Jymy-yllätys vaihtui sydäntä särkevään pettymykseen olympialentopallossa

Kuva: FIVB

Pariisin olympialaisten lentopalloturnauksessa miesten välieriin etenivät hallitseva mestari ja kotijoukkue Ranska, hallitseva maailmanmestari Italia, hallitseva Euroopan mestari Puola sekä maailmanlistan kolmonen Yhdysvallat.

Keskiviikkona käytävissä välierissä Italia ottaa mittaa Ranskasta. Yhdysvallat saa puolestaan vastaansa Puolan.

Puolivälierissä nähtiin kaksi huikean jännittävää viiden erän kamppailua. Kesällä huippuliiga Volleyball Nations Leaguessa toiseksi sijoittunut Japani oli vähällä pudottaa Italian, mutta maailmanmestarit nousivat 0-2-tilanteesta 3-2-voittoon.

Parhaimmillaan Japani esitti loistavaa lentopalloa, jolle pohjan loivat Yuki Ishikawan erinomainen vastaanottopelaaminen ja nelospaikan iskulyönnit sekä pistämättömän passarin Masahiro Sekitan laadukas pelinrakentaminen.

– Pettymys on suuri, Japanin valmentaja Philippe Blain myönsi.

– Olimme todella lähellä välieriin pääsyä. Unelmoimme mitalista, mutta sitä ei nyt tule. Yritimme pelata loppuun asti aggressiivisesti ja keskittyneesti, mutta yhdestä pisteestä se jäi kiinni, kertasi Blain.

Italialle tuli aluksi epätyypillisen paljon tehottomuutta, epätarkkuuksia ja virheitä. Ryhtiliike oli kuitenkin vakuuttava. Japanilla oli jo ottelupallojakin, mutta Italia pakotti kamppailun täyteen viiteen erään ja vei nitroerän hyväkseen pistein 17-15. Ykköspyssyksi nousi yleispelaaja Alessandro Michieletto, joka takoi huippupassari Simone Giannellin tarjoilusta 24 pistettä.

– Vaikeaa oli, mutta jaksoimme taistella. Japani pelasi todella hyvin kaksi ensimmäistä erää, mutta pyrimme vain keskittymään ja olemaan vahvoja henkisesti. Lopputulos olikin uskomaton. Tämän esityksen jälkeen tiedämme, että pystymme taistelemaan mitä tahansa joukkuetta vastaan, totesi Giannelli.

Myös Ranska ja Saksa esittivät kihelmöivän viisieräisen. Ranska oli tähtipelaaja Earvin Ngapethin johdolla parempi erin 3-2 ja eteni kotiyleisönsä riemuksi mitaliotteluihin.

Yhdysvallat pelasi korkean tasalaatuista lentopalloa ja lähetti Brasilian laulukuoroon tuloksella 3-1. Hakkuri Matt Anderson, 37, esiintyi vahvasti edukseen. Samat 3-1-loppulukemat saatiin Puolan ja Slovenian välisessä puolivälieräkohtaamisessa. Puolan kokeneet karjut Wilfredo Leon ja Bartosz Kurek olivat hyökkäyspäässä pitelemättömiä.

Sammelvuon valmentama Kanada putosi

Tuomas Sammelvuon valmentama Kanadan miesten maajoukkue hävisi Pariisissa kaikki kolme alkulohko-otteluaan ja jäi ilman pudotuspelipaikkaa. Saldoksi tuli kolme erävoittoa ja yksi sarjapiste.

– Kahden kauden aikana olemme kulkeneet hemmetinmoisen matkan. Kanada on selviytynyt olympialaisiin kolme kertaa perättäin, ja se todistaa jo jotakin. Toisaalta tästä turnauksesta saimme paljon oppia siitä, miten tärkeää keskittyminen on, Sammelvuo paketoi.

Kanadan lisäksi alkulohkoon jäivät Serbia, Argentiina ja Egypti. Sammelvuon työt jatkuvat seurajoukkuetasolla Puolan liigassa. Suomalaisluotsi aloittaa Asseco Resovia Rzeszowin päävalmentajana.

Pariisin olympialaisten naisten lentopalloturnaus jatkuu tiistaina puolivälierillä. Ottelut ovat Kiina-Turkki, Brasilia – Dominikaaninen tasavalta, Puola-USA ja Italia-Serbia.