HPK hajotti LP Viestin paketin: 20 väitettä naisten lentopallofinaaleista

Kuten odottaa saattoi, HPK ei myynyt nahkaansa halvalla LP Viestille. Naisten lentopallofinaaleista on tullut hieno sarja.

Lauantai-iltana HPK voitti kotihallissaan Elenia Areenalla suoraan erin 3-0. Voitot ovat tasan 1-1, ja mestaruuteen tarvitaan kolme otteluvoittoa.

HPK aloitti kotikentällään heikosti. Yleispelaaja Salla Karhu nosti umpisurkeasti, ja jos vaikka pallo saatiin passari Chloe Collinsille, hän haparoi. Molemmat taistelivat kuitenkin hienosti ja nousivat lopulta ottelun parhaimmistoon.

Kerhon yleispelaaja Suvi Kokkonen pelaa mainiota sarjaa. Nyt tuli joukkueen tuotteliaimpana 18 pistettä. Hän pelaa ”puolihakkurin” roolissa, sillä HPK vastaanottaa usein uhkarohkeasti kahdella pelaajalla. Kovalle hyökkääjälle on tarvetta: keskenkuntoiselta Vicky Savardilta alkaa polttoaine loppua, ja toinen hakkuri Aleksandra Terzic on auttamattoman pehmoinen.


Viesti käytti vastustajan alkuhapuilun hyväkseen ja eteni avauserässä peräti pistein 21-16 johtoon. Sen jälkeen tapahtui vähän hyvää. Valmentaja Tomi Lemminkäinen haki välillä penkiltä apuja Elina Käsnäsestä ja Hanna-Mari Armisesta, turhaan.

Lauantain ottelussa nähtiin koko joukko taistelupalloja, mutta vähänlaisesti näyttävää lentopalloa. Valtava määrä ratkaisuista tuli aloitussyöttöjen ansiosta tai jujuilla. Ja jujuun ratkesi ottelukin:

Liberoita lukuun ottamatta kummallakaan joukkueella ei ole hyviä nostajia. Yksi keskeisistä juonista on suunnata aloitussyötöt pois liberoilta. Jos syöttöjen vaikeus on edes kohtalainen ja virhemäärä pysyy kurissa, sekä HPK että Viesti menettää nopeasti hyökkäystehonsa.

Kuten lopputulos kertoo, lauantaina juonessa onnistui HPK paremmin. HPK:n libero Saana Koljonen nosti noin neljäsosan syötöistä, siinä missä kollega Hillaelina Hämäläinen sai lapasiinsa vain 19 % Kerhon syötöistä. Viestille tilastoitiin ainoastaan neljä vastaanottovirhettä. Se ei kerro kuin murto-osan nostojen heikosta laadusta.

Koljonen ja Hämäläinen kuuluvat kaiken kaikkiaan ottelusarjan tärkeimpiin pelaajiin, mutta turhan usein tähdistövalinnat tehdään suoraan tilastojen mukaan.

Erityisesti Kerholle vastustajan vastaanoton hajottaminen on keskeistä. Jos pallo nousee passarille, sitä pelataan sarjan kovimmalle hyökkääjälle Kertu Laakille. Viestin pelaaminen oli lauantaina heikkoa, mutta Laak käytti paikkansa. Hän päätti hyökkäyksensä 50-prosenttisesti ja kirjautti 19 hyökkäyspistettä.

Kaksi ensimmäistä finaalia olivat niin erilaiset, että odotuksissa ja toiveissa on arvaamaton, laadukas, tasainen loppuottelusarja. Homma jatkuu maanantaina Salossa.