”Kukaan ei tiennyt, mistä on kyse” – Georg Grozer joutui jättämään EM-puolivälierän kesken

Kuva: CEV.eu

Lentopallon EM-kisoissa 2021 ovat neljä parasta joukkuetta selvillä.

Viimeiset välieräpaikat ottivat keskiviikkona Italia ja Slovenia. Italia kaatoi Saksan ja Slovenia Tshekin. Molemmat ottelut päättyivät erin 3-0.

EM-välierät vuosimallia 2021 ovat Puola-Slovenia ja Serbia-Italia.

Tshekin tuhkimotarina koki loppunsa puolivälieräottelussa Sloveniaa vastaan. Ensimmäisellä pudotuspelikierroksella Tshekki oli tehnyt sensaation kaatamalla olympiavoittaja Ranskan.

Uutta tulospommia ei viritetty, vaikka Tshekki väänsikin viimeisen erän tiukille. Slovenia vei erät pistein 25-21, 25-19 ja 27-25.

Ranska-voitossa railakas hyökkäyspeli oli yksi Tshekin aseista. Nyt lyöntipeli oli auttamattoman vaisua verrattuna vastustajaan. Toncek Stern paukutti Slovenialle 17 hyökkäyspistettä ja Tine Urnaut 12.

Italian peli sujuu. Italian naiset voittivat Euroopan mestaruuden, ja nuorentunut miesten joukkuekin on mitaliotteluissa.

Italian miehillä ovat alla tältä maajoukkuekaudelta jo kovatempoinen Volleyball Nations League sekä olympialaiset Tokiossa. Rumba on ollut hieman liikaa kokeneille tähdille: hakkuri Ivan Zaitsev ja yleispelaaja Osmany Juantorena jäivät pois kisoista.

Uusia vastuunkantajia löytyy. Alessandro Michieletto, Daniele Lavia ja Giulio Pinali pääsivät kaikki yli 10 pisteen, vaikka Saksa kaatui leveällä marginaalilla (25-13, 25-18, 25-19).

Saksa – jota muuten valmentaa Andrea Giani, italialainen – sai jobinpostia jo ensimmäisessä erässä. Kokenut hakkuri György ”Georg” Grozer kärsi polvivamman.

– Kaipasimme Grozeria. Hänelle tuli eilen polvivaivoja, eikä kukaan tiennyt, mistä on kyse. Hän halusi tänään yrittää, mutta homma ei toiminut. Hän on uskomaton pelaaja, ja hänen kokemuksestaan olisi ollut hyötyä, sanoi Saksan Moritz Karlitzek.

Grozer jätti maajoukkueen jo kertaalleen, mutta lähti kuitenkin EM-kentille. Hän on unkarilaisen isän ja puolalaisen äidin poika. Isä ei ollutkaan kuka tahansa: Unkarin lentopallomaajoukkueessa György Grozer vanhempi opittiin tuntemaan temperamenttisena pelaajana, joka oli hyppysyötön ensimmäisiä popularisoijia.

Lentopallon EM-kisoissa 2021 välierät pelataan lauantaina ja mitaliottelut sunnuntaina. Turnauksen loput kamppailut käydään Puolan Katowicessa.