Suomi kohtaa Portugalin lentopallon kesäliigan loppuotteluissa

Kuva: CEV.eu

Suomen naisten lentopallomaajoukkue valtasi paikan loppuotteluun Euroopan hopeisessa liigassa. Kesäliigojen alimman tason loppuottelussa Suomi kohtaa Portugalin.

Keskinäisestä kohtaamisesta tulee kesäkauden toinen. Toukokuussa Suomi voitti Portugalin erin 3-1 Tampereella.

Nikolas Buserin valmentama Suomi oli naisten hopeisen liigan ainoa joukkue, joka ei menettänyt alkusarjassa sarjapistettäkään. Suomi voitti kaikki viisi otteluaan ja hävisi yhteensä vain kolme erää.

Finaalipaikkansa Suomi varmisti perjantaina kaatamalla Färsaaret 3-0. Voitto oli ylivoimainen, vaikka Suomi pelasi ns. kakkoskokoonpanollaan. Aloituskuusikossa olivat passari Emmi Jalonen, hakkuri Saana Lindgren, keskitorjujat Bettina Yli-Sissala ja Taija Tikka sekä yleispelaajat Neea-Maria Joki ja Heini Ahtola. Liberona toimi Laura Penttilä.

Alkusarjassa Suomen tähtipelaajat olivat passari Kaisa Alanko ja hakkuri Yasmine Madsen. Alangon passien tehokkuusprosentti 51,11 oli ylivoimaisesti paras. Kakkoseksi sijoittuneella unkarilaispassari Brigitta Petrenkolla prosentti oli 45,16. CEV:n tilastoissa passien jälkeisten hyökkäysten laatu määrittelee passien tehokkuusprosentin.

Madsen sijoittui pistepörssissä neljänneksi ja hyökkäyspisteissä toiseksi. Hän pelasi kuitenkin muita kärkinimiä vähemmän otteluita, ja hänen eräkohtainen pistemääränsä (5,47) ja eräkohtainen hyökkäyspistemääränsä (5,13) olivat alkusarjan parhaat.

Saana Lindgren ja Taija Tikka ottivat Suomen joukkueessa eniten torjuntapisteitä (molemmilla 6). Emiliä Kääntä ja Daniela Öhman syöttivät kumpikin kuusi ässää.

Latvian Marta Levinska voitti alkusarjan pistepörssin tehtyään kaikkiaan 91 pinnaa.

Loppuottelut käyntiin 13. kesäkuuta

Euroopan hopeisen liigan loppuottelu on kaksiosainen. Portugali pelaa kotijoukkueena torstaina 13. kesäkuuta ja Suomi sunnuntaina 16. kesäkuuta. Enemmän sarjapisteitä kahdessa ottelussa kokoava joukkue voittaa hopeisen liigan. Jos pisteet menevät tasan, mestari ratkaistaan ns. kultaisessa erässä.

Päivitys 14.6.: Suomi voitti avausfinaalin 3-0.

Liossa ovat myös voittajalle maksettava 40 000 euron suuruinen palkintoraha sekä nousu kesäliigojen kakkostasolle Euroopan kultaiseen liigaan.

Portugali on lentopallon maailmanlistalla sijalla 38 ja Suomi sijalla 43 (tilanne 9.6.). Suomelta puuttuu joukkueesta nimekkäitä pelaajia (Piia Korhonen, Suvi Kokkonen, Roosa Koskelo), ja myös Hugo Silvan valmentama Portugali on tuulettanut koostumustaan.

– Tämä joukkue on tehnyt ahkerasti töitä ja ansainnut loppuottelupaikkansa. Meillä on todella nuori joukkue, ja moni on maajoukkueessa mukana ensimmäistä kertaa, Silva huomautti Portugalin lentopalloliiton verkkosivuilla.

– Pystyimme taistelemaan Montenegron kaltaisia kokeneita ja korkeammalle rankattuja joukkueita vastaan hyvin, mikä tekee menestyksestä yhä arvokkaampaa. Saimme itseluottamusta, joten voimme parantaa pelaamistamme entisestään, Silva sanoi.

Suomen haasteet jatkuvat elokuussa. Suomi kohtaa EM-karsinnoissa Sveitsin ja Saksan.

Suomen miesten lentopallomaajoukkue pelasi kesäliigojen kakkostasolla Euroopan kultaisessa liigassa. Tilille tuli kolme voittoa ja kolme tappiota. Olli Kunnarin valmentama miehistö ei selviytynyt alkusarjasta lopputurnaukseen.

Kuva: CEV.eu

Yhtenä lopputurnauksen osajärjestäjänä Suomi ei osallistu EM-karsintoihin, jotka alkavat loppukesästä. Lentopallon miesten EM-kisat 2026 pelataan Italiassa, Bulgariassa, Romaniassa ja Suomessa.