Lentopallon MM-kisat 2025: Suomen vastustajat

Kuva: CEV.eu

Suomen miesten maajoukkue pelaa lentopallon MM-kisoissa 2025. Lopputurnaus käydään Filippiineillä 12. syyskuuta alkaen.

Kansainvälinen lentopalloliitto FIVB tiedotti 3. syyskuuta 2024, että Suomi on kisoihin selviytyneiden joukossa. Koska MM-karsintoja ei enää järjestetä, Suomi saa paikan rankinginsa perusteella.

Suomi on lentopallon maailmanlistalla sijalla 23 (ranking päivämäärältä 14.9.2024). MM-lopputurnauksessa Suomen vastustajat alkulohkossa ovat Ranska, Argentiina ja Etelä-Korea.

Ranska (ranking 2.) on voittanut kaksi viimeisintä olympiakultaa, mikä kertoo oleellisen maan tasosta. Ranskaa on viimeksi valmentanut italialainen lentopallolegenda Andrea Giani.

Argentiina (9.) on hallitseva Etelä-Amerikan mestari. Argentiina, joka esiintyi Pariisin olympialaisissakin, katkaisi viime vuonna Brasilian pitkän valtakauden Etelä-Amerikan mestaruuskisoissa. Suomi hävisi Argentiinalle erin 1-3 olympiakarsinnoissa vuonna 2019.

Etelä-Korea (28.) oli Suomen vastustaja myös MM-kisoissa 2014. Suomi otti voiton, ja samaa odotetaan vuonna 2025. Etelä-Korea ei yltänyt neljän parhaan joukkoon Aasian mestaruusturnauksessa viime vuonna.

Kanada, jota Tuomas Sammelvuo on valmentanut viime vuodet, kohtaa MM-lopputurnauksessa Japanin, Turkin ja Libyan. Alkulohkojen koostumukset arvottiin lauantaina 14. syyskuuta.

Lentopallon MM-kisoihin 2025 pääsi 32 maata. Järjestäjämaa Filippiinit ja hallitseva maailmanmestari Italia saivat kisapaikat.

Viiden maantieteellisen pääalueen mestaruusturnauksissa menestymisen perusteella paikat saivat Egypti, Algeria ja Libya (Afrikka), Japani, Iran ja Qatar (Aasia), Puola, Slovenia ja Ranska (Eurooppa), Yhdysvallat, Kanada ja Kuuba (Pohjois- ja Keski-Amerikka sekä Karibia) sekä Argentiina, Brasilia ja Kolumbia (Etelä-Amerikka).

Loput paikat määritettiin rankingin mukaan. Paikat saivat Suomi, Saksa, Serbia, Alankomaat, Ukraina, Belgia, Turkki, Tshekki, Bulgaria, Portugali, Tunisia, Kiina, Romania, Chile ja Etelä-Korea.

Turnauksen 32 maata jaetaan kahdeksaan neljään joukkueen alkulohkoon. Alkulohkoissa pelataan yksinkertainen sarja. Sen jälkeen kaikkien lohkojen kaksi parasta (yhteensä 16 joukkuetta) etenevät pudotuspeleihin.

Vielä vuonna 2022 MM-kisoissa pelasi vain 24 maata. Suuri muutos on myös se, että vastedes lopputurnaus käydään joka toinen vuosi.

Lentopallon miesten MM-kisat 12.–28. syyskuuta 2025, Filippiinit

Lohko A: Filippiinit, Iran, Egypti, Tunisia

Lohko B: Puola, Alankomaat, Qatar, Romania

Lohko C: Ranska, Argentiina, Suomi, Etelä-Korea

Lohko D: Yhdysvallat, Kuuba, Portugali, Kolumbia

Lohko E: Slovenia, Saksa, Bulgaria, Chile

Lohko F: Italia, Ukraina, Belgia, Algeria

Lohko G: Japani, Kanada, Turkki, Libya

Lohko H: Brasilia, Serbia, Tshekki, Kiina

Suomi lentopallon MM-kisoissa

Suomen miesten maajoukkue on pelannut lentopallon MM-kisoissa kahdeksan kertaa. Filippiineillä tulee siis yhdeksäs esiintyminen.

Ensimmäisen kerran Suomi nähtiin MM-kentillä jo vuonna 1952. Sinivalkoiset pelasivat MM-kisoissa myös vuosina 1962, 1966, 1970, 1978 ja 1982.

Vuonna 2014 Suomi palasi yli 30 vuoden tauon jälkeen MM-kisoihin päävalmentaja Tuomas Sammelvuon luotsaamana. MM-karsintalohkonsa ylivoimaisesti voittanut Suomi jatkoi vahvasti lopputurnauksessa ja sijoittui historiallisesti yhdeksänneksi. Se on edelleen Suomen paras sijoitus MM-kisoissa.

Antti Siltala ohitti Brasilian torjunnan vuoden 2014 kisoissa. Kuva: FIVB

Sammelvuo toimi edelleen luotsina, kun Suomi voitti jälleen MM-karsintalohkonsa ja eteni vuoden 2018 kisoihin. Sijoitus oli 16:s.

Suomen viimeisin maajoukkue

Passarit: Fedor Ivanov, Santeri Välimaa

Hakkurit: Joonas Jokela, Aaro Nikula

Keskitorjujat: Severi Savonsalmi, Miika Haapaniemi, Aleksei Zhbankov, Petteri Tyynismaa

Yleispelaajat: Luka Marttila, Antti Ronkainen, Niko Suihkonen, Jere Heiskanen

Liberot: Voitto Köykkä, Niklas Breilin

Päävalmentaja: Olli Kunnari