Jos kaikki menee kohdilleen, Suomi on valmis olympiasensaatioon

Kuva: CEV.lu

Suomi pelaa lentopallon olympiakarsintojen ensimmäisessä vaiheessa Kanadaa, Argentiinaa ja Kiinaa vastaan.

Karsintaturnauksen voittaja saa paikan vuoden 2020 olympialaisiin Tokioon. Karsinnat kamppaillaan 9.–11. elokuuta. Turnauspaikkaa ei ole vielä julkistettu.

Kanada (6.) ja Argentiina (7.) ovat Suomea (19.) korkeammalla lentopallon maailmanlistalla. Kiinan sijoitus on 20:s.


Suomen kaltaiselle joukkueelle olympiakarsinta on luonnollisesti valtavan haastava – varsinkin, kun lohkossa pelataan vain voitosta. Jos Suomi jää sijoille 2–4, sillä on mahdollisuus päästä maantieteelliseen, toiseen karsintavaiheeseen.

Sopivampaan lohkoon Suomi ei olisi voinut päästä. Kaiken mennessä kohdilleen sensaation ainekset ovat kasassa.

Kiina: Joukkue, joka Suomen pitäisi voittaa. Kiina kuuluu lentopallon suurmaihin, mutta miesten arvokisoissa menestystä ei liiemmin heru. Monia kalvaa edelleen Suomen häviäminen Kiinalle MM-kisoissa 2014.

Argentiina: Argentiina ei pelaa korkeaa rankingiaan vastaavalla tasolla. Syksyllä käydyissä MM-kisoissa maa sijoittui 15:nneksi eli vain sijaa Suomea paremmin. Kesällä kansainvälisessä huippuliigassa (Volleyball Nations League) voitti 15 ottelustaan neljä.

Kanada: Olympiakarsintalohkojen rankingykköset ovat kaikki kivikovia, mutta Kanada on silti niistä otollisin vastustaja Suomelle. Kansainvälisessä liigassa Kanada jäi rannalle pudotuspeleistä, ja MM-kisoissa tuli yhdeksäs sija.

Lentopallon olympiakarsintojen ensimmäisen vaiheen lohkot

Lohko A: Brasilia, Egypti, Bulgaria, Puerto Rico
Lohko B: USA, Belgia, Hollanti, Etelä-Korea
Lohko C: Italia, Serbia, Australia, Kamerun
Lohko D: Puola, Ranska, Slovenia, Tunisia
Lohko E: Venäjä, Iran, Kuuba, Meksiko
Lohko F: Kanada, Argentiina, Suomi, Kiina


Toisessa vaiheessa kilpailevat maantieteellisten pääliittojen (Eurooppa, Aasia, Afrikka, Etelä-Amerikka, NORCECA) joukkueet, jotka eivät saavuttaneet ensimmäisessä vaiheessa olympiapaikkaa.

Mikäli Suomi ei saa olympiapaikkaa ensimmäisessä vaiheessa, se pääsee toiseen vaiheeseen, jos vähintään kolme eurooppalaista joukkuetta voittaa olympiakarsintalohkonsa (Euroopan-karsintaan pääsee kahdeksan maata).

Palloilujoukkueen saaminen Tokion-kisoihin 2020 kuuluu Suomen olympiakomitean tavoitteisiin. Taival on äärimmäisen vaikea, mutta lentopallo on ainoa realistinen ehdokas.

Lentopallokarsinta olympialaisiin 2020

  • olympialaisiin pääsee 12 maata
  • isäntämaa Japani saa paikan ilman karsintoja (1)
  • kuusi ensimmäisen karsintavaiheen voittajamaata saavat paikat (6)
  • viisi maantieteellisten karsintojen voittajaa saavat paikat (5)