Sammelvuon miehistö ”mursi jään”, mutta seuraava haaste onkin sitten massiivinen

Kuva: FIVB

Lentopallovalmentaja Tuomas Sammelvuon luotsaama Kanada aloitti poikkeuksellisen tärkeän kesäkautensa voitokkaasti.

Kanada löi Turkin erin 3-1 Volleyball Nations Leaguessa (VNL) eli maajoukkueiden välisten kesäliigojen ykköstasolla. Kansainvälisessä huippuliigassa kilpailee 16 joukkuetta.

Turkki voitti ensimmäisen erän kotiyleisönsä edessä Antalyassa pistein 25-17. Sen jälkeen Kanada heräsi ja vei seuraavat kolme settiä (25-23, 25-21, 25-21).

– Meillä oli hermostunutta pelaamista alussa, Sammelvuo sanoi Kanadan lentopalloliiton tiedotteessa.

– Arvelimmekin, että niin käy, mutta sitten mursimme jään. Toisessa erässä pääsimme mukaan peliin. Paransimme hiljalleen ja olimme hyviä tärkeimmillä hetkillä kolmessa viimeisessä erässä. Nyt keskitymme täysin pelaamisemme kehittämiseen, suomalaisvalmentaja lisäsi.

Yleispelaaja Stephen Maar oli Kanadan paras niin vastaanotossa, tehdyissä pisteissä (24) kuin ässäsyötöissä (5). Fynn McCarthy oli torjuntaykkönen kolmella blokkipinnallaan. Passit jakeli Luke Herr, ja liberona luuti Vantaa Ducksista tuttu Justin Lui.

– Olisimme voineet pelata paremmin ensimmäisessä erässä, mutta sitten saimme rytmistä kiinni. Tässä ryhmässä on se hyvä juttu, että kaikki tukevat kaikkia. Kasvamme joukkueena ja pelaamme paremmin erä erältä, kapteeni Nick Hoag kuvaili Volleyball TV:n lähetyksessä.

Adis Lagumdzija (17) ei ollut Turkin ykköspyssy kuten tavallista, vaan eniten pinnoja kokosi Ramazan Efe Mandirac (21).

Voitto Turkista maistui Kanadalle, mutta seuraavassa kamppailussa haaste kovenee: Kanada kohtaa lentopallon maailmanlistan ykkösen ja hallitsevan Euroopan mestarin Puolan torstaina.

VNL:n runkosarjassa kullekin joukkueelle tulee 12 ottelua, ja kahdeksan parasta etenevät pudotuspeleihin. VNL:n runkosarjan perusteella määritetään myös viimeiset olympialaisiin pääsevät joukkueet. Sammelvuon luotsaama Kanada varmisti paikkansa lentopallon olympiaturnaukseen karsinnoissa viime syksynä.

Suomelle kolme voittoa kesäliigassa

Lentopallomaajoukkueiden välisten kesäliigojen alemmat tasot kilpaillaan Euroopassa. Suomen naiset pelaavat hopeisessa liigassa ja miehet kultaisessa liigassa. Ensimmäisenä liigaviikonloppuna Suomi voitti neljästä ottelustaan kolme.

Suomen naisten lentopallomaajoukkue kaatoi Luxemburgin 3-0 ja Portugalin 3-1. Suomen lisäksi vain Montenegro ja Unkari voittivat hopeisen liigan viikonvaihteen molemmat kamppailunsa.

Suomen hakkuri Yasmine Madsen. Kuva: CEV.eu

Kesäliigaa Suomi jatkaa kesäkuun alussa. Unkarissa käytävässä osaturnauksessa Suomi kohtaa Unkarin ja Latvian.

Olli Kunnarin luotsaama Suomen miesten lentopallomaajoukkue taipui avausottelussaan Kroatialle 1-3, mutta kellisti kaksi päivää myöhemmin Belgian 3-0. Voitto oli Suomelle varsin arvokas, sillä Belgia on korkeammalle rankattu joukkue kuin Suomi.

Kesäliigan kamppailuista saa rankingpisteitä, jotka ovat tärkeitä erityisesti miesten maajoukkueelle, joka tähtää ensi vuonna Filippiineillä käytäviin MM-kisoihin. MM-karsintoja ei enää järjestetä, joten rankingpisteet ovat ratkaisevan tärkeitä.

Tulevana viikonloppuna Suomen miehet kohtaavat Gijonissa isäntämaa Espanjan sekä Viron. Euroopan lentopalloliiton palvelu Eurovolley.tv esittää ottelut suorina lähetyksinä.