Tuomas Sammelvuon asema arvioitu Venäjällä

Kuva: FIVB

Tuomas Sammelvuo jatkaa Venäjän lentopallomaajoukkueen päävalmentajana, mutta ei saa maan lentopalloliitolta hyvää arvosanaa.

Sammelvuon johdolla Venäjän miehet saavuttivat kauden päätavoitteensa: paikan olympialaisiin 2020. Venäjä voitti elokuussa pelatun karsintaturnauksen vakuuttavasti. Olympiakarsintamenestystä edelsi huippuliiga Volleyball Nations Leaguen voitto.

Ongelmat alkoivat syksyllä. EM-kisoissa Sammelvuon luotsaama Venäjä putosi jo puolivälierissä. Venäjä oli maanosan hallitseva mestari. Pian EM-kisojen jälkeen pelatussa maailmancupissa Venäjä jäi kuudenneksi.

Venäjän lentopalloliiton torstainen kokous toi arvion Sammelvuon ja maajoukkueen kaudesta.

– Kokonaisuudessaan kausi oli tyydyttävä. EM-kisat sen sijaan olivat pettymys, liiton puheenjohtaja Stanislav Shevtshenko kertoi lehdistölle.

– Maajoukkueen valmentaminen on erilaista kuin seurajoukkueen valmentaminen. Valmennus teki EM-kisoissa virheitä ja myöntää sen itsekin. Saatu kokemus oli silti arvokasta.

Shevtshenko toisti, että Sammelvuo on hakenut Venäjän kansalaisuutta.

– Hän saa kansalaisuuden pian. Tuomas on työskennellyt Venäjällä jo niin kauan, etten pidä häntä enää varsinaisesti ulkomaalaisena, puheenjohtaja sanoi.

Sammelvuo vaikutti Venäjällä jo pelaajaurallaan (Dynamo Jantar, Lokomotiv Novosibirsk), ja hän taitaa venäjän kielen. Seurajoukkuetasolla hän valmentaa Pietarin Zenitiä. Viime kaudella hän luotsasi Kuzbass Kemerovon sensaatiomaisesti Venäjän liigamestariksi.

Suomen lentopallomaajoukkuetta Sammelvuo valmensi 2013–2019. Hän valmensi Suomen kaksi kertaa MM-kisoihin. MM-kisoissa 2014 Suomi saavutti historiallisesti yhdeksännen sijan. EM-kisoissa Suomi pelasi Sammelvuon johdolla kolme kertaa.

© EAST SIDE MEDIA