Sammelvuo viritti joukkueensa murskavoittoon

Kuva: FIVB

Euroopassa isketään maanosan lentopalloherruudesta, ja mestaruuskisat ovat käynnissä myös Pohjois- ja Keski-Amerikan sekä Karibian alueella.

Tällä alueella (lyhennettynä NORCECA) pelaa myös Kanada, jonka päävalmentajana toimii Tuomas Sammelvuo.

NORCECAn mestaruusturnaus käynnistyi Kanadan osalta mainiosti. Vaahteranlehtipaidat voittivat Dominikaanisen tasavallan suoraan erin 3-0. Erät Yhdysvaltain Charlestonissa käydyssä kamppailussa päättyivät paljon puhuvasti pistein 25-11, 25-8 ja 25-12.

– Tärkeää saada voitto heti alkuun, Sammelvuo kommentoi.

– Keskityimme erittäin hyvin tilanteesta riippumatta. Vaikka johdimme suurella piste-erolla, keskittymisemme ei herpaantunut, hän lisäsi.

Kamppailussa Kanadan parhaat pistemiehet olivat Stephen Maar (14) ja Arthur Szwarc (10).

Alkulohkossa Kanada kohtaa vielä Meksikon. Lohkon voittaja pääsee välieriin suoraan. Toisessa alkulohkossa kisaavat Yhdysvallat, Kuuba, Puerto Rico ja Surinam. Turnauksen avauspäivänä USA voitti Surinamin 3-0 ja Kuuba Puerto Ricon samoin lukemin.

Päivitys 7.9.: Kanada voitti Meksikon 3-0 ja varmisti paikan välieriin.

Sammelvuo luotsasi Kanadaa kesällä Volleyball Nations Leaguessa, josta kertyi kolme voittoa ja yhdeksän tappiota. Syksymmällä Kanada osallistuu olympiakarsintoihin. Sen vastustajat ovat Kiina, Puola, Argentiina, Alankomaat, Meksiko, Belgia ja Bulgaria.

Runsaat kaksi vuotta sitten Sammelvuo valmensi ROC:n olympiahopealle Tokiossa. Kultaa voitti Ranska.

Sammelvuo nimitettiin Kanadan päävalmentajaksi viime vuonna.

EM-kisoissa pudotuspelijoukkueet selvillä

Lentopallon miesten EM-kisoissa saatiin alkulohkot valmiiksi keskiviikkona. Lohkovoitot ottivat Italia, Slovenia, Puola ja Ranska.

Suomen maajoukkueen pelit tyssäsivät alkulohkoon. Saldoksi kertyi yksi voitto, neljä tappiota ja neljä sarjapistettä. Laulukuoroon suuntasivat lohko-otteluiden jälkeen myös Viro, Sveitsi, Espanja, Montenegro, Tanska, Israel ja Kreikka.

Viime vuoden MM-kisojen puolivälieräjoukkue Ukraina pelasi pitkään tahmeasti, mutta voitti viimeiset ottelunsa Suomea ja Espanjaa vastaan. Näin Ugis Krastinsin valmentama nippu selviytyi niukasti pudotuspeleihin.

Ukrainan yleispelaaja Oleh Plotnitski kokee, että ryhmällä on enemmän annettavaa.

– Pelasimme ehkä 70-prosenttisella tasolla. Tärkeintä on pelata joukkueena ensimmäisestä pisteestä viimeiseen. Toivottavasti pystymme jatkamaan tähän tapaan. Itsevarmuutta täytyy olla. Ei ole väliä, mikä joukkue tulee seuraavaksi vastaan, Plotnitski sanoi Eurovolley.tv:lle.

Kuuden joukkueen lohkoissa pelattiin yksinkertainen sarja eli jokaiselle joukkueelle tuli viisi ottelua. Jokaisen lohkon neljä parasta etenivät 16 parhaan joukkueen pudotuspeleihin. Kisojen järjestäjämaat ovat Italia, Pohjois-Makedonia, Bulgaria ja Israel.

Neljännesvälierät kamppaillaan perjantaista sunnuntaihin Barissa ja Varnassa.

Lentopallon miesten EM-kisat 2023, neljännesvälierät

Italia – Pohjois-Makedonia

Slovenia-Turkki

Puola-Belgia

Ranska-Bulgaria

Portugali-Ukraina

Kroatia-Romania

Serbia-Tshekki

Saksa-Alankomaat