Wilfredo Leon syntyi Kuubassa, rakastui urheilutoimittajaan ja taistelee nyt EM-kullasta Puolan väreissä

Kuva: CEV.eu

Lentopallon EM-kisoissa 2021 on vielä neljä ottelua jäljellä. Maanosan parhaasta lentopallosta voi nauttia vaikka seuraamalla huippuluokan yleispelaajia.

EM-turnauksen välieräottelut ovat Puola-Slovenia ja Serbia-Italia. Seuraavassa yksi yleispelaajapoiminta kustakin joukkueesta.

Wilfredo Leon, Puola: Yleispelaaja on ollut ilmiömäisessä kunnossa. Hän hoitaa aloitussyötön vastaanoton laadukkaasti ja päättää näyttäviä hyökkäyksiä niin nelospaikalta kuin kolmen metrin takaa. Itseluottamusta piisaa.

”Jos pelaamme näin jatkossakin, voitamme EM-kisat”, Leon lausahti Puolan kaadettua puolivälierissä Venäjän ylivoimaisella esityksellä.

”Olen tyytyväinen esityksiimme. Tunsin vastustajat hyvin, koska olen pelannut Venäjän liigassa”, hän huomautti.

Venäjällä Leon edusti suurseura Kazanin Zenitiä. Nykyisin hän on italialaisen Perugian miehiä.

Kuubalaissyntyinen Leon jätti synnyinmaansa vuonna 2014 ja sai monien vaiheiden jälkeen oikeuden edustaa Puolan lentopallomaajoukkuetta vuonna 2019. Hänen vaimonsa Malgorzata on puolalainen – New York Timesin mukaan kaksikko tapasi, kun Malgorzata haastatteli Wilfredoa toimittajan ominaisuudessa kymmenen vuotta sitten.

Tine Urnaut, Slovenia: EM-välierässä Leon saa kovan yleispelaajahaastajan, slovenialaisen Tine Urnautin. Urnaut on samantyyppinen pelaaja – hän on korkealuokkainen vastaanottaja, mutta parhaimmillaan myös pitelemätön iskijä.

Alkavalla seurajoukkuekaudella Urnaut pelaa Pietarin Zenitissä päävalmentaja Tuomas Sammelvuon komennossa. Kokenut lentopalloilija on pelannut esimerkiksi Puolan, Italian ja Kiinan liigoissa.

Uros Kovacevic, Serbia: Kovacevic on toisen välieräottelun Serbia-Italia potentiaalisia avainhahmoja. Tekninen ja aina kovalla tunteen palolla työskentelevä pelaaja on hyökkäyksessä paha pideltävä – hän kuuluu lentopallomaailman vaarallisimpiin vasureihin.

Viime EM-kisoissa Serbia voitti kultaa, ja Kovacevic valittiin turnauksen parhaaksi pelaajaksi. Ensi kaudeksi Uros siirtyy Puolan liigaan pelattuaan viime vuodet Kiinan ja Italian liigoissa.

Alessandro Michieletto, Italia: Suuri lentopallomaa, suuret resurssit. Kun kestotähdet Ivan Zaitsev ja Osmany Juantorena jäivät pois Italian EM-joukkueesta, avautui nuoremmille tie. Michieletto (s. 2001) on yksi kavereista, jotka ovat nousseet loisteliaasti esiin.

Michieletto on aloitussyötön vastaanoton lisäksi ehtinyt ponnistaa Italian parhaaksi pistemieheksi. Hän on takonut EM-kentillä 93 pistettä ja 4,23 pinnaa erää kohden.

Vielä runsas vuosi sitten Michieletto pelasi Trentinon kakkosjoukkueessa, nyt hän on valioluokan tekijä EM-kisoissa. Hänellä on takana vasta yksi kokonainen kausi Italian pääliigassa.

Positiivisesti on onnistunut myös Giulio Pinali, 24. Hänellä on selvä näkemys Italian potentiaalista.

”Meillä on vahva syöttö, hyvä hyökkäys ja hyvä vastaanotto. Puolivälierä oli meiltä ehkä kisojen paras esitys. Toivottavasti sama jatkuu välierissä”, sanoi Pinali.