Marttila avasi väkevästi Italian huipputasoisessa liigassa

Kuva: CEV.eu

Luka Marttila avasi upeasti Italian huipputasoisen lentopalloliigan kaudella. Yleispelaaja Marttilan edustama Monza kaatoi jännittävässä ottelussa Grottazzolinan.

Monza (MINT Vero Volley Monza) vieraili liiganousija Grottazzolinan (Yuasa Battery Grottazzolina) kotihallissa ja kuittasi voiton erin 3-2. Ensimmäiset neljä voitettiin vuorotahtiin, ja ”nitroerän” Monza otti pistein 15-9.

Marttila, 21, oli Monzan avauskuusikossa jokaisessa erässä. Hän teki 16 pistettä ja saavutti teholukeman +8. Joukkuetovereista enemmän pisteitä teki vain hakkuri Arthur Szwarc. Kanadalaishakkuri, joka pääsi 30 pinnaan, esiintyi kesällä olympialaisissa Tuomas Sammelvuon valmentamassa joukkueessa.

Monzan tunnetuin pelaaja Osmany Juantorena oli kokoonpanossa mutta ei pelannut. Grottazzolinan pisteykköseksi nousi Dusan Petkovic (29).

– Saimme kaudelle todella hyvän alun. Grottazzolina osoitti, että sillä oli päättäväisyyttä ja halua menestyä Superlega-debyytissään, Monzan kapteeni Thomas Beretta sanoi.

– Vaikka emme ole vielä aivan huippukunnossa, pysyimme pelissä mukana ja selvisimme vaikeista hetkistä. Osoitimme luonnetta, ja tästä on hyvä rakentaa perustuksia kaudelle, kippari lisäsi.

Monza jatkaa liigakauttaan perjantaina, jolloin se saa vastaansa Piacenzan. Tällä kaudella Monza pelaa myös Euroopan parasta seurajoukkuekisaa Mestarien liigaa. Alkulohkossa sen vastustajat ovat Niklas Breilinin edustama Giesen (Saksa), Fenerbahce (Turkki) sekä yksi karsinnat läpäisevä joukkue.

Italiassa suomalaista lentopallo-osaamista edustavat myös kakkostasolla pelaavat Samuli Kaislasalo (Abba Pineto) ja Piia Korhonen (Volley Hermaea Olbia).

Maskusta Monzaan – Marttila

Luka Marttila on kehittymässä uuden suomalaisen lentopallosukupolven terävimmäksi keihäänkärjeksi. Jo teini-ikäisenä ulkomaille päässyt urheilija on tänä päivänä avainpelaaja Suomen miesten maajoukkueessa.

Lentopallon Mestaruusliigan kaudella 2021-22 Marttilasta tuli Hurrikaani-Loimaan joukkueessa yksi kauden ilmiöistä, ja Lentopallo.info valitsi hänet kauden nuoreksi pelaajaksi.

Runkosarjassa kyseisellä kaudella Marttila teki 398 pistettä ja sijoittui liigan pistepörssissä kymmenenneksi. Pudotuspeleissä tuli pistepörssin kuudes sija 165 pisteen saldolla.

Lukalla, Maskun Katajan kasvatilla, on pituutta 197 senttimetriä, ja raju ponnistusvoima lisää ulottuvuutta verkkotilanteissa. Kenttäpuolustus ja aloitussyötön vastaanotto ovat hänellä vielä kehitysvaiheessa.

Marttila pääsi hienon kautensa päätteeksi Suomen maajoukkueeseen, mutta maaotteluissa vastuu jäi vielä pieneksi.

Marttila siirtyi syksyllä 2022 Vero Volley Monzaan Italian lentopalloliigaan. Italian liiga on ehdottomasti yksi maailman korkeatasoisimmista – monen mielestä se on lajin ykkönen.

– Mielestäni Italiassa on maailman paras liiga. Olen valmis antamaan panokseni seuralle. Seurasta, Monzasta ja kannattajista olen kuullut vain hyvää. Näin Vero Volleyn otteluita viime kaudella, ja joukkue vaikutti loistavalta, Marttila sanoi ensimmäisen Italian-kautensa alla.

Vuonna 2023 Marttilan rooli Suomen maajoukkueessa kasvoi oleellisesti. Lentopallo.infon lukijat valitsivat hänet Suomen parhaaksi pelaajaksi EM-kisoissa. EM-lopputurnauksen jälkeen Marttila vielä iski Suomen väreissä olympiakarsinnoissa.

Kuva: CEV.eu

Kaudella 2023-24 Marttila kävi hakemassa vauhtia Ranskan liigassa, Montpellier’n joukkueessa. Kaudeksi 2024-25 hän palasi Monzan vahvuuteen. Vahva nousutrendi lupaa hyvää Suomen maajoukkueelle, joka pelaa MM-kisoissa 2025.

Lukan pikkuveli Nooa Marttila pääsi liigavauhtiin Hurrikaani-Loimaan joukkueessa kaudella 2022-23, ja kesällä 2023 hän piipahti A-maajoukkueessakin. Nooan joukkue on nyt ranskalainen Nice Volley-Ball.