Välitodistus: Suomen lentopallonaisten kouluarvosanat EM-avauksesta

Michaela Madsen, yksi Suomen parhaista tähän mennessä. Kuva: CEV.eu

Suomen naisten ottelut lentopallon EM-kisoissa käynnistyivät värikkäästi. Niin pelin kuin tunteiden tasolla tunnelmat ovat vaihdelleet katkerasta pettymyksestä suoranaiseen hurmoshenkeen.

Mahdollisuus edetä pudotuspeleihin on olemassa, vaikka takkiin on tullut kolmesti. Komeinta on ollut huippujoukkueiden (Serbia ja Turkki) ajoittainen haastaminen, surkeinta Kreikka-ottelun syvät suvannot vastaanotto-ongelmineen.

Koska Suomi selvästi käy vielä koulua, Lentopallo.info antaa tiimille nyt välitodistuksen kolmesta ensimmäisestä EM-kisaottelusta.

Roosa Laakkonen 9

Harva ennen kisoja osasi odottaa, että Laakkonen ottaisi keskitorjujana avauskokoonpanon paikan. Ulottuva pelaaja on todistanut olevansa sen arvoinen ja noussut yhdeksi avainpelaajista. Yllätysmomentti nostaa kouluarvosanaa entisestään.

Piia Korhonen 9–

Peliotteet ja kehonkieli kertovat, että Korhonen on valmis pelaamaan elämänsä parasta lentopalloa. Seurajoukkuekausi meni loukkaantumisen jäljiltä miltei pilalle. Se on kasvattanut häntä urheilijana. Hakkuri pääsee toivottavasti näyttämään arvonsa Ranska- ja Bulgaria-kamppailuissa.

Michaela Madsen 8+

Laakkosen ohella verkon keskustan ilopilleri. Voimanainen blokkaa, hyökkää ja luo henkeä. Vaisuhko Ranska-kausi ja sitä edeltänyt, loukkaantumisen takia missattu kausi ovat luoneet kiljuvan menestysnälän.

Roosa Koskelo 7

Erinomainen libero, jonka sähköinen liikkuminen ja teräväpiirtoinen fokus johtavat ajoittain ällistyttäviin puolustussuorituksiin. Koskelon kenttäpuolustaminen on ehtaa valioluokkaa, mutta aloitussyötön vastaanottoon tarvitaan lisää varmuutta.

Suvi Kokkonen 7

Vastaanottopelaaminen on vielä täysin keskeneräistä, mutta kaikki kielii siitä, että huippulupaus lunastaa toiveet ja kasvaa kansainvälisen tason yleispelaajaksi. Fysiikka tuntuu kehittyvän päivä päivältä, ottelu ottelulta. Pelaaja-agentilla alkoi todennäköisesti puhelin piristä jo kesken avausottelun.

Kaisa Alanko 7–

Alanko on pätevä passari, ei mikään mikkoesko kuitenkaan. Hänen passivarmuutensa pitää parantua vielä EM-kisojen kuluessa. Uskallettava tiukoissa paikoissa heittää enemmän keskipassia ja hakea rohkeammin hakkuria tai muuta kuumaa hyökkääjää.

Salla Karhu 6,5

Vastuun lisääntyessä Karhu on ollut näkyvä pelaaja, osin vastustajan taktiikasta johtuen. Erityisesti Turkki-ottelussa vastaanoton epäonnistuessa Alanko joutui passaamaan kohtuuttoman usein Karhulle nelospaikalle. Rajalliset hyökkäyskyvyt, epävarma vastaanotto. Hyveet sähäkkyydessä ja aloitussyötössä.

Päävalmentaja Tapio Kangasniemi 8

Aivan oikea mies johtamaan Suomen naisten lentopallomaajoukkuetta juuri nyt. Osaa ilmiselvästi valita toimivan kokoonpanon ja valmistaa joukkueen otteluihin. Elää kamppailuissa mukana ja reagoi pelillisiin käänteisiin hyvin.

Anna Czakan erityismaininta vaikeista aloitussyötöistä

Emmi Riikilä loukkaantui avausottelussa

Katja Kylmäaho, Saara Esko, Noora Kosonen, Laura Pihlajamäki, Tiiamari Sievänen ei vielä arvioita vähäisen peliajan vuoksi

Suomi kohtaa tiistaina Ranskan ja torstaina Bulgarian. Molemmista otteluista pitää tulla käytännössä voitto, jotta paikka pudotuspeleihin eli 16 parhaan joukkoon avautuu.