Lentopallon EM-kisat 2021: Kenestä Suomen johtava yleispelaaja – top 10

Kuva: FIVB

Kun lentopallon EM-kisoihin 2021 on aikaa noin vuosi, kilpailutilanne Suomen maajoukkueen yleispelaajatontilla on erityisen mielenkiintoinen.

Suomen lähihistoriaan kuuluu huipputason yleispelaajia kuten Tuomas Sammelvuo, Olli Kunnari ja Antti Siltala. Johtavan yleispelaajan asemaan tarvitaan nyt uusi nimi – ehdokkaita löytyy, mutta ei välttämättä suuria ennakkosuosikkeja.

Koska kisoihin – joiden yksi alkulohko pelataan Tampereella – on vielä pitkä aika, Suomen joukkueen vastuunkantajia on vaikea ennakoida. Jos asiat etenevät suuremmitta yllätyksittä, passari Eemi Tervaportti, keskitorjuja Tommi Siirilä ja libero Lauri Kerminen ovat kuitenkin väkivahvoja ehdokkaita avauskokoonpanoon.

Mutta ketkä kantavat äärimmäisen tärkeän yleispelaajavastuun? Siitä seuraavassa…

Jokerikortit

Jiri Hänninen: Kokkolan Tiikerien 22-vuotias pelimies elää vakuuttavaa kehitysvaihetta. Hänninen on nuoresta iästään huolimatta jo tuttu vastuunkantaja Kokkolan liigajoukkueessa. A-maajoukkuenäytöt antavat vielä odottaa.

Miro Määttänen: Määttäsestä odotettiin jo kotimaisen liigan jyrää, mutta viime kaudella hän otti selkeän askeleen eteenpäin. Se poiki ammattilaissopimuksen Sveitsiin. Tunnetaan poikkeuksellisen painavasta iskulyönnistään, ja vastaanottokin on kohentunut.

Antti Siltala: Kun liigaurakin jatkuu Savo Volleyssa, on kokenutta kettua turha jättää EM-kisakaavailuista. ”Silli” näytti vuosi sitten EM-kisoissa kuuluvansa maamme valioihin aina vaan. Ikää sopivat 36 vuotta.

Haastajat

Peetu Mäkinen: Palikat alkavat olla kohdillaan, kun uusi ammattilaissopimuskin on taskussa. Mäkinen vaikuttaa alkavalla kaudella Espanjan liigassa. Kaksimetrinen varsi on ehdoton valtti. A-maajoukkueura toistaiseksi epätasainen.

Jan Helenius: Lyhyitä pelaajia katsotaan lentopallopiireissä kieroon aivan liian usein. Helenius on näyttänyt muun muassa Maailmanliigassa olevansa kirkkaasti kansainvälistä tasoa. Tarvitsee vahvan liigakauden, ja siihen erittäin suuri rooli oululaisessa Ettassa takaa hyvät eväät.

Kuuma ryhmä

Elviss Krastins: Ura ulkomaisissa liigoissa on ollut hajanainen, mikä on kenties jarruttanut pelaajan kehitystä. Sen sijaan maajoukkueessa Krastinsilla on yleispelaajista eniten jatkuvuutta. Kausi alkanee Raision Loimussa, mutta verkot ovat vesillä ulkomaille.

Antti Ronkainen: Nousi hieman puskista MM-joukkueeseen 2018 ja on sen jälkeen kantanut vastuunsa hyvin. Tärkeä tsemppari. Takana on kausi Saksan Bundesliigassa, uuden kauden seurajoukkueesta ei ole tietoa.

Niko Suihkonen: Räväkkä 21-vuotias on Suomen kehittyvimpiä lentopalloilijoita. Pian alkaa ensimmäinen ammattilaisvuosi: Ranskan kakkosliiga lienee hyvä paikka ottaa lisää edistysaskelia. Potentiaalinen hyökkääjä myös kolmen metrin viivan takaa.

Sakari Mäkinen: Ronkaisen ja Suihkosen tapaan kovaa hyökkäävä, verrattain lyhyt yleispelaaja, jolla on toivottavaa vastaanottopelissä. Ulkomaiden liigoissa sujui välillä mainiosti, mutta nyt on alkamassa toinen perättäinen kausi Mestaruusliigassa. ”Suomen paras laitatorjuja”, kehaisi VaLePa-valmentaja Janne Kangaskokko.

Niklas Seppänen: Suomen johtava yleispelaaja lentopallon EM-kisoissa 2021? Seppänen saattaa hyvinkin olla sitä. Vuodesta 2014 kansainvälistä uraa tehnyt urheilija on vahva kaikilla osa-alueilla – niin kuin yleispelaajahuipun tuleekin olla – joten hänen panostaan tarvitaan varmasti. Seppäsen tasoa ja kehitystä voi seurata aitiopaikalta, sillä hän valmistautuu ensimmäiseen täyteen Suomen-vuoteensa sitten kauden 2013-2014.

Lentopallon EM-kisat 2021: varmistuneet joukkueet

Isäntäjoukkueet: Suomi, Viro, Puola, Tshekki

Vuoden 2019 EM-kisojen menestyksen perusteella: Serbia, Slovenia, Ranska, Venäjä, Italia, Ukraina, Saksa, Belgia

EM-karsinnoista: Latvia

Loput kisajoukkueet ratkeavat EM-karsinnoissa.

Linkki: Lentopallon EM-kisojen verkkosivut

EM-kisojen ajankohta (alustava): 2.–19. syyskuuta 2021

Tekijä: Pasi Tuominen

Lentopallo.infon perustaja. Ammattikirjoittaja vuodesta 1999 ja urheilutoimittaja vuodesta 2005. Lentopalloilijana ikuinen lupaus.