Suomen 10 positiivista tuliaista lentopallon MM-kisoista

Kuva: FIVB

Suomen kokonaissuoritus lentopallon MM-kisoissa kipusi positiivisen puolelle. Nuoret pelaajat astuivat lupaavasti esiin, ja kohti seuraavia arvokisoja voidaan katsoa innokkain mielin.

Bulgariassa ja Italiassa pelaamissaan MM-otteluissa Suomi pystyi pitämään tasonsa, vaikka nippu tärkeitä pelaajia jäi tai joutui jäämään kisamatkalta. Alkulohkossa Lentisäijiät ottivat tarvitut voitot. Jatkolohkossa joukkue joutui odotetusti huippujoukkueiden mankeliin.

Kisat osoittivat, että maailman ja Euroopan huippuihin on vielä selkeä kuilu. Joukkueen suhteellinen kokemattomuus näkyi kovuuden puutteena. Italia- ja Hollanti-otteluissa meni uskokin. Itsensä ylittämisen henki jäi vähiin. Kisat kuitenkin rakensivat sillan tulevaisuudelle.

Lentopallo.info asettaa sinivalkokakkulat nenälle ja paketoi Suomen esityksen kymmeneen positiiviseen kohtaan.

10. Uusi syntymä
EM-karsinnoissa pelasi Suomi, joka ei ollut Suomi. MM-kentillä näkyi heti ensimmäisistä palloista, että joukkue on löytänyt itsensä. Jos Suomi olisi EM-karsinnoissa pelannut MM-tasollaan, Romania olisi ollut kevyttä kauraa.

9. Hyvät hetket
Vaikka rako huippumaihin on selkeä, Suomi pystyi mainioihin hetkiin niin Bulgariaa, maailmanmestari Puolaa, Venäjää, Hollantia kuin Italiaa vastaan.

8. Aloitussyöttöjen vastaanotto
Suomen kaltaiselle joukkueelle korvaamattoman tärkeä osa-alue, joka kehittyi MM-taipaleen aikana oleellisesti. Nukahduksiakin tuli, mutta niin niitä tulee kovimmillekin maille.


7. Aloitussyötöt
Erityisesti Eemi Tervaportti ja Sauli Sinkkonen, ajoittain myös Urpo Sivula, pystyivät sekoittamaan vastustajan peliä visvaisilla syötöillä. Ehdoton ase Suomelle. Riskillä syöttäminen johti toisaalta myös lukuisiin virheisiin.

6. Kenttäpuolustus
Ehdottomana johtajana libero Lauri Kerminen. Kerminen petrasi huomattavasti turnauksen edetessä ja panoksien kovetessa.

5. Tuomas Sammelvuon valmennustyö
Sammelvuo ymmärtää, että pienienkin virheiden salliminen voi kertautua suurina ongelmina. Siksi pikkutarkka johtaminen on tärkeää, ja ”pallo kerrallaan” -kliseellä on enemmän merkitystä kuin koskaan. Intohimo, viisaus ja rohkeus kuuluvat Sammelvuon hyveisiin.

4. Sarjapiste Iranilta
Suomi antoi turhaan Puerto Ricolle kaksi erää, mutta otti vahingon takaisin olympiaviitoselta Iranilta. Ottelu, jossa sensaatiotulos oli lähimpänä.


3. Voitto Puerto Ricosta
Suomella oli käytännössä pakkovoiton paikka, ja joukkue olikin matkalla kohti 3-0-voittoa. Ote pehmeni, mutta tarvittu tulos saatiin. Ratkaisi osaltaan Suomen etenemisen 16 parhaan joukkoon.

2. Voitto Kuubasta
Ottelu ja tulos, jotka avasivat portin. Kaikki eivät uskoneet Suomen tasoon Bulgaria-avaustappion jälkeen; joukkue siihen kuitenkin uskoi, ja se näkyi kentällä.

1. Nuoret pelaajat ja maajoukkueen tulevaisuus
Jälkeenpäin on turha haikailla Ojansivun, Siltalan tai Seppäsen perään. Ilman heidän poissaolojaan ei olisi ehkä nähty Niko Suihkosen ja Samuli Kaislasalon upeita läpimurtoja. Ikisuosikki Mikko Esko, 40, on ilmiönä omaa luokkaansa, mutta muille avainpelaajille ikä ei ole mikään juttu. Ja nuoria riittää jonoksi asti: Henrik Porkka, Antti Ronkainen, Niklas Breilin, Joonas Jokela, Akseli Lankinen, Fedor Ivanov… Kun Suomi valmistautuu tammikuussa ratkaisevaan EM-karsintaotteluun, joukkueeseen on jo positiivista tungosta.

Pasi Tuominen

Suomen ottelut ja tulokset lentopallon MM-kisoissa 2018

Alkulohko – Varna, Bulgaria

Sunnuntai 9.9. Suomi-Bulgaria 0-3
Perjantai 14.9. Suomi-Kuuba 3-1
Lauantai 15.9. Suomi-Puola 1-3
Sunnuntai 16.9. Suomi – Puerto Rico 3-2
Tiistai 18.9. Suomi-Iran 2-3

Toisen kierroksen lohko – Milano, Italia

Perjantai 21.9. Suomi-Italia 0-3
Lauantai 22.9. Suomi – Hollanti 1-3
Sunnuntai 23.9. Suomi – Venäjä 0-3