Suomi kaatoi Portugalin lentopallon kesäliigan ensimmäisessä loppuottelussa

Kuva: CEV.eu

Suomen naisten lentopallomaajoukkue voitti Portugalin Euroopan hopeisen liigan ensimmäisessä loppuottelussa. Kamppailu käytiin Portugalin Santo Tirsossa torstaina.

Suomi vei kamppailun nimiinsä suoraan erin 3-0. Erät päättyivät pistein 25-17, 25-21 ja 25-11.

Toinen ja ratkaiseva kamppailu pelataan Suomen kotiotteluna sunnuntaina. Ottelun voitto millä tahansa lukemilla tai 2-3-tappio merkitsevät sitä, että Suomi voittaa hopeisen liigan – joka on kesäliigojen kolmas ja alin taso – ja nousee Euroopan kultaiseen liigaan.

Palkintorahassa liigatitteli tietää 40 000 euron suuruista pottia.

Toista erää lukuun ottamatta Suomi hallitsi avausfinaalia selkein ottein. Portugali sisuuntui keskimmäisessä erässä, mutta suomalaisjoukkue kiri siinä riemukkaaseen voittoon. Kolmannessa kotijoukkueen eväät olivat jo syödyt.

Aloituskuusikossa Nikolas Buserin valmentamalla Suomella olivat passari Kaisa Alanko, hakkuri Yasmine Madsen, keskitorjujat Taija Tikka ja Netta Rekola sekä yleispelaajat Ada Aronen ja Emilia Kääntä. Liberona toimi Netta Laaksonen.

Suomi osoitti paremmuutensa varsinkin hyökkäyksessä. Sinivalkoiset päättivät hyökkäyspaikkansa 46-prosenttisesti suoraan pisteeseen, siinä missä Portugalin prosentiksi tuli vain 31.

Madsen paukutti Suomelle 22 pinnaa, ja myös Aronen (11) pääsi kaksinumeroisille lukemille. Eniten aloitussyötön vastaanottoja kertyi Käännälle (20) ja torjuntapinnoja Alangolle (kolme). Portugalilaisista esiin nousivat Julia Kavalenka (13 pistettä) ja Amanda Cavalcanti (viisi torjuntapistettä).

– Suomi puolustaa hyvin ja osaa luoda meille vaikeuksia aloitussyötöllä. Meillä ei riittänyt kärsivällisyyttä riittävän hyvään puolustuspeliin, Portugalin valmentaja Hugo Silva sanoi.

– Vastaanottomme ei ollut hyvä, ja jouduimme pelaamaan liikaa isoa passia. Moni pelaaja olisi voinut esiintyä paremmin. Toisessa finaalissa meidän on otettava enemmän riskejä syötössä, jotta Suomi joutuu hyökkäämään hitaammin, ja puolustettava paremmin, valmentaja linjasi.

Kuva: CEV.eu

Nyt tähtäin on ratkaisevassa loppuottelussa, mutta Suomen haasteet jatkuvat yhä kovempina elokuussa. Suomi kohtaa EM-karsinnoissa Sveitsin ja Saksan.

Päivitys 16.6.: Portugali oli parempi Tampereella (3-1, 23-21) ja voitti hopeisen liigan.

Suomen miesten lentopallomaajoukkue pelasi kesäliigojen kakkostasolla Euroopan kultaisessa liigassa. Tilille tuli kolme voittoa ja kolme tappiota. Olli Kunnarin valmentama miehistö ei selviytynyt alkusarjasta lopputurnaukseen.

Yhtenä lopputurnauksen osajärjestäjänä Suomi ei osallistu EM-karsintoihin, jotka alkavat loppukesästä. Lentopallon miesten EM-kisat 2026 pelataan Italiassa, Bulgariassa, Romaniassa ja Suomessa.