Sakot langetettu: LiigaPlokin toiminta oli vastuutonta ja epäkunnioittavaa

Uutinen päivitetty LiigaPlokin kommenteilla kello 17.03.

Lentopallon Mestaruusliigassa LiigaPloki on saanut sakkorangaistuksen äskettäisestä pelaajaratkaisustaan.

Viime viikon keskiviikkona LiigaPloki jätti käytännössä kaikki avainpelaajansa pois vierasottelumatkalta. Pöytäkirjaan joukkue merkitsi vain kahdeksan pelaajaa. Ottelu päättyi LP Viestin 3-0-voittoon.

Lentopallon Mestaruusliigan sarjamääräysten mukaan joukkueella on oltava vähintään 10 pelaajaa pöytäkirjassa. Jos näin ei ole, asiasta on tehtävä Lentopalloliittoon selvitys sekä esitettävä toimenpiteet ja aikataulu, joilla tilanne korjaantuu.

Keskiviikkona 24. helmikuuta Mestaruusliiga tiedotti, että liigan pääsarjaryhmä oli määrännyt naisten liigassa pelaavalle LiigaPlokille 1 500 euron suuruisen sakkorangaistuksen. Päätöksestä voi valittaa Urheilun Oikeusturvalautakuntaan.

LiigaPlokilla ei ollut riittävää syytä, esimerkiksi loukkaantumissumaa, pelaajaratkaisuunsa. Sen sijaan seura vetoaa kovaan ottelutahtiin.

– Osa pelaajista joutui jäämään pois alkukaudelle syntyneen otteluruuhkan aiheuttaman ylirasitustilan vuoksi, LiigaPloki tiedotti sakon saatuaan.

– Katsoimme, että väsyneiden pelaajien loukkaantumisriski on suuri ja siksi päädyimme tähän ratkaisuun, jolla saimme palautumisaikaa sitä tarvitseville runkopelaajillemme. Lukumäärän alittuminen johtui lopulta seuran tekemästä inhimillisestä virheestä.

Tiedotteessaan LiigaPloki myönsi tehneensä virheen ja pahoitteli tapahtunutta.

Lentopallo.infon arvio:

LiigaPlokin toiminta oli vastuutonta ja epäkunnioittavaa. Se oli haitallista myös seuralle itselleen.

Sanktioimalla LiigaPlokia Mestaruusliiga loi ennakkotapauksen. Sääntöjä ja määräyksiä on kunnioitettava, ja niiden noudattamista myös seurataan. Rikkomukset otetaan käsittelyyn. Sanktioita tulee, jos perusteita on.

Mestaruusliigan läpivieminen on ollut tällä kaudella poikkeuksellisen vaikeaa koronavirustilanteen vuoksi. Pelaajistoa on kierrätettävä, mutta se on tehtävä perustellusti ja urheiluhenkeä noudattaen.

Sakon summa, 1 500 euroa, ei ole suuri, mutta nykyoloissa mikään lentopalloliigan seura ei kaipaa lisää menoeriä. Monilla seuroilla, muun muassa LiigaPlokilla, on menossa tukikampanjoita toiminnan turvaamiseksi. LiigaPlokin potentiaalisille tukijoille tuleekin pohtimisen paikka, kun tukieurot ovat menossa sakkoihin, jotka olisi voinut – ja pitänyt – välttää.

Tekijä: Pasi Tuominen

Lentopallo.infon perustaja. Ammattikirjoittaja vuodesta 1999 ja urheilutoimittaja vuodesta 2005. Lentopalloilijana ikuinen lupaus.