Selvennys seuraavista lentopallon arvokisoista

Suomi juhli pudotuspelipaikkaa vuoden 2018 MM-kisoissa. Kuva: FIVB

Lentopallon arvokisojen järjestelyt ja rytmi muuttuvat tuntuvasti. Kaikkiin merkittävimpiin kilpailuihin tulee uudistuksia.

Lentopallon MM-kisat

Suurimmat muutokset tulevat lentopallon MM-kisoihin, jotka on perinteisesti järjestetty neljän vuoden välein. Vastedes MM-kisat käydään joka toinen vuosi.

MM-kisat 2022 olivat viimeiset normaalirytmiset kisat, sillä seuraava turnaus on luvassa jo vuonna 2025.

Suuri muutos on myös se, että 24 joukkueen asemesta jatkossa turnaukseen pääsee 32 joukkuetta. Joukkueet jaetaan kahdeksaan neljän joukkueen alkulohkoon. Jokaisesta alkulohkosta kaksi parasta etenevät pudotuspeleihin.

Muutosten myötä MM-karsinnat ovat jäämässä historiaan. Vuoden 2025 kisoista alkaen turnaukseen pääsevät järjestäjämaa, hallitseva maailmanmestari, viiden maantieteellisen pääalueen mestaruusturnausten (esim. EM-kisat) kolme parasta sekä 15 joukkuetta lentopallon maailmanlistan mukaan.

Suomen miehet ovat maailmanlistalla sijalla 28, joten näkymät ovat positiiviset. Suomen naisten tilanne on paljon haastavampi, sillä rankingsija on 47 (rankingit päivämäärältä 7.9.2023).

Uudistuksilla kansainvälinen lentopalloliitto FIVB pyrkii kehittämään arvokisakonseptia entisestään.

– Muutokset ovat osa kansainvälisen lentopallokalenterin virtaviivaistamista. Tavoite on parantaa yleisön kokemusta ja samalla pitää huolta urheilijoiden ja muiden viiteryhmien terveydestä ja hyvinvoinnista, FIVB ilmaisi.

Olympialaisten lentopalloturnaus

Syyskuussa 2023 käynnistyvät olympiakarsinnat näyttävät olevan viimeiset laatuaan. Seuraava olympiaturnaus isketään Pariisissa 2024.

Valintaperusteet muuttuvat vuonna 2028 Los Angelesissa pidettäviin olympialaisiin. Joukkueita kelpuutetaan edelleen 12 sekä miesten että naisten turnaukseen. Mukaan pääsevät järjestäjämaa, viiden maantieteellisen pääalueen mestarit, kolme joukkuetta MM-sijoitusten 2027 perusteella sekä kolme joukkuetta maailmanlistan perusteella.

Suomen miehet kilpailevat syksyllä olympiakarsintalohkossa Japanissa.

Lentopallon EM-kisat

Lentopallon viiteen maantieteelliseen pääalueeseen kuuluu neljä maanosaa eli Eurooppa, Aasia, Afrikka ja Etelä-Amerikka. Viides pääalue on Pohjois- ja Keski-Amerikka sekä Karibia (lyhennettynä NORCECA).

Näiden alueiden mestaruusturnaukset järjestetään jatkossakin joka toinen vuosi, mutta ne siirtyvät parillisille vuosille. Näin ollen kisoihin tulee nyt poikkeuksellinen kolmen vuoden tauko.

Esimerkiksi seuraavat EM-kisat käydään vasta vuonna 2026. Ensimmäinen varmistunut järjestäjämaa on Romania.

– Romanialle ja romanialaiselle lentopalloilulle on suuri kunnia saada yksi neljästä alkulohkosta. Tässä on hieno tarinan kaari, sillä isännöimme kisoja vuonna 1963, Romanian lentopalloliiton puheenjohtaja Adin Marian Cojocaru iloitsi.

– Vieraamme tuntevat varmasti olonsa kotoisaksi. Toivon, että turnaus inspiroi nuoria pelaajiamme, jotka pääsevät katsomaan esikuviensa pelaamista, lisäsi Cojocaru.

Euroopan lentopalloliitto CEV tiedotti maaliskuussa 2024, että Suomi on yksi EM-kisojen 2026 järjestäjistä. Suomen-lohko kamppaillaan Tampereella. Suomen miehet ovat EM-turnausten vakiokävijöitä. Nyt myös Suomen naisten lentopallomaajoukkue on esiintynyt kolmissa perättäisissä EM-kisoissa.

Lentopallon kesäliigat

Kesällä pelattavat maajoukkueiden väliset liigat ovat vakiinnuttaneet paikkansa lentopallokalenterissa. Tyypillisesti toukokuun lopulla alkavat kilpailut antavat maajoukkuekaudelle aina mielenkiintoisen startin.

FIVB suunnittelee järjestävänsä kesäliigojen ykköskisan Volleyball Nations Leaguen joka vuosi vastedeskin. VNL:n hallitsevat mestarit ovat Puola ja Turkki.

Alemmat kesäliigat kamppaillaan Euroopassa. Kakkostaso on Euroopan kultainen liiga ja kolmostaso Euroopan hopeinen liiga.

Suomalaisjuhlaa vuodelta 2018. Kuva: CEV.eu

Nykyinen kesäliigamalli otettiin käyttöön vuonna 2018. Paras suomalaissuoritus tuli heti ensimmäisellä kaudella, kun Suomen naiset nappasivat neljännen sijan kultaisessa liigassa.