalla on 42:s. Suomi sai mukavasti rankingpisteitä voitettuaan seitsemän ottelua Euroopan hopeisessa liigassa kesällä 2024. Kaksiosaisessa loppuottelussa Suomi taipui Portugalille.