Tapaus LiigaPloki: ”Päätös on kumottava”

Lentopallon Mestaruusliigan seura LiigaPloki on vapautunut Lentopalloliitolta saamastaan sakkorangaistuksesta.

Päätöksen teki Urheilun oikeusturvalautakunta 3. toukokuuta 2021.

Helmikuussa 2021 LiigaPloki jätti käytännössä kaikki avainpelaajansa pois vierasottelumatkalta. Pöytäkirjaan joukkue merkitsi vain kahdeksan pelaajaa. Salossa käyty ottelu päättyi LP Viestin 3-0-voittoon.

Lentopallon Mestaruusliigan sarjamääräysten mukaan joukkueella on oltava vähintään 10 pelaajaa pöytäkirjassa. Jos näin ei ole, asiasta on tehtävä Lentopalloliittoon selvitys sekä esitettävä toimenpiteet ja aikataulu, joilla tilanne korjaantuu.

Keskiviikkona 24. helmikuuta Mestaruusliiga tiedotti, että liigan pääsarjaryhmä oli määrännyt LiigaPlokille 1 500 euron suuruisen sakkorangaistuksen. Liiton mukaan LiigaPloki oli tietoisesti rikkonut Lentopalloliiton kilpailusääntöjä ja aiheuttanut Mestaruusliigalle selkeää imagohaittaa.

LiigaPloki valitti asiasta Urheilun oikeusturvalautakuntaan. Seura vetosi inhimilliseen virheeseen sekä pelaajien terveystilanteeseen. LiigaPlokin mukaan ottelua edeltäneen otteluruuhkan vuoksi joukkueen pelaajat ”olivat olleet tapahtumahetkellä jaksamisensa äärirajoilla”.

Molemmilla osapuolilla oli siis tuntuvat perustelut toiminnalleen. Urheilun oikeusturvalautakunta päätyi kuitenkin toteamaan LiigaPlokin perustelut vahvemmiksi.

Urheilun oikeusturvalautakunnan mukaan LiigaPlokia ei voi syyllistää epäurheilijamaisuudesta. Myöskään mahdollisesta imagohaitan tuottamisesta ei voi sanktioida, koska sellaista ei ole mainittu liiton kilpailusäännöissä kurinpitoseuraamuksen määräämistä harkittaessa huomioon otettavana seikkana.

Lopulta liiton yksinomaiseksi perusteeksi jäi se, että LiigaPloki oli merkinnyt ottelupöytäkirjaan liian vähän pelaajia. Se ei ollut riittävä peruste sakon langettamiselle. Urheilun oikeusturvalautakunnan päätös oli yksimielinen.

– Valituksen kohteena oleva päätös on kumottava ja määrätty kurinpitoseuraamus on poistettava, johtopäätöksessä ilmaistiin.

Mitä tästä opimme?

Tapahtumaketju oli ikävä niin LiigaPlokille, lajiliitolle kuin lentopalloliigalle.

Runkosarjan aikana kokoonpanon kierrättäminen on välttämätöntä, mutta LiigaPloki toimi harkitsemattomasti antamalla lepovuoron yhdellä kertaa lähes koko avauskokoonpanolleen.

Lentopalloliitolla oli perusteet ottaa asia tutkintaan. Liiton antamalle sakkorangaistukselle oli moraalista pohjaa; ongelmaksi koitui se, etteivät kilpailusäännöt ole riittävän yksilöidyt annetun kaltaisen sanktion määräämiseen.

Tapahtumien tulee jäädä lentopalloyhteisön muistiin. Seurojen ja joukkueiden on aina pyrittävä kilpailutilanteessa parhaaseen mahdolliseen suoritukseen, kuten kilpailusäännöissäkin mainitaan.

Mestaruusliigan läpivieminen oli menneellä kaudella poikkeuksellisen vaikeaa koronavirustilanteen vuoksi. Pelaajistoa on kierrätettävä, mutta se on tehtävä perustellusti ja urheiluhenkeä noudattaen.