Luka Marttila Suomen paras pelaaja lentopallon EM-kisoissa

Kuva: CEV.eu

Luka Marttila oli Suomen paras pelaaja lentopallon miesten EM-kisoissa 2023.

Tätä mieltä on yleisö, joka vastasi Lentopallo.infon tekemään kyselyyn somessa. Marttila sai 63,8 prosenttia annetuista äänistä.

Passari Eemi Tervaportti oli hyvä kakkonen 23,9 prosentin äänisaaliilla. Libero Voitto Köykkä keräsi 7,2 prosenttia annetuista äänistä.

Hajaääniä saivat torjuntapörssissä korkealle noussut keskitorjuja Aleksei Zhbankov ja Ukraina-ottelussa esiin ponnistanut hakkuri Aaro Nikula.

Marttilalle, 20, EM-kisat olivat ensimmäiset. Yleispelaajana vaikuttava urheilija nousi viidessä alkulohko-ottelussa Suomen parhaaksi niin pisteissä (75), hyökkäyspisteissä (61) kuin aloitussyötön vastaanotossa (26,4 % nostoista täydellisiä).

Hän oli toiseksi paras suomalainen torjuntapisteissä (10) ja ässäsyötöissä (4).

Marttilankaan uroteot eivät riittäneet, vaan Suomi karsiutui pudotuspeleistä. Maajoukkuekausi jatkuu olympiakarsinnoilla.

Marttila: Maskusta Monzaan

Lentopallon Mestaruusliigan kaudella 2021-22 Marttila ponnisti Hurrikaani-Loimaan joukkueessa yhdeksi kauden ilmiöistä, ja Lentopallo.info valitsi hänet kauden nuoreksi pelaajaksi.

Ennakkoluuloton urheilijanuorukainen kirjoitti vakuuttavaa kasvutarinaa ja paransi vain otteitaan urheilullisten panosten kasvaessa. Runkosarjassa Marttila teki 398 pistettä ja sijoittui liigan pistepörssissä kymmenenneksi. Pudotuspeleissä tuli 165 pinnaa ja pistepörssin kuudes sija.

Marttila Hurrikaanin väreissä keväällä 2022.

Marttila on Maskun Katajan kasvatti, ja hän on edustanut myös Salon Viestiä. Lukalla on pituutta 197 senttimetriä, ja raju ponnistusvoima lisää ulottuvuutta verkkotilanteissa. Kenttäpuolustus ja aloitussyötön vastaanotto ovat vielä kehitysvaiheessa.

Upea kausi nosti Marttilan Suomen maajoukkueeseen, mutta kesän ja syksyn 2022 maaotteluissa vastuu jäi vielä pieneksi.

Syksyllä 2022 kuului kummia, kun Marttila siirtyi Vero Volley Monzaan Italian lentopalloliigaan. Italian liiga on ehdottomasti yksi maailman korkeatasoisimmista – monen mielestä se on lajin ykkönen.

Luka alkoi heti esittää ennakkoluulottomia otteita Monzan väreissä. Oheiselta videolta näet muun muassa, miten Marttila syöttää ässän ja paukuttaa kolmesta metristä raakana parkettiin kamppailussa Veronaa vastaan.

Katso video:

Jos video ei näy yllä, voit katsoa sen Vero Volley Monzan YouTube-kanavalta.

– Mielestäni Italiassa on maailman paras liiga. Olen valmis antamaan panokseni seuralle. Seurasta, Monzasta ja kannattajista olen kuullut vain hyvää. Näin Vero Volleyn otteluita viime kaudella, ja joukkue vaikutti loistavalta, Marttila sanoi ensimmäisen Italian-kautensa alla.

Lukan pikkuveli Nooa Marttila totuttelee liigavauhtiin Hurrikaani-Loimaan joukkueessa. Kesällä 2023 hän pääsi piipahtamaan A-maajoukkueessakin.