VaLePan on saatava paketti kasaan – totinen taistelu alkaa nyt

Välillä on otettava askel taakse, jotta voi ottaa kaksi eteenpäin. Harmi, että VaLePa joutui ottamaan taka-askeleen jo toisessa Mestarien liiga -ottelussaan.

Saksalaisjoukkue VfB Friedrichshafen oli ankara vieras Vantaalla ja voitti 2 450 katsojan todistaessa VaLePan (Ford Store Levoranta Sastamala) lentopallon Mestarien liigassa suoraan erin 3-0.

VaLePan nuori Mestarien liiga -historia on nyt kahdeksan erän mittainen. Vantaan-ottelun ensimmäisessä erässä joukkue esitti parastaan. Pelaaminen oli eheämpää kuin yhdessäkään erässä kaksi viikkoa sitten Hämeenlinnassa.

Toisessa erässä mukaan tulivat virheet. VaLePan miehet tekivät miltei kaikki kuviteltavissa olevat lapsukset ja lahjoittivat erän vieraille. Kolmannessa erässä meni hyökkäysvarmuus ja pian hyökkäysrohkeuskin. Väri katosi kasvoilta, hartiat lysähtivät, ja voitto oli saksalaisten. Liian helposti.

Friedrichshafenin yleispelaaja Athanasios Protopsaltis hääri ottelun ratkaisijana. Vain 185-senttinen pelimies aloitti tunnustellen. Jos torjuntaa oli vähänkin edessä, hän tyytyi jujuttamaan. Kun hän oli näin selvittänyt, miten VaLePan torjunta häntä vastaan pelaa, oli aika antaa palaa. Ja niin kreikkalainen totisesti antoi.

Saksan kokenut maajoukkuepassari Simon Tischer johti peliä herkullisesti. Ahtaastakin paikasta lähti aina nappipassi. Keskitorjujat eivät tehneet paljon pisteitä, mutta tekivät niitä oikeisiin aikoihin. Tischerin syntilistaan jäi se, ettei hän pystynyt pelaamaan hakkuria, puolalaisvasuri Bartlomiej Boladzia ratkaisupaikoihin.

Vastaanottopeli saksalaisryhmällä oli varsin vahvaa, ja se takasi tehokkaan sideout-pelaamisen. Hyvistä nostoista Tischer tykkäsi rakentaa porrashyökkäyksiä – melko harvinaista tämän päivän huippulentopallossa.

Jälkipolvet eivät kuule paljon VaLePan pelaamisesta Vantaalla 19. joulukuuta 2017. Yleispelaajista Erik Sundberg oli valtaisassa pommituksessa. Vastustajan 69 aloitussyötöstä peräti 49 kohdistui hänelle. Siihen nähden positiivisten nostojen osuus (47 %) oli kohtuullinen.

Passari Mikko Eskon yhteys hyökkääjiin toimi kohtuullisen hyvin, suurempi ongelma oli toteutus. Hyökkäysten tappoprosentti (Friedrichshafenille 53-41) kertoo olennaisen. Hakkuri Urpo Sivulalla oli monta hyvää hetkeä, mutta turhan usein hyökkäys päättyi omaan virheeseen tai torjunnan lapasiin.

Kuten huippulentopalloilussa yleensäkin, joukkueiden maksimisuoritusten välillä ei ole suurta eroa. Suoritusvarmuus ja henkinen kantti nousevat ratkaisuhetkillä tärkeimmiksi. VaLePa näytti ensimmäisessä erässä pystyvänsä loistavaan pelaamiseen. Kun suoritustaso mureni, pian meni kanttikin.

Kantti ei sen sijaan pettänyt VaLePan sankalla huutosakilla. Kun Friedrichshafen syötti viimeisessä erässä tilanteessa 24-14, porukka piti mekkalaa kuin olympiafinaalissa. Hienoa!

VaLePalle avautuu nyt hetki koota rivinsä. Pelit jatkuvat Mestaruusliigassa 30. joulukuuta. Tammikuun puolivälissä on ohjelmassa Mestarien liigan ensimmäinen vieraspeli, vastustajana Halkbank Turkin Ankarassa. Tulee totinen paikka. Kahden ottelun mittainen kotiavaus oli paljolti lentopallon juhlaa – eipä unohdeta mehukasta voittoa PAOK Thessalonikista – mutta nyt alkaa taistelu. Ja kun suomalainen lentopallojoukkue saa taisteluilmeen päälle, on vastustajien syytä olla varuillaan.