Seitsemän asiaa, jotka ratkaisevat lentopallon Suomen mestaruuden 2019

Lentopallon miesten Mestaruusliigassa on kaikki ainekset jännittävälle ja tasokkaalle loppuottelusarjalle.

Vastakkain asettuvat hallitseva Suomen mestari VaLePa ja tiukka haastaja, Lentopalloseura Etta Oulusta. Ensimmäinen ottelu isketään perjantaina Tampereen Kauppi Sports Centerissä.

VaLePa sijoittui runkosarjassa toiseksi. Pudotuspeleissä se on jättänyt taakseen Kokkolan Tiikerit ja Savo Volleyn. Etta, runkosarjanelonen, puolestaan voitti playoffien alkukierroksilla Raision Loimun ja Hurrikaani-Loimaan.

Runkosarjassa VaLePa ja Etta kohtasivat neljä kertaa. Voitot menivät VaLePalle 3-1.

Seuraavassa seitsemän osa-aluetta, joilla lentopallon Suomen mestaruus ratkeaa.

Passarit: Ikivirtuoosi Mikko Esko johtaa VaLePan peliä tutun vakuuttavasti. Etta-kollega Niko Haapakosken kausi ei ole ollut aivan yhtä vahva kuin vuosi sitten, mutta myös hänellä on oiva kyky löytää kuumat hyökkääjät. Etu VaLePalla.

Hakkurit: VaLePan Urpo Sivulalle ei tällä hetkellä löydy vertaista. ”Upi” antoi varsinkin välieräsarjassa Savo Volleyta vastaan pallolle julmaa kyytiä. Ettan nuori Joonas Jokela pääsee elämänsä paikkaan, haastamaan Suomen ykkösiskijän. Etu VaLePalla, mutta hakkuritaistelusta voi kehkeytyä hekumallinen.

valepa, etta, lentopallo, finaalit, osta liput

Yleispelaajat: Osasto, jolla Ettan pitää venyä entisestään. Antti Ronkainen ja Eetu Pennanen ovat pelanneet loistavasti. Sekään ei välttämättä riitä, kun vastaan tulevat VaLePan Niko Suihkonen ja Erik Sundberg. VaLePalla vielä Olli Kunnari jokerikorttina. Tasainen asetelma, mutta Ettalla on potentiaalia vääntää etu puolelleen.

Keskitorjujat: VaLePan Tommi Siirilä ja Markus Kaurto pelasivat puolisen vuotta sitten MM-kisoissa. Se kertoo asetelmasta olennaisen. Markus Väisänen, Nuutti Niinivaara ja Ville Kaksonen tsemppaavat, minkä pystyvät. Etu VaLePalla, mutta Etta ei anna mitään ilmaiseksi.

Liberot: Etta-ikoni Anssi Hakala panee taatusti kaiken osaamisensa likoon, pelaahan hän viimeisiä matsejaan lentopallon Mestaruusliigassa. Brassilibero Alan kerää puolustuspallot VaLePassa. Henkinen latinki kääntää liberoasetelmassa edun Ettalle.

Valmennus: Olli Kuoksa on äärimmäisen tärkeä tekijä siinä ilmapiirissä, joka Ettaan on muodostunut. Intohimoinen ja voitonnälkäinen valmentaja, motivoi taatusti joukkueensa hyvään tikkiin. Radovan Gacic on konservatiivisempi luotsi. Vaikka Gacic toimii VaLePan valmentajana ensimmäistä vuottaan, hän tuntee joukkueen jo hyvin, kiitos muun muassa kovien europelien.

Pelikentät: Kumpikin joukkue pelaa kotiottelunsa muualla kuin vakituisella kotikentällään, joten mahdollinen kotietu ei perustu ainakaan salin tuttuuteen. Runkosarjan neljässä keskinäisessä ottelussa kotijoukkue voitti kolme kertaa.

valepa, etta, lentopallo, finaalit, osta liput

Seurahistorian ensimmäinen finaalipaikka on Ettalle iso asia, mutta se ei saa tyhjentää vielä pajatsoa. Runkosarjasta ja playoffien alkukierroksilta tutun, jätkämäisen taisteluasenteen pitää pysyä yllä. VaLePa on ennakkosuosikki. Etta pystyy haastamaan Suomen mestarit pallo pallolta, mutta pitkässä, paras seitsemästä -ottelusarjassa VaLePan potentiaali ratkaisee. VaLePa mestariksi voitoin 4-2.

Pasi Tuominen

Lentopallon miesten Mestaruusliiga, loppuottelut 2019

Pe 5.4. VaLePa-Etta (Tampere) Liput otteluun
Su 7.4. Etta-VaLePa
Ke 10.4. VaLePa-Etta (Tampere) Liput otteluun
Ke 17.4. Etta-VaLePa

Mahdollinen jatko-ohjelma

La 20.4. VaLePa-Etta
Ma 22.4. Etta-VaLePa
Ke 24.4. VaLePa-Etta