Saana Koljonen blogissaan: Heikkouksien havaitseminen vaatii rohkeutta

Kuva: Veli-Matti A. Pitkänen

Sunnuntainen ottelu lentopallon naisten Mestaruusliigan pudotuspeleissä inspiroi HPK:n pelaajaa Saana Koljosta.

HPK voitti kaksi avauserää vieraissa Nurmon Jymyä vastaan. Pitkän tauon jälkeen Jymy tuli sisuuntuneena kentälle ja vei ottelun erin 3-2. Puolivälieräottelusarja on tilanteessa 1-1.

– Oikeasti Jymy pelasi upeasti pari viimeistä erää, he vetivät ennakkoluulottomasti. En usko, että he sillä hetkellä miettivät pistetilanteita tai häviötä, vaan he antoivat mennä. He ansaitsivat voittaa siksi, että osasivat nauttia hetkestä ja antaa palaa, Koljonen purkaa blogissaan.

Kirjoituksessaan libero Koljonen syventyy tunteisiin; erityisesti siihen, miten tappio voi olla kasvattava kokemus.

– Minulle häviö tai voitto on “vain” lopputulos. Mutta lopputuloksen määrittää se matka ja tekeminen ennen sitä. Jokainen hetki. Hetki kerrallaan. Meidän suoritukset, fiilis, keskittyminen, ja kaikki se, mikä määrittää lopputuloksen piste kerrallaan.

– Se (häviö) myös kasvattaa eniten, jos annamme sille tilaisuuden kasvattaa. Nähdä ja myöntää ne heikkoudet, joita omassa pelissämme oli. Heikkouksien havaitseminen ja myöntäminen vaatii rohkeutta ja myös oman haavoittuvuuden tunnustamista. Siinä joutuu vastatusten jonkin epämiellyttävän kanssa.


Lisäksi Koljonen heittää piikin Jymyn suuntaan. Se liittyy Jymyn valmentajan Kari Tuomelan kommenttiin ”Ehkä pystyisimme pelaamaan samalla tasolla koko pelin, jos saisimme viisi vuotta lisää harjoitusta”.

– Tervetuloa kilpailun maailmaan. Kaikki treenaavat yhtä aikaa, ja se, joka treenaa parhaiten ja tarkoituksenmukaisimmin, menee yleensä pitkälle, Koljonen niittaa.

HPK-Jymy-ottelusarjan kolmas ottelu kamppaillaan Hämeenlinnassa tiistaina. Välieriin selviytyminen vaatii kolme otteluvoittoa, joten torstaina pelataan vielä Nurmossa. Jos voitot neljän ottelun jälkeen ovat tasan, viides ja ratkaiseva ottelu pelataan Hämeenlinnassa lauantaina.

Saana Koljosen blogikirjoitus