Lentopallon naisten Mestaruusliiga: ranking uuteen kauteen

Kuva: CEV.lu

Lentopallon naisten Suomen mestaruus ratkaistaan perjantaina alkavassa Mestaruusliigassa. Joukkueita kilvassa on yhdeksän.

Mestaruusliigassa pelataan kolminkertainen sarja, joten joukkueille kertyy runkosarjassa 24 ottelua. Kahdeksan parasta joukkuetta jatkavat pudotuspeleihin. Viimeiseksi jäänyt karsii sarjapaikasta 1-sarjan parhaiden kanssa.

Vaikka odotettavissa on tasainen ja arvoituksellinen sarja, kärkikaksikko pysynee omassa kastissaan. Monet joukkueet menivät kovasti uusiksi. Kokoonpanojen eläminen ja kansainvälisten pelaajien asettuminen voivat muuttaa voimasuhteita merkittävästikin kauden aikana.

9. Woman Volley

Rovaniemeläisjoukkue varmisti sarjapaikan karsintojen kautta. Juha Keihäskosken valmentamalle, nuorelle porukalle on luvassa valtava haaste uudeksi kaudeksikin. Tärkeä hyökkääjä Nelli Rantanen muutti OrPoon. Mitä tekevät hakkuri Makena Schoene ja Super Bowl -voittajan tytär Jenelle Jordan?

8. Nurmon Jymy

Keskitorjuja Karoliina Friberg kuuluu Suomen parhaimmistoon, ja rinnalle saapuva passari Anniina Keinonen (Antikainen) lisää ryhmään väkevyyttä. Viime kaudella nousijana pelannut Jymy esiintyi ajoittain todella pirteästi, ajoittain aneemisesti. Tasaisuuden lisäksi paljon ratkaisee kansainvälisten hankintojen (Maia Krljic, Sydney Busa, Lydia DeWeese) onnistuminen.


7. LP-Vampula

Darko Dobreskov ottaa valmennusohjat joukkueessa, johon uusi passari Iida Paananen tuo ryhtiä. Amerikkalainen yleispelaaja Kia Bright rakentaa yleispelaaja-akselin (joukkueessa jo viime kaudella nähdyn brassin) Nayaran kanssa. Lähes kaksimetrinen keskitorjuja Claire Felix on liikkeellä tositarkoituksella: hänen tavoitteensa on nousta USA:n kivikovaan maajoukkueeseen.

6. LP Kangasala

Hallitsevan pronssimitalistin piti korvata viime kauden virtuoosinsa Jessica Wagner ja Danielle Brisebois, ja kiintoisa nippu kasautuikin. Huippukiinnityksenä maajoukkuelibero Tiiamari Sievänen. Passari Mita Uiaton jatkaminen on Kangasalalle loistojuttu. Nuorelta Jutta Riikoselta odotetaan kehittymistä. Hurjasti riippuu siitä, miten uudet kansainväliset hankinnat onnistuvat. Valmentajana nyt Arttu Keränen.

5. LiigaPloki

Passari Suzanne Horner kuuluu pelipaikan eliittiin Mestaruusliigassa, ja hänen jatkamisensa joukkueessa on taivaan lahja. Hyvien ulkomaalaisvahvistusten korvaaminen on vaikeaa. Ainakin määrässä löytyy: vahvuuteen kuuluvat Hornerin lisäksi Darian Mack, Jeane Horton, Elizabeth Field ja Miranda Dawe. Kotimaisilta nuorilta (Emilia Kääntä, Anastasia Boricheva) on syytä odottaa edistymistä.

4. Oriveden Ponnistus

OrPo lähtee mitalikamppailuun. Kullasta se tuskin pystyy silti kamppailemaan. Nelli Rantanen on potentiaalisesti huippuvärväys. Puolan ja Ranskan liigoissa pelanneesta amerikkalaispassarista Erica Handleysta voi tulla yksi kauden ilmiöistä. Keskitorjujaosasto mietityttää, samoin Nette Tuomisen päätös lopettaa pelaajaura.


3. Pölkky Kuusamo

Kovia menetyksiä, kovia tulijoita. Kuusamossa, kuten melkein jokaisella liigapaikkakunnalla, uudistuneen ryhmän yhteen hitsaaminen muodostuu kynnyskysymykseksi. Keskitorjuja Jonna Wasserfaller ja hakkuri Trine Kjelstrup puhaltavat tuulahduksen Ruotsista ja Tanskasta. Passari vaihtui aivan kauden alla. Fanny Anderssonille näytettiin ovea, ja tilalle tuli pikakiinnityksenä Jennifer Nogueras Puerto Ricosta.

2. LP Viesti

Passari Viktoria Tutshashvili, hakkuri Kertu Laak, keskitorjuja Anna Czakan ja libero Hillaelina Hämäläinen muodostavat hyvän rungon. Tutshashvilin tilanne on toisaalta kysymysmerkki vaikean rannevamman vuoksi. Yleispelaajan tontilla uuden hankinnan Lena Prokopenkon on otettava todella merkittävä rooli nyt kun Noora Kosonen ja Ronja Heikkiniemi ovat toisaalla. Salossa tuskin muuta tavoitetta asetetaan kuin mestaruus; mahdolliset aukot pystytään korvaamaan pelaajahankinnoilla.

1. Hämeenlinnan Lentopallokerho

Hallitseva mestari on melko vakuuttavassa kuosissa, vaikka ryhmä meni taas pitkälti uusiksi. Nyt valmentajakin vaihtui. Luca Chiappini palasi Italiaan. Luotsina nyt Matteo Pentassuglia. Ronja Heikkiniemi on onnistuessaan vahvistus varmasti. Vasenkätinen hakkuri Kayla Principato ja ranskalaispassari Pauline Martin ovat kiintoisia hankintoja, mutta todellinen arvo nähdään vasta kentällä. Nuoret Suvi Kokkonen ja Yasmine Madsen jo avainpelaajia. Kauden haasteena – mieluisana sellaisena – myös kivikovat Mestarien liigan lohko-ottelut.