Tuomas Sammelvuo unelmoi olympiamitalista, jota Venäjä ei ehkä pääse edes tavoittelemaan

Kuva: FIVB

Venäläisessä maajoukkuelentopalloilussa päätähtäin on kirkkaasti olympiakisoissa, mutta niihin osallistumisesta maa ei voi olla varma.

Päävalmentaja Tuomas Sammelvuon johdolla Venäjä varmisti paikan Tokiossa ensi kesänä käytäviin olympialaisiin. Venäjä voitti olympiakarsintalohkonsa vakuuttavasti, ja maajoukkuekauden päätavoite oli täytetty.

– Luulenpa, että mitalin saavuttamisen on pakko olla tavoite, Sammelvuo sanoo Venäjän olympiakomitean verkkosivuilla.

– Ja olympiamitalin todellakin haluamme, se on unelmamme! Olympiakulta olisi tietysti upea asia, mutta moni muukin maa on liikkeellä samalla tavoitteella. Voimme voittaa kultaa, mutta se vaatii onnea, ja onni on ansaittava kovalla työnteolla.

Vuonna 2012 Venäjä voitti lentopallon olympiakultaa. Hallitseva mestari on Brasilia, joka valloitti kultamitalit kesällä 2016 kotikisoissaan Rio de Janeirossa. Ensi vuonna ennen olympialaisia Venäjä mittaa muut huippumaat kansainvälisessä liigassa (Volleyball Nations League, VNL).

– Kauden rakenne on simppeli. Täytyy harkita tarkoin, milloin harjoittelu aloitetaan. Todennäköisesti maajoukkue aloittaa treenit toukokuun alussa. VNL:ssä joukkuetta pitää kierrättää, koska ottelut käydään viitenä eri viikonloppuna, ja matkustamista tulee paljon. Jos pääsemme finaaliin, aikaa jää ennen olympialaisia vähän, Sammelvuo laskee.

Sammelvuo siirtyi keväällä Suomen maajoukkueesta Venäjän päävalmentajaksi. Olympiakarsintavoiton lisäksi hän luotsasi Venäjän VNL:n mestaruuteen. EM-kisoissa ja maailmancupissa menestys jäi sen sijaan odotettua heikommaksi.

Seurajoukkuetasolla Sammelvuo valmentaa Pietarin Zenitiä Venäjän liigassa.

Viime vuodet Venäjän urheilu on rypenyt dopingskandaaleissa pahan kerran, mikä on johtanut muun muassa maan hyllyttämiseen yleisurheilusta. Vuonna 2016 ns. McLaren-raportti totesi, että Venäjä oli syyllistynyt johdonmukaiseen, valtiojohtoiseen dopingiin.

Tällä hetkellä Venäjää uhkaa sulkeminen olympiakisoista. Kansainvälinen antidopingelin Wada tutkii parhaillaan Venäjän antidopingelimen Rusadan toimia. Jos Rusadan toiminta ei vastaa vaatimuksia, Wada saattaa suositella Venäjän sulkemista kaikista merkittävistä urheilutapahtumista.

Wadan johtoryhmä kokoontuu puimaan Venäjän tapausta 9. joulukuuta.