Lentopallon olympiavoittaja on nyt myös tohtori

Kuva: FIVB

Vladimir Grbic on väitellyt tohtoriksi. Serbi nousi kotimaansa ja useiden seurajoukkueiden väreissä lentopallolegendaksi.

Grbic väitteli liikunta- ja urheilutieteiden tohtoriksi Belgradin yliopistossa.

Vuonna 2000 Grbic oli iskemässä Serbiaa olympiavoittoon Sydneyssä. Hän pelasi kaikkiaan kolmissa olympiakisoissa. Hän esiintyi myös Atlantassa 1996 (edustaen Jugoslaviaa) ja Ateenassa 2004 (Serbia ja Montenegro).

Hopeaa Grbic saavutti MM-kisoissa 1998 ja Maailmanliigassa 2003. Seurajoukkueissa Grbic pelasi muun muassa Italian, Turkin, Venäjän ja Japanin liigoissa.

Yliopistosta Grbic valmistui vuonna 2014 ja aloitti tuota pikaa jatko-opiskelun. Väitöskirjassaan hän käsitteli jalkalihaksien mekaniikkaa.

– Urasiirtymä on tärkeä asia kenelle tahansa ammattiurheilijalle. Olen onnellinen, koska olen saanut jatkaa toimintaa urheilulajissa, jolle olen omistanut koko elämäni, Grbic kommentoi.

– Tie tohtorintutkintoon oli vaikea ja pitkä, mutta toisaalta se kertoo tietämyksestäni, omistautumisestani urheilulajille sekä valmiudestani kertoa sen eduista ympäri maailman.

Grbic aloitti lentopallon yhdeksän vuoden ikäisenä vuonna 1979. Hän on lentopalloperheen kasvatti: hänen isänsä Milos Grbic oli Jugoslavian maajoukkuemies ja veljensä Nikola Grbic huippupelaaja. Nikola oli mukana vuoden 2000 olympiakultajoukkueessa, ja ryhtyi myöhemmin valmentajaksi.

Pelaajauransa jälkeen Vladimir Grbic on toiminut lentopalloilun parissa eri rooleissa. Kokemusta on valmennuksesta, urheiluhallinnosta ja kansainvälisen lentopalloliiton FIVB:n komissioiden tehtävistä.

Nykyisin Grbic toimii FIVB:n ”voimaannuttamiskomitean” (FIVB Volleyball Empowerment Commission) puheenjohtajana. Komission tavoitteena on ”vallankumouksellinen” kehitystyö, jossa komissio tukee maajoukkueita, urheilijoita ja kansallisia lajiliittoja saavuttamaan tavoitteensa ja potentiaalinsa.

Lisäksi Grbic pitää Serbiassa lentopallokoulua ja jakaa siten tietämystään Serbian seuraavan pelaajasukupolven lentopalloilijoille.

Lähde: FIVB