Suomalaisen lentopallonaisen ylistys

Kuva: CEV.lu

Suomen naisten selviytymisestä lentopallon EM-kisoihin tuli kruunu nousukaudelle, joka kantoi hedelmää hämmästyttävän nopeasti.

Vaisut vuodet – EM-paikkaakaan ei heltynyt kolmeen vuosikymmeneen – valuttivat Suomen maailmanlistasijoituksen pohjamutiin. Uutta tulemista alettiin tehdä neljä vuotta sitten. Tapio Kangasniemi nimitettiin päävalmentajaksi; tekemiseen tuli pian tuoreutta, jäntevyyttä ja säännöllisyyttä.

Runsas vuosi sitten menestystä ilmaantui kuin tyhjästä. Aliarvioitu ja -arvostettu Suomi taikoi hopeamitalit Euroopan liigasta. Tänä kesänä hyviä otteita osattiin jo odottaa. Neljäs sija uudelleen brändätystä Euroopan kultaisesta liigasta oli silti erittäin positiivinen yllätys.

Käynnissä olevissa EM-karsinnoissa Suomi on voittanut kaikki neljä otteluaan. Vastaavassa saldossa paistattelee vain neljä muuta maata. EM-kisat 2019 ovatkin sitten tapaus, jossa suomalaisnaiset pääsevät kovimpaan tasonmittaukseensa sitten vuoden 1989.


Nousukautta vaan vahvistaa tosiasia, että Kangasniemi valmentaa nuorta, kehittyvää joukkuetta. Avainpelaajista esimerkiksi Piia Korhonen ja Daniela Öhman ovat vasta 21-vuotiaita. He, ja monet muut, vasta matkaavat kohti potentiaaliaan.

Jokainen lentopallon ystävä tietää, miten suurta merkitystä menestyksessä joukkuehenki näyttelee. Se onkin yksi Suomen naisten riemukkaimmista piirteistä. Ei tarvita kummoista salapoliisia selvittämään, että pelaajat nauttivat tekemisestään ja toistensa seurasta. Suomen lentopallonaisten peli-ilo on ihanan tarttuvaa.

Varsinkin pienellä maalla menestys vaatii joukkueen pysymistä terveenä. Piia Korhonen – joka oli viime kaudella Bundesliigan parhaita hakkureita – ei toipunut nilkkavamman jäljiltä pelikuntoon. Lyhyiden kokeilujen jälkeen Kangasniemi istutti EM-karsinnoissa hakkuriksi Pauliina Vilposen. Hän vastasi kutsuun. Vilposen jättämä aukko ei ole Suomelle korvaamattoman suuri, mutta kuin uransa huipennukseksi hän todisti olevansa ihastuttava urheilija, joka pelaa aidosti joukkueelleen – ja lajille.


Suomen lentopallomaajoukkueisiin on pesiytynyt poikkeuksellinen tekemisen meininki. Vihdoin se näkyy voittavana lentopallona myös naisissa. Suomen Lentisäijät on ollut maamme paras suurten lajien palloilumaajoukkue jo kauan. Siitä kiitos kuuluu paitsi pelaajille ja valmentajille myös taustajoukoille.

Arvonsa ansaitsee yleisökin. Maajoukkueiden pelit herättävät aina erityistä huomiota. Katsomoon lähtemisen ilon pitäisi toisaalta löytyä myös kotimaisiin seurajoukkueotteluihin.

Kävi miesten EM-karsinnoissa miten hyvänsä, tämä kesä ja alkusyksy kuuluvat Suomen naisten lentopallomaajoukkueelle. Iloinen, nuorekas ja rohkeana eteenpäin tähyävä ryhmä puhaltaa raikasta tuulta suomalaiseen urheiluelämään. Paras on vasta tulossa.

Pasi Tuominen