Jaakko Estolalle lentopallon SM-hopeaa 100 vuoden iässä

Lentopalloilija Jaakko Estola, 100 vuotta, on voittanut lentopallon SM-hopeaa.

Estolan edustama joukkue Sikariporras sijoittui toiseksi SM-turnauksen 84-vuotiaiden sarjassa. Mitalit ratkottiin keskiviikkona Helsingissä.

Ikäluokan Suomen mestaruuden saavutti Kalevan Lentopallo, ja pronssia otti Terva-Lentis.

– Ihmisillä pitää olla tavoitteita, muuten elää liian helposti, Estola kommentoi.

– Lihakset surkastuvat, jos vain makoilee ja istuskelee. Ajatuksena on, että katsokaa hyvät ihmiset, mitä liikunta saa aikaan! Tässä on vanhoja miehiä, jotka pitävät kuntoa yllä ja pystyvät liikkumaan.


Estola on merkkihenkilö paitsi lentopalloilijana myös sotaveteraanina. Tarvittiin onnea, että mies palasi rintamalta.

– Jatkosodan aikana haavoituin. Kiväärinluoti meni kaulasta sisään ja tuli selästä lapaluun ja selkärangan välistä ulos. Kaulasta tuli verta ihan hirveästi. Siinä oli valtava onni matkassa, että en kuollut. Sotareissu etulinjassa loppui siihen, Estola kertasi Kiila-lehden haastattelussa.


Sikariporras tunnetaan ennen kaikkea presidentti Mauno Koiviston joukkueena. Estola ja Koivisto olivat pitkään pelikavereita. Keskiviikkona sekä Koiviston (1) että Estolan (9) pelinumerot nostettiin Pasilan Urheiluhallin kattoon.

Mauno Koivisto (1923–2017) aloitti lentopallon pelaamisen toisen maailmansodan aikaan vuonna 1943 ja jatkoi harrastusta viime vuosiinsa asti. ”Manun” lentopalloharrastuksesta tuli kansallinen puheenaihe 1980-luvulla. Huippupelaajat kuten Jouni Parkkali ja Mauri ”Moukari” Leppänen sekä kansainvälisillä kentillä menestynyt Pieksämäen NMKY olivat jo uurtaneet uraa, mutta Koiviston panos vei lajitunnettuuden uusiin ulottuvuuksiin.